Image 1
Image 2

Cotaţia grâului la Bursa din Paris şi pe piaţa românească

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Secerişul grâului s-a încheiat în toată ţara. Se fac evaluări şi calcule privind producţiile obţinute şi disponibilităţile pentru fondul pieţii.

Majoritatea fermierilor contactaţi zilele trecute s-au dovedit mulţumiţi de producţiile obţinute, dar şi de calitatea grâului. Vocea unanimă a fermierilor susţine că preţul grâului panificabil ar trebui să înceapă de la minimum 70 de bani/ kilogram, în creştere în funcţie de anumiţi parametri. Asta în condiţiile în care profitul realizat la hectar ar fi aproape zero, situaţie care îi pune pe fermieri în dificultate în ceea ce priveşte reluarea ciclului de producţie peste aproximativ o lună de zile.

Faţă de dorinţa, sau dacă vreţi, dorinţele fermierilor, preţurile sunt actuale încă sunt sub valoarea de 70 de bani/ kilogram, în ciuda faptului că în ultimele zile preţul grâului panificabil a înregistrat o uşoară fluctuaţie, creştere, dar sub aşteptările fermierilor. Spre exemplu zilele trecute, la Bursa Cerealelor de la Paris cotaţiile cerealelor au fost: grâu panificabil – 804,09 lei/tonă, în uşoară scădere faţă de perioada anterioară, porumb – 812,36 lei/tonă, în creştere, rapiţa – 1.777,27 lei/tonă, tot în sensibilă creştere, în vreme ce şrotul de soia a fost cotat la 993,28 lei/tonă, în scădere.

În diverse zone din ţară, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru grâul panificabil se ofereau: 688 lei/tonă în zona de Est a ţăriiș 686 lei/tonă în zona de Vest, 675 lei/tonă în zona de Sud şi 826 lei/tonă, în portul Constanţa. Normal, sub aceste valori s-au situat preţurile în funcţie de zonă, în cazul grâului furajer: 670 de lei/tonă în zona de Est, 603 lei/tonă în zona de Vest şi 664 lei/tonă în zona de Sud.

Faţă de această situaţie oarecum la zi, este greu de estimate şi mai ales de anticipat ce mişcări se vor înregistra în perioada imediat următoare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with