Image 1
Image 2

Copii din Germania, sclavi într-un centru de reeducare din Vișeu de Sus

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Doi soţi germani şi şase români şi-au bătut joc ani la rând de copii aduși pentru reintegrare

Marţi, 27 august 2019, procurorii D.I.I.C.O.T.  – Biroul Teritorial Maramureş, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, au efectuat 8 percheziţii domiciliare pe raza oraşului Vişeu de Sus şi a comunei Leordina, judeţul Maramureş.

Percheziţiile s-au făcut într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal. La percheziţii, oamenii legii au identificat sume mari de bani, 8.665 euro la unul din inculpaţi, 137.450 euro la Bert Schumann. Nu au putut justifica provenienţa.

Program de reeducare prin munci epuizante

Potrivit DIICOT, în perioada 2014 – august 2019, un număr de 8 suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani, soţii Schumann, au constituit un grup infracţional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza judeţului Maramureş a mai multor tineri de naţionalitate germană. Este vorba de tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani cu probleme precum tulburări de comportament social, delincvenţă, abuz de droguri sau substanţe psihotropice. Cei doi soţi, Bert Schumann, de 61 de ani, asistent social de profesie, şi Babette Schumann, de 52 de ani, terapeut sistemic, îşi desfăşurau activitatea sub paravanul unei asociaţii autorizate, asociaţie cu scop educativ ce viza prin acţiunile sale recuperarea şi reintegrarea socială a tinerilor în baza unor programe şi proiecte. În realitate, situaţia era alta. Tinerii au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române, fiind obligaţi ca, sub pretextul unui aşa-zis “program de reeducare” conceput de către cetăţeanul german, să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor – dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă – practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări, notează DIICOT.

Copiii au fost traumatizaţi. Au fost bătuţi în mod repetat, nu li s-a dat mâncare şi chiar au fost ţinuţi închişi într-un aşa-zis arest. Cei opt tineri au fost pedepsiţi chiar prin ţinerea deliberată în ger, frig sau ploaie. Cei doi soţi aşa voiau să îi educe. Unii dintre minori au vrut să îşi pună capăt zilelor. Au ajuns în România printr-un program social, cu ghilimelele de rigoare, finanţat de statul german, fondat şi coordonat de către suspectul de naţionalitate germană: “Projekt Maramureş”. Are ca furnizor acreditat o asociaţie cu sediul în municipiul Baia Mare. Din investigaţiile făcute reiese că asociaţia cu sediul în Baia Mare are un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii pe o perioadă de 5 ani, în intervalul 01.02.2016 – 01.02.2021. Copiii germani au ajuns la Vişeu de Sus în Maramureş cu acordul părinţilor, după ce metodele de reeducare convenţionale din Germania s-au soldat cu un eşec.

Fondurile deturnate de
către membrii grupului

În programele oficiale ale proiectului sunt prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative. De nimic din toate acestea nu au avut parte tinerii, dimpotrivă, au fost excluşi de la orice formă de continuare a studiilor, le-au fost întrerupte tratamentele medicale ce le aveau prescrise ca terapie, le-au fost confiscate actele de identitate, bunurile personale. Din cercetările DIICOT reiese că fondurile băneşti asigurate de statul german pentru finanţarea activităţii acestui proiect au fost deturnate în mare parte de la scopul dedicat şi însuşite de către membrii grupului, prin mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparenţă de legalitate.
Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism a dispus preluarea dosarului înregistrat la Biroul Teritorial Maramureş de către DIICOT – Structura Centrală – Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate.

La solicitarea DIICOT, Biroul Teritorial Maramureş, pentru patru dintre minorii incluşi în programul aşa-zis social al nemţilor au fost instituite măsuri de protecţie în regim de urgenţă. Până la soluţionarea demersurilor juridice şi până ce minorii vor fi preluaţi de autorităţile germane copiii vor beneficia de toate serviciile oferite de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare.

În 28 august, Tribunalul Maramureş a dispus arestarea preventivă a cinci inculpaţi pe 30 de zile, iar faţă de o persoană s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pe 60 de zile.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

EDUCAŢIE, BULGARIA

Profesorii vor primi bani mai mulţi

Bulgaria, ţară care în 2021 avea unele dintre cele mai mici salarii pentru profesori la nivelul UE, creşte nivelul acestora pe baza unei înţelegeri-cadru între guvern şi sindicate, în continuarea unei tendinţe care s-a făcut simţită în pofida crizei politice care a marcat în ultimii doi ani ţara.