Image 1
Image 2

Construcția de microhidrocentrale a condus la multe abuzuri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Exuberanța cu care s-a demarat construcția de microhidrocentrale în România a condus la o serie de abuzuri și trebuie limitat acest impact, a declarat, în cadrul unei conferințe de specialitate, Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

‘Îndrăznesc să spun că apa este aurul incolor al omenirii. Nu putem produce energie fără apă, și aici nu mă refer numai la microhidrocentrale. Avem nevoie de tot ce înseamnă structura în domeniul apelor, avem nevoie de energia electrică. Dezvoltarea acestor obiective energetice are un impact semnificativ asupra mediului. Exuberanța cu care s-a pornit în construcția de microhidrocentrale a condus la multe abuzuri în acest sens. Ca să limităm acest impact, considerăm că este necesară o mai bună coordonare între toate formele de utilizare a apei și un rol esențial în acest sens îl au Administrațiile Naționale de Apă’, a precizat Pană.

Oficialul a adăugat că România trebuie să continue amenajarea bazinelor hidrografice pentru a răspunde cerințelor europene.

‘Conștientizăm importanța amenajărilor bazinelor hidrografice și trebuie să facem acest lucru și pentru a răspunde cerințelor Comisiei Europene. Toate aceste acțiuni trebuie să se regăsească într-un Plan de Management. Este important să conștientizăm că numai acțiunile guvernamentale nu sunt suficiente. Nu vom avea rezultate dacă la nivelul sectoarelor economice și al comunităților locale nu se va realiza o schimbare în atitudine’, a apreciat Doina Pană.

Administrația Națională ‘Apele Române’ (ANAR) organizează, joi, un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Apei, la care participă ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, și ministrul delegat pentru Ape, Piscicultură și Păduri, Doina Pană.

De asemenea, conferința reunește oameni de știință, ingineri, profesori din domeniul hidrotehnic, specialiști din domeniul gospodăririi apelor și al hidroenergiei, precum și reprezentanți ai instituțiilor co-interesate.

Ziua Mondială a Apei este celebrată în data de 22 martie, cu scopul de a readuce în atenția opiniei publice importanța pe care o are apa în existența, conservarea și dezvoltarea tuturor organismelor vii. Tema din acest an a Zilei Mondiale a Apei este ‘Apa și Energia’.

Potrivit datelor ANAR, gradul de amenajare al potențialul hidroenergetic în România este de circa 50% din resursa hidroenergetică, luând în considerare anul hidrologic mediu, și acesta variază pe bazine hidrografice de la circa 30% în bazinul hidrografic Someș, la peste 85% în bazinul hidrografic Olt.

 

1 comentariu

  1. Nu doar abuzuri, dezastre ecologice pe veci reprezinta toate MHC-urile. In perioada de cosntructie se mutileaza malurile (deci scade calitatea hidromorfologica a raurilor, deci e ilegal) iar la cateva zeci de minute dupa punerea in functiune ecosistemul raului este mort, e un proces ireversibil. Dar atata vreme cat nu avem stat de drept, Apele Romane si APM-urile dau pe banda avize, acorduri si decizii ilegale, garda de mediu degeaba o sesizezi ca se face ca ploua iar in justitie n-are cine sa mearga ca nu avem societate civila de mediu, dezastrul va continua pana la exterminarea completa a raurilor de munte, in maxim 3 ani.

Lasă un răspuns

Connect with