Covid-19 ar putea provoca o accentuare a sărăciei şi, implicit, o intensificare a exploatării copiilor prin muncă | Informaţia Zilei

Covid-19 ar putea provoca o accentuare a sărăciei şi, implicit, o intensificare a exploatării copiilor prin muncă

Scris de Ioana Vladimirescu, 23 iunie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Organizaţia Internaţională a Muncii şi Unicef atrag atenţia asupra faptului că pandemia de Covid-19 poate expune milioane de copii la exploatarea prin muncă. Potrivit datelor publicate pe site-ul Unicef, la ora actuală e pusă în pericol o evoluţie din ultimii 20 de ani, scăderea numărului copiilor exploataţi prin muncă de 94 de milioane din anul 2000 încoace.

Cel mai recent raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii arată că există riscul ca adolescenţii şi minorii care deja muncesc să lucreze mai multe ore sau să aibă parte de condiţii mai precare. Un număr mai mare de copii ar putea fi forţaţi să presteze cele mai grele forme ale muncii, fiindu-le grav puse în pericol sănătatea şi siguranţa, se mai arată în document. Potrivit raportului, Covid-19 ar putea provoca o accentuare a sărăciei şi, implicit, o intensificare a exploatării copiilor prin muncă, în condiţiile în care gospodăriile recurg la orice mijloace pentru a supravieţui. Unele studii arată că o creştere a nivelului de sărăcie cu un punct procentual determină o creştere a exploatării copiilor prin muncă de cel puţin 0,7% în anumite ţări.

„Categoriile vulnerabile, precum persoanele care muncesc la negru şi lucrătorii migranţi, vor suferi cel mai mult din cauza crizei economice, a creşterii ocupării informale a forţei de muncă şi a şomajului, a scăderii generale a nivelului de trai, a problemelor de sănătate subite şi a subdezvoltării sistemelor de protecţie socială, la care se adaugă şi alte presiuni. Tot mai multe date arată intensificarea fenomenului exploatării copiilor prin muncă odată cu închiderea şcolilor pe durata pandemiei. Închiderea temporară a şcolilor afectează actualmente peste 1 miliard de elevi din peste 130 de ţări. Când se vor relua cursurile, unii părinţi s-ar putea să nu îşi mai permită să îşi trimită copiii la şcoală. Potrivit raportului, inegalitatea de gen poate înregistra o creştere mai acută, fetele fiind în mod special vulnerabile la exploatare în agricultură şi muncile casnice”, se arată în comunicatul organizaţiei.

Organizaţia Internaţională a Muncii şi Unicef lucrează la dezvoltarea unui model de simulare menit să analizeze impactul Covid-19 asupra muncii prestate de copii la nivel mondial. Noi estimări globale referitoare la exploatarea copiilor prin muncă vor fi făcute publice în 2021.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517