Image 1
Image 2

Covid-19 ar putea provoca o accentuare a sărăciei și, implicit, o intensificare a exploatării copiilor prin muncă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Organizaţia Internaţională a Muncii şi Unicef atrag atenţia asupra faptului că pandemia de Covid-19 poate expune milioane de copii la exploatarea prin muncă. Potrivit datelor publicate pe site-ul Unicef, la ora actuală e pusă în pericol o evoluţie din ultimii 20 de ani, scăderea numărului copiilor exploatați prin muncă de 94 de milioane din anul 2000 încoace.

Cel mai recent raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii arată că există riscul ca adolescenţii şi minorii care deja muncesc să lucreze mai multe ore sau să aibă parte de condiţii mai precare. Un număr mai mare de copii ar putea fi forțați să presteze cele mai grele forme ale muncii, fiindu-le grav puse în pericol sănătatea și siguranța, se mai arată în document. Potrivit raportului, Covid-19 ar putea provoca o accentuare a sărăciei și, implicit, o intensificare a exploatării copiilor prin muncă, în condițiile în care gospodăriile recurg la orice mijloace pentru a supraviețui. Unele studii arată că o creștere a nivelului de sărăcie cu un punct procentual determină o creștere a exploatării copiilor prin muncă de cel puțin 0,7% în anumite țări.

“Categoriile vulnerabile, precum persoanele care muncesc la negru și lucrătorii migranți, vor suferi cel mai mult din cauza crizei economice, a creșterii ocupării informale a forței de muncă și a șomajului, a scăderii generale a nivelului de trai, a problemelor de sănătate subite și a subdezvoltării sistemelor de protecție socială, la care se adaugă și alte presiuni. Tot mai multe date arată intensificarea fenomenului exploatării copiilor prin muncă odată cu închiderea școlilor pe durata pandemiei. Închiderea temporară a școlilor afectează actualmente peste 1 miliard de elevi din peste 130 de țări. Când se vor relua cursurile, unii părinți s-ar putea să nu își mai permită să își trimită copiii la școală. Potrivit raportului, inegalitatea de gen poate înregistra o creștere mai acută, fetele fiind în mod special vulnerabile la exploatare în agricultură și muncile casnice”, se arată în comunicatul organizaţiei.

Organizaţia Internaţională a Muncii şi Unicef lucrează la dezvoltarea unui model de simulare menit să analizeze impactul Covid-19 asupra muncii prestate de copii la nivel mondial. Noi estimări globale referitoare la exploatarea copiilor prin muncă vor fi făcute publice în 2021.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with