Image 1
Image 2

Controale ample în judeţul Satu Mare pentru depistarea şoferilor băuţi şi drogaţi la volan

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Poliţiştii rutieri sătmăreni au făcut parte în perioada 4-10 mai din cadrul acţiunii naţionale ”Drugs & Alcohol“. S-a acţionat pe principalele artere din judeţul Satu Mare, cu scopul de a reduce riscul rutier, a preveni evenimentele rutiere şi a combate conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au constatat 13 infracţiuni.

Astfel, la data de 10 mai a.c., în jurul orelor 15:30, poliţiştii rutieri au identificat, în trafic, în municipiul Satu Mare, un bărbat, de 32 de ani, din Satu Mare, aflat la volanul unui autoturism.

Conducătorul auto a fost testat cu testul rapid Drugs, rezultatul fiind pozitiv la substanţe THC. Totodată, acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ. Bărbatul a fost condus la spital, în vederea prelevării de mostre biologice.

Verificările în cauză continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

12 conducători auto au fost identificaţi, în trafic, după ce au consumat băuturi alcoolice. În urma testării cu aparatul alcooltest, au rezultat valori cuprinse între 0,65 mg/l alcool pur în aerul expirat şi 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat. În toate cazurile cercetările continuă în cadrul dosarelor penale întocmite sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice.

Totodată, poliţiştii au aplicat 37 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 48.000 lei şi au luat măsura complementară de suspendare a dreptului de a conduce în cazul a 37 de conducători auto.

Astfel, 37 de conducători auto, cu vârste cuprinse între 27 şi 71 de ani, au fost identificaţi în trafic, la volanul autoturismelor după ce au consumat băuturi alcoolice. În urma testării cu aparatul alcooltest, au rezultat valori cuprinse între 0,03 mg/l alcool pur în aerul expirat şi 0,29 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Recomandări ale poliţiştilor:

• Consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor, pe lângă faptul că este interzis de lege, constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic, constituind un factor de mare risc asupra siguranţei traficului rutier, influenţând, în mare măsură, producerea accidentelor de circulaţie.
• Consumul de alcool scade concentrarea şi provoacă diminuarea capacităţilor senzoriale şi motrice.
• De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
• Pentru a conduce în siguranţă, şoferul trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reacţioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident rutier creşte exponenţial.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with