Contractele cadru din Sănătate se prelungesc până la 31 decembrie | Informaţia Zilei

Contractele cadru din Sănătate se prelungesc până la 31 decembrie

Scris de Mihaela Ghiţă, 11 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Guvernul a aprobat prelungirea până la finele anului a termenului de aplicare a prevederilor HG 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, anunţă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

De asemenea, a fost prelungit şi termenul de aplicare a prevederilor HG nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018.

Prelungirea termenelor de aplicare a celor două acte normative până la data de 31 decembrie 2020  a fost necesară în contextul situaţiei excepţionale existente la nivel naţional, determinată de pandemia de COVID-19, când au fost adoptate reglementări speciale privind modul de acordare a serviciior medicale pe perioada stării de urgenţă. CNAS subliniază că după ieşirea din starea de urgenţă vor fi modificate sau completate actualele reglementări, în raport cu nevoile de etapă, astfel încât să răspundă nevoilor de servicii medicale şi să asigure accesul neîntrerupt al populaţiei la servicii medicale, urmărind totodată limitarea infectării cu SARS-COV-2.

De asemenea, în condiţiile actuale, prelungirea termenului de aplicare a programelor naţionale de sănătate a fost necesară pentru asigurarea continuităţii activităţilor derulate în prezent şi preîntâmpinarea apariţiei unor disfuncţionalităţi în accesul bolnavilor la serviciile medicale preventive şi curative.

„Ne aflăm într-o perioadă în care prioritatea zero în sistemul de sănătate este limitarea răspândirii infectării cu SARS-COV-2. Şi în perioada următoare, regulile de acordare a serviciilor medicale vor fi adaptate permanent în raport cu evoluţia COVID-19, astfel încât toţi pacienţii să  aibă acces la servicii medicale de calitate, în condiţii de siguranţă. În paralel, lucrăm şi la proiectele celor două acte normative privind noile pachetele de servicii, Contractul-cadru şi programele naţionale de sănătate care vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

În cadrul sedinţei de guvern din data de 7 mai 2020 a fost aprobată şi o hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 252/2020 privind stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii pe perioada instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României, care reglementează modul de decontare a serviciilor acordate în sistemul de sănătate în acest interval.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345