19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

Cu un rar festival de comedie, Arabia Saudită îşi dezvăluie umorul

Scris de Vasile Andreica, 11 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Comedienis saudiţi

Comedienis saudiţi

Pe o scenă din Riad comedianţii amatori se succed pentru a face haz de lume – şi de ei înşişi – oferind publicului o formă de spectacol aproape necunoscută în Arabia Saudită: stand-up comedy.

Săptămâna trecută, mulţimea s-a înghesuit în cadrul unui rar festival de comedie, organizat de Autoritatea Generală de Divertisment, principalul motor al reformelor sociale din acest regat ultra-conservator, notează AFP.

De la un festival Comic-Con până la concerte susţinute inclusiv de artişti de sex feminin, acest organism şi-a stabilit ca obiectiv eliminarea reputaţiei austere a regatului şi familiarizarea saudiţilor cu un concept novator: amuzamentul în public.

„Sunt un dentist şomer”, spune pe scenă Battar al-Battar, în vârstă de 26 de ani. „Rugăciunile mi-au fost ascultate, văd o mulţime de aparate dentare în public”, continuă el în faţa unui public amuzat.

Imediat după aceea urmează un bărbat scund şi corpolent care face haz de relaţiile dintre bărbaţi şi femei într-un regat patriarhal. ”Mi-am sunat logodnica şi i-am spus: ‘Ascultă, eu sunt bărbatul. Dacă eu mănânc ţărână şi tu faci la fel’. Ea a închis. A trecut o săptămână. N-am primit nicio veste de la ea. Panicat, i-am trimis un mesaj: ‘Nu sunt eu bărbatul! Primeşte-mă înapoi!”. Bărbaţii din public — dar şi femeile aflate într-o zonă separată — au izbucnit în râs.

Acest festival, organizat sub forma unei competiţii, nu ar fi neobişnuit dacă nu ar avea loc în Arabia Saudită, ţară cunoscută în mod stereotipic pentru regulile sale foarte stricte, execuţiile cu săbiile şi aplicarea cu rigurozitate a legii islamice Sharia.

„Percepţia obişnuită despre saudiţi este că nu au simţul umorului”, a declarat pentru AFP Yasser Bakr, membru al juriului în cadrul festivalului şi fondator al primului club de comedie din regat.

Totuşi, „le place să râdă, cifrele nu mint”, a continuat el desfăşurând pe smartphone o listă cu videoclipuri umoristice pe aplicaţia YouTube, fiecare având sute de mii de vizualizări.

În cele cinci zile de festival, care se doreşte a fi o tentativă rară de prezentare a genului stand-up comedy către publicul larg, Centrul Cultural Regele Fahd din Riad a fost precum o bulă cu gaz ilariant.

În afară de o mână de vedete saudite de comedie de pe YouTube, artiştii se străduiesc să răzbească în condiţiile lipsei teatrelor şi a companiilor de divertisment dar şi a conştientizării asupra acestei forme de artă.

”Pentru mulţi, comedia se reduce la glume despre sex, însă noi încercăm să schimbăm acest lucru”, a explicat Jubran al-Jubran, directorul festivalului.

”Arabia Saudită trebuie să cultive această artă, comedia are un efect purificator, ea curăţă sufletul. Este o uşurare să râdem de propriile noastre probleme”, a continuat acesta.

Însă, în timpul festivalului, publicul nu s-a arătat amuzat de umorul cu aluzii jenante. Niciunul dintre participanţi nu a reuşit să depăşească barierele cu privire la ceea ce este, în general, considerat tabu în această regiune — sex, religie şi politică.

Cu toate acestea, unii au pulverizat subtil câteva dintre stereotipurile vechi asociate cu saudiţi, printre acestea numărându-se asocierea cu extremismul. Alţii au îndrăznit să ia în râs elitele, care păreau odată de neatins. ”Când am venit prima oară în Riad mi-a fost teamă că mă vor închide la Ritz”, a glumit Rakain al-Zafer, unul dintre artişti, provocând chicote din public cu aluzie la opulentul hotel Ritz-Carlton care a devenit o închisoare de lux pentru zeci de prinţi, miniştri şi magnaţi arestaţi într-o operaţiune anticorupţie fără precedent.

Comedianţii sunt toţi bărbaţi, însă organizatorii festivalului au dat asigurări că anul viitor vor participa şi femei, în ciuda potenţialei opoziţii a celor din rândul conservatorilor.

Festivalul face parte din ambiţiosul plan de reforme condus de Mohammed bin Salman, puternicul prinţ moştenitor care a redus influenţa poliţiei religioase la evenimentele mixte.

Confruntat cu lipsa de popularitate a reducerilor subvenţiilor pentru a contracara scăderea preţurilor la petrol, s-a arătat dornic să acorde mai multe libertăţi sociale şi să dezvolte divertismentul.

Saudiţii au părut surprinşi de aceste schimbări, în special de deciziile de a permite femeilor să conducă maşini începând din iunie 2018 şi de redeschiderea sălilor de cinematograf.

Săptămâna trecută, compozitorul şi pianistul grec Yanni a concertat la Riad în faţa unui public eteroclit, acompaniat de cântăreţe.

O altă promisiune a prinţului Mohammed bin Salman este promovarea „islamului deschis şi moderat” şi distrugerea ideologiilor extremiste. Ca reacţie la acest lucru, Jubran a declarat: „Vrem să distrugem extremismul prin comedie, făcându-i pe oameni să râdă”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.