Image 1
Image 2

Corina Popescu (Electrica): Nu ştiu cât de pregătită este România să absoarbă noile tehnologii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Decada care urmează va aparţine consumatorului, iar o descentralizare a sectorului energetic nu se poate face fără o digitalizare, a declarat, marţi, Corina Popescu, directorul general al Electrica, într-o conferinţă de specialitate.

“Cred că marele challenge pentru acest deceniu o să fie modul în care industria energetică va face faţă provocărilor pe care smart customer o să le pună în faţa ei. Vorbim astăzi despre modalităţi de stocare care sunt foarte diverse şi vorbim din ce în ce mai mult despre hidrogen. Nu ştiu cât de pregătită este România să absoarbă aceste noi tehnologii, să le dezvolte ca să putem şi noi, la nivel de ţară, să avem un ad value pe acea industrie orizontală şi să facem faţă acestei descentralizări. Eu cred că decada asta, dacă vorbim despre descentralizare, mână în mână cu digitalizarea, în condiţiile decarbonării, aş putea să o numesc decada smart customer”, a afirmat Popescu, citat[ de Agerpres.

Un raport PwC Net Zero Economy Index, publicat la finele anului trecut, arăta că limitarea creşterii temperaturii globale la cel mult 1,5 grade Celsius, aşa cum a fost convenit prin Acordul de la Paris, impune ca rata de decarbonare să ajungă la 11,7% anual, de aproape cinci ori mai mare decât în 2019.

Conform documentului, până în 2020, în întreaga lume, combustibilii fosili `ns[ au continuat să domine, 57% din creşterea consumului de energie fiind generată doar de gaze naturale şi petrol. Emisiile de CO2 cauzate de producerea de energie au crescut cu 0,5% în acest an, întrucât şi consumul global de energie a crescut cu 1,3%.

În 2019, s-a înregistrat o scădere de 0,6% a consumului de cărbune pentru prima dată din 2016. Au existat însă creşteri constante ale consumului de petrol, de 0,8%, şi de gaze naturale, de 2%. În ceea ce priveşte sursele regenerabile de energie, în pofida unor rate record de creştere în domeniul eolian (12,1%) şi solar (23,8%), acestea au contribuit în total cu doar 11% din consumul global de energie.

Raportul subliniază că, pentru al doilea an consecutiv, Germania a înregistrat cea mai mare rată de decarbonare dintre statele membre G20, de 6,6%.

În cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), România are în vedere, printre altele, decarbonarea producţiei de energie electrică, prin restructurarea marilor producători de energie care folosesc combustibilii solizi fosili (Complexul Energetic Oltenia – CEO/Complexul Energetic Hunedoare – CEH), potrivit textului PNRR publicat vineri.

Cea de-a X-a ediţie a evenimentului anual “The energy CEO Forum & Award Gala”, organizată marţi la Bucureşti, a reunit factorii de decizie de la nivel guvernamental şi reprezentanţii societăţii civile, precum şi liderii de afaceri de nivel C din sectorul energetic.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with