Image 1
Image 2

Consumul național de gaze naturale a scăzut cu 8% în 2013

Consumul national estimat de gaze naturale a scazut cu peste 8% în anul 2013
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Consumul national estimat de gaze naturale a scazut cu peste 8% în anul 2013
Consumul national estimat de gaze naturale a scazut cu peste 8% în anul 2013

Consumul național estimat de gaze naturale a scăzut cu peste 8% în anul 2013, iar importurile au scăzut la aproape 50%, în special din cauza scăderii cererii industriale, a declarat  directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Cererea de gaze naturale a fost de 12,5 miliarde de metri cubi în România, din care importurile s-au ridicat la 1,5 miliarde de metri cubi (mc), a precizat oficialul Petrom.

Grupul Petrom a înregistrat anul trecut vânzări consolidate de 4,9 miliarde mc gaze naturale, în creștere cu 1%, în principal datorită integrării centralei de la Brazi și a volumelor mai mici injectate în depozitele subterane de gaz.

Pentru 2014, oficialul Petrom estimează o scădere a consumului de gaze naturale de câteva sute de milioane metri cubi, dar a admis că stimările sunt dificile în condițiile în care consumul va depinde de vreme, de cererea industrială și de evoluțiile din industria chimică.
Petrom a început recent activitatea de vânzare de gaze naturale al bursă, cu două oferte de câte 10 milioane metri cubi fiecare, pe platforma OPCOM și respectiv a Bursei din Sibiu. Autoritățile iau în calcul introducerea obligativității vânzării pe bursă a unei cote din producția internă de gaze naturale.

Potrivit directorului general al Petrom, consumul național de electricitate în 2013 este estimat în scădere cu 5% față de anul anterior, în timp ce declinul producției s-a menținut la 2%.

Exporturile au crescut de peste două ori și au compensat parțial declinul pieței, România având o poziție de exportator net.
Prețurile spot la electricitate au scăzut cu 28%, în contextul unei cereri scăzute și a concurenței crescute din domeniul energiei regenerabile.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with