Image 1
Image 2
Ciornă automată

Cristina Sabău Trifu aduce imaginile Căii Crucii în balconul Sinagogii

Balconul Sinagogii, plin de vizitatori
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Balconul Sinagogii, plin de vizitatori
Balconul Sinagogii, plin de vizitatori

Balconul Sinagogii Mari de pe strada Decebal a găzduit în ultimul an mai multe evenimente expoziţionale, dar vernisajul desfăşurat ieri după-amiază marchează un moment de rară deschidere culturală şi religioasă. Nu în fiecare zi aflăm că o sinagogă îşi deschide porţile pentru o expoziţie cu tematică creştină – ba mai multt, una care abordează Calea Crucii!

Artista Cristina Sabău Trifu este autoarea mai multor lucrări cu caracter religios executate în diferite lăcaşuri de cult (de pildă decorarea altarului bisericii greco-catolice Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Satu Mare îi aparţine), de această dată venind în faţa publicului sătmăreancu cele 14 stări din Calea Crucii, temă care a inspirat de-a lungul secolelor pe mulţi artişti. Lucrările sunt realizate pe o sticlă specială care, alături de harul artistei ş icromatica rafinată, le conferă o plasticitate deosebită. Artista este la prima expoziţie personală în faţa sătmărenilor, după ce timp de un sfert de veac şi-a legat activitatea de Cluj-Napoca. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Satu Mare, lucrările ei putând fi văzute şi în câteva expoziţii colective.

Seria celot 14 momente a fost intitulată “Lumină şi penumbră”. Într-adevăr, dincolo de realismul şi sobrietatea desenului, ceea ce este important în aceste lucrări se vădeşte maia ales în paleta coloristică, în care lumina divină, revărsată în falduri în fundalul imaginilor biblice, devine din ce în ce mai estompată, culminând în răceala absolută a scenei crucificării propriu-zise, aproape fatalistă în expresia chipului personajelor. Lumina răsare din nou deasupra Crucii în scena următoare, iar ultima scenă, a aşezării lui Hristos în mormânt, e redată cu multă delicateţe.

Expoziţia s-a bucurat de un public foarte numeros, cu mulţi oameni de cultură importanţi, şi va putea fi vizitată în perioada 22 septembrie – 2octombrie în intervalul orar 14 18. Sinagoga devine un spaţiu al culturii, iată, fără încordări confesionale. Un spaţiu tot mai necesar, în contextul zilelor noastre în care artele abia îşi trag sufletul. Felicităm comunitatea evreilor şi suntem foarte curioşi ce surprize vor mai urma.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns