Image 1
Image 2

Crescătorii de păsări din România sunt informaţi despre existenţa a 9 focare de gripă aviară din Polonia

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Măsuri întreprinse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA ca urmare a confirmării unor focare de gripă aviară în Polonia, au menirea de a nu se transmite acest virus şi în România. Comisia Europeană a informat despre evoluţia a 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evoluează în regiunile: Krasnostawski, Lubartowski şi Ostrowski din Polonia. ANSVSA anunţă controale stricte la graniţă.

Măsuri de a preveni introducerea virusului în țara noastră

Având în vedere prevederile legislaţiei europene în vigoare, în baza principiului precauţiunii, ANSVSA a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în ţara noastră.

În acest sens, au fost informaţi operatorii economici care derulează operaţiuni de comerţ intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubaţie, produse şi subproduse de pasăre, despre apariţia şi fermele unde evoluează focarele de gripă aviară în Polonia.

ANSVSA a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubaţie, unităţilor care produc, depozitează şi comercializează produse şi subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul României, verificându-se următoarele aspecte: trasabilitatea produselor şi subprodusele de pasăre (carne, ouă, produse din ouă) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor; documentele însoţitoare, care trebuie să ateste originea şi conformitatea loturilor de ouă cu cerinţele legislaţiei Comunitare relevante; respectarea cerinţelor generale și specifice de igienă.

ANSVSA monitorizează permanent, prin sistemele informatice de alertă (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene, apariţia şi evoluţia focarelor, precum şi neconformităţile apărute în comerţul intracomunitar cu produse şi subproduse de pasăre (RASFF), precum şi transporturile de păsări vii şi de ouă pentru incubaţie (sistemul TRACES), având ca destinaţie România, în cadrul comerţului intracomunitar.

Până la această dată nu au fost notificate, prin sistemele menţionate, neconformităţi cu privire la păsări vii, ouă de incubaţie, produse şi subproduse din pasăre.

În perioada 16-17 ianuarie, experţi din cadrul ANSVSA vor participa la Bruxelles, la o sesiune specială dedicată acestei teme.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with