Image 1
Image 2

CSM a avizat negativ proiectul legilor justiţiei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul legilor justiţiei, cu 10 voturi la 8, au declarat surse din Consiliu pentru agenţia de presă Mediafax. Înaintea şedinţei, procurorul general Augustin Lazăr a declarat că un proiect atât de criticat de magistraţi şi de oficialii europeni ar fi normal să primească aviz negativ, dacă ne dorim ca României să-i fie ridicat MCV-ul.

Avizul CSM este unul consultativ.

De altfel, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, ulterior, că se aştepta la acest rezultat.

“Au intrat în şedinţă cu poziţii exprimate anterior dezbaterii. Au spus că votul va fi negativ, ceea ce înseamnă că au venit la dezbatere cu o hotărâre luată înainte de dialog , iar eu nu că estimam, ci ştiam acest lucru. (…) Cunoşteam foarte bine poziţiile dânşuilor şi aproape sunt public cunoscute opţiunile pe care care unii sau alţii le au. Absenţa mea a fost deliberată, le cunoşteam opţiunile, dânşii cunoşteau opţiunea mea, eu aş fi susţinut proiectul trimis la avizare. Cunoşteam poziţia dânşilor şi domnul general a zis că va fi în bloc un aviz negativ, avizul este consultativ. Concluzia este mai veche: unii, ca să mă exprim generic, nu doresc reformarea sistemului”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

Judecătorul CSM, Bogdan Mateescu, a anunţat, după şedinţa plenului CSM, că a votat împotriva proiectului elaborat de ministerul Justiţiei.

De asemenea, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a precizat, în şedinţă, că plenul CSM trebuie să dea un aviz negativ.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat, în şedinţă, că s-ar fi aşteptat ca ministrul Justiţiei să fie prezent la deliberări.

Victor Alistar, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentantul societăţii civile, a declarat, după votul din CSM pe Legile Justiţiei, că acesta a fost un vot politic, nu tehnic şi că era varianta ca reprezentanţii Consiliului să dea un aviz cu observaţii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with