Image 1
Image 2

Coronavirus: o abordare mondială naționalistă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După ce China a fost acuzată că a ascuns apariția unui virus necunoscut, fără leac, a venit rândul SUA să dea tonul abordării individualiste, naționaliste în combaterea noului coronavirus.

Donald Trump, preocupat să apere doar America, a luat decizii fără să se consulte cu partenerii europeni. Fără niciun avertisment, la fel cum au procedat japonezii când au atacat Pearl Harbor, au întrerupt toate zborurile către Europa, fără să anunțe oficialii Uniunii Europene.

Mai mult, Statele Unite au oferit un miliard de dolari unei firme din Germania pentru cumpărarea licenței unui vaccin anti-Covid-19. Trump dorea să-i vindece întâi pe americani, apoi, dacă mai rămân câteva fiole, să le vândă și la alții.

Lipsa de solidaritate s-a făcut simțită și în interiorul UE. Prima țară aflată în dificultate, Italia, a fost lăsată să se descurce singură. Drept urmare coronavirusul s-a răspândit, iar fiecare țară din UE a procedat ca Donald Trump, preocupându-se de propria ei soartă.

Odată cu apariția noii epidemii s-a născut un nou tip de globalism naționalist. Cuvântul de ordine în lumea întreagă pare să fie “Fiecare se descurcă așa cum poate!”. Nu există reguli generale decât la spălatul pe mâini și la obligația de a sta în casă. UE a renunțat la regulile rigide care au condus la BREXIT. După ce a chinuit țările mici să respecte un deficit de 3%, limita a dispărut. Germania deja are în vedere un deficit de 20%. Biata Viorica Dăncilă era pusă la zid pentru că pierduse controlul și România părea să încheie anul 2019 cu un defiticit de peste 4%. Vom vedea cu ce deficit se va încheia anul apocaliptic 2020.

Închisă în propria carapace, fiecare țară își face propriile socoteli.

Deocamdată guvernul României nu și-a deschis pungile decât pe jumătate. Se vor da ajutoare de stat pentru firme sau va rămâne numai șomajul tehnic? Lucrurile nu sunt deloc clare.

Guvernul Orban este foarte ezitant, parcă și-ar face numai socoteli de ordin electoral. În conjunctura actuală alegerile, ca și politica, sunt ținte foarte îndepărtate, lucruri care par să nu mai intereseze pe nimeni.

Oamenii sunt preocupați numai de siguranța lor, dar și aici se găsesc nenumărați indivizi cărora nu le pasă de măsurile pe care le-a luat guvernul.

Dacă la nivelul UE fiecare țară s-a autoizolat, și în interiorul țării încep să se vadă diferențe de abordare. Județul Maramureș, de exemplu, și-a luat propria soartă în mâini și autoritățile locale au decis să bage în carantină întregul județ.

La nivel local izolarea populației, împiedicarea răspândirii virusului depinde foarte mult de fermitatea fiecărui primar.

Odată cu declararea stării de urgență s-au anunțat și măsuri pentru sprijinirea salariaților firmelor care s-au închis. Lucrurile sunt destul de încurcate, dar până la Paști să sperăm că se vor clarifica.

Încă nu au fost anunțate decât la modul declarativ măsurile ce se vor lua pentru menținerea în viață a firmelor. Au apărut opinii paralele, mult mai curajoase decât cele prezentate de guvern.

Mai trebuie să ținem seama și de autoizolarea premierului suspect de infestare de la senatorul PNL purtător de coronavirus. De ieri Ludovic Orban a revenit la palatul Victoria. Nu are niciun ministru pus pe linie moartă. Întreaga echipă este aptă de muncă.

Dacă se va trece de la sfaturile de a ne spăla pe mâini și a sta închiși în case la măsuri concrete, practic la o abordare naționalistă, vor crește semnificativ șansele ca România să iasă învingătoare din lupta cu virusarea globalizantă a oamenilor și a economiei.

În perioada crizei și după dispariția coronavirusului, principala sarcină a premierului Orban este să ia măsurile de ordin economic pentru salvgardarea României.

Protecția populației cade în sarcina ministrului de Interne, a lui Raed Arafat, în ultimă instanță a armatei.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Ce înseamnă un an mai bun?

Fiecare an este întâmpinat cu noi speranțe. Urându-și “La mulți ani” pentru moment oamenii uită de necazuri și se proiectează într-o lume mai bună.