Image 1
Image 2

Coşea: Creşterea inflaţiei faţă de anul trecut ne obligă ca orice creştere a pensiei să respecte puterea de cumpărare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Creşterea inflaţiei enorm faţă de anul trecut ne obligă ca orice creştere a pensiei să respecte nu neapărat inflaţia, ci puterea de cumpărare, în condiţiile în care, în ultimele două luni, a scăzut puterea de cumpărare cu 30%, a afirmat economistul Mircea Coşea, la conferinţa Pactul Pentru Fiscalitate 2022, în cadrul căreia a fost prezentat studiul “Percepţii despre fiscalitatea din România”.
“Dacă vrei să ridici pensiile, în aşa fel încât să oferi celor în cauză un avantaj, pleci de la două principii: ori mergi pe Legea pensiilor şi atunci dai ceea ce înseamnă, de fapt, o plată socială, pentru că nu ridici pensiile – de fapt nu ridici pensiile până la nivelul inflaţiei sau al puterii de cumpărare scăzută, ci dai ceva. Cât? 10%. De ce 10%? Domnul Ciolacu a făcut un calcul corect, dar, în baza unei anecdote care circulă în Statele Unite ale Americii.
Un economist e celebru prin faptul că răspunde repede, corect, dar nu serveşte la nimic. Din ce spunea domnul Ciolacu, nu serveşte la nimic. Dânsul a spus: dăm 5% ca să fie până la 10 şi mai dăm şi nu ştiu cât, ca să facem legea cu 40%. Nu mai e valabil asta, pentru că, dacă vrei să faci ceva, trebuie să protejezi populaţia de căderea puterii de cumpărare – şi atunci pleci de la alt calcul: Care este indicele inflaţiei care poate să fie comparat cu o cădere a puterii de cumpărare? Este inflaţia care se referă nu la tot coşul de calcul al inflaţiei ci doar la produsele care intră în consumul curent al populaţiei , care înseamnă produse alimentare de bază. Vezi că inflaţia a crescut cu 26% până la 30% – şi atunci ar trebui, dacă vrei într-adevăr să măreşti pensiile până la nivelul la care să-i protejezi pe pensionari, trebuie să ridici la asemenea grad. Ceea ce e imposibil, nu se poate”, a explicat Coşea, co-iniţiator al Pactului pentru fiscalitate.
În opinia sa, o soluţie ar fi creşterea pensiilor gradual, sau să se aplice un program de plată socială din alte fonduri: “Ceea ce propuneam eu este următorul lucru: ori trecem la o creştere a pensiilor gradual, în funcţie de un anumit barem, care poate fi la 3.000 – 3.500 de lei, aşa încât să ai o anumită echitate – pentru că o creştere cu 11% a unei pensii de 2.000 de lei nu reprezintă acelaşi lucru cu o creştere a pensiei cu 11% la o pensie de 7.000 de lei”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS NOI COTE TVA

Piperea critică ridicarea TVA pentru festivaluri şi produse tradiţionale

Majorarea cotei de TVA de la 5% la 9% pentru festivaluri şi produse tradiţionale pare o sancţiune sau un fel de acciză pentru a restrânge consumul de produse de acest gen, susţine avocatul Gheorghe Piperea.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now