Image 1
Image 2

Constituția, mai tare decât orgoliile

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Întărâtarea, ca instrument politic, este o metodă folosită când te simți sigur pe poziția ta. De exemplu copiilor le place să se joace cu un animal legat. Fiind siguri că nu poate scăpa, îl înțeapă pentru a-l înfuria.

Ceea ce face în aceste zile PSD se poate descrie prin acest termen mai puțin academic. Îl întărâtă pe Klaus Iohannis. Îl somează să respecte decizia Curții Constituționale, dar parcă le-ar conveni foarte mult să nu se conformeze.

Le convine mai mult ca președintele să iasă din matca constituțională decât să se arate corect, riguros, garant al respectării Constituției. Cu cât Klaus Iohannis se îndepărtează mai mult de spiritul și litera Constituției cu atât mai mult îi slăbește poziția de candidat prezidențial, deja anunțat.

Fără să se bazeze pe o prevedere legală clară, PSD i-a acordat președintelui un termen de 30 de zile pentru revocarea șefei DNA. Cum acest termen a expirat, conducerea PSD a anunțat că se întrunește pentru a discuta despre eventuala suspendare din funcție a președintelui. ALDE a anunțat că susține demersul social-democraților necondiționat. UDMR nu a intrat în acest joc, dar nici nu a lăsat să se înțeleagă că va sări în apărarea președintelui. Oricum, majoritatea PSD-ALDE are suficiente voturi pentru o suspendare. 

Chiar dacă președintele nu anunța revocarea din funcție a șefei DNA, PSD avea o reținere. Nu se putea prevedea amploarea protestelor în cazul suspendării. Nu exista siguranța că grupurile de protestatari nu se vor transforma într-o masă electorală puternică sau vor rămâne cete răzlețe.

Un important element de nesiguranță, în apărarea președintelui, în caz de suspendare, îl constituia situația explozivă din interiorul PNL. Un număr apreciabil de lideri liberali cer înlocuirea lui Ludovic Orban din fruntea partidului.

În cazul unei campanii electorale pentru referendumul de demitere din funcție nu se știa nici dacă mișcarea lui Dacian Cioloș se va avânta în luptă cu toată convingerea. Este posibil ca înlocuirea lui Iohannis să fie în favoarea unui candidat al dreptei. Până în acest moment Dacian Cioloș fiind cel mai bine plasat, ar fi în interesul lui să fie eliminat Klaus Iohannis din cursă.

Aceste considerente l-au determinat pe președinte să nu rămână pe o poziție fermă. Ieri, înainte de ședința coaliției de guvernare, printr-un purtător de cuvânt, a anunțat că  o revocă pe șefa DNA. Așadar, amenințarea PSD-ALDE a avut efectul scontat. Nu era convins că referendumul nu va trece. În funcție de prezența la urne, președintele este demis sau rămâne în funcție. Pentru demitere, la o prezență de 30% din listele electorale este nevoie de circa 4 milioane de voturi “pentru”. Victor Ponta a adunat în 2014 puțin peste cinci milioane de voturi. Prin urmare exista posibilitatea demiterii.

Odată terminată această lungă criză, practic prin victoria Constituției asupra orgoliilor, se va intra într-o altă spirală a confruntării. Cu alte cuvinte, să așteptăm următoarea întărâtare.

Viaţa în containere

Nu-mi aduc aminte ca preşedintele Klaus Iohannis sau primul ministru Marcel Ciolacu să fi vizitat ruinele rămase în urma exploziei de la Crevedia. Motivele sunt evidente. Nu ar fi fost primiţi cu pâine şi sare, ci cu huiduieli şi urlete de durere.

Sigla Informatia Zilei

Cine invocă anticipatele?

Asculta acest articol Preşedintele Iohannis intervine rar în disputa dintre PNL şi PSD, dar când o face cuvântul său atârnă