21.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Claudiu Ţinca, Florin Fodoruţ, Dan Şuta, Florin Orăşteanu. Titlul emisiunii: ”Uniţi pentru Satu Mare” cea mai puternică asociaţie civică(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 02.50 Cultură 03.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 04.10 Cultură 05.20 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Felicia Hrihorişan. Titlul emisiuni: Cutezătorii Munţilor pregătesc prima lor Liră.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Istvanfi Szilard. Titlul emisiunii: Sfânta Liturghie. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Claudiu Ţinca, Florin Fodoruţ, Dan Şuta, Florin Orăşteanu. Titlul emisiunii: ”Uniţi pentru Satu Mare” cea mai puternică asociaţie civică(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 15.10 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 16.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 17.30 Cultură 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Viorel Plosca. Titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine.

Constituţia, mai tare decât orgoliile

Scris de Dumitru Păcuraru, 10 iulie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Întărâtarea, ca instrument politic, este o metodă folosită când te simţi sigur pe poziţia ta. De exemplu copiilor le place să se joace cu un animal legat. Fiind siguri că nu poate scăpa, îl înţeapă pentru a-l înfuria.

Ceea ce face în aceste zile PSD se poate descrie prin acest termen mai puţin academic. Îl întărâtă pe Klaus Iohannis. Îl somează să respecte decizia Curţii Constituţionale, dar parcă le-ar conveni foarte mult să nu se conformeze.

Le convine mai mult ca preşedintele să iasă din matca constituţională decât să se arate corect, riguros, garant al respectării Constituţiei. Cu cât Klaus Iohannis se îndepărtează mai mult de spiritul şi litera Constituţiei cu atât mai mult îi slăbeşte poziţia de candidat prezidenţial, deja anunţat.

Fără să se bazeze pe o prevedere legală clară, PSD i-a acordat preşedintelui un termen de 30 de zile pentru revocarea şefei DNA. Cum acest termen a expirat, conducerea PSD a anunţat că se întruneşte pentru a discuta despre eventuala suspendare din funcţie a preşedintelui. ALDE a anunţat că susţine demersul social-democraţilor necondiţionat. UDMR nu a intrat în acest joc, dar nici nu a lăsat să se înţeleagă că va sări în apărarea preşedintelui. Oricum, majoritatea PSD-ALDE are suficiente voturi pentru o suspendare. 

Chiar dacă preşedintele nu anunţa revocarea din funcţie a şefei DNA, PSD avea o reţinere. Nu se putea prevedea amploarea protestelor în cazul suspendării. Nu exista siguranţa că grupurile de protestatari nu se vor transforma într-o masă electorală puternică sau vor rămâne cete răzleţe.

Un important element de nesiguranţă, în apărarea preşedintelui, în caz de suspendare, îl constituia situaţia explozivă din interiorul PNL. Un număr apreciabil de lideri liberali cer înlocuirea lui Ludovic Orban din fruntea partidului.

În cazul unei campanii electorale pentru referendumul de demitere din funcţie nu se ştia nici dacă mişcarea lui Dacian Cioloş se va avânta în luptă cu toată convingerea. Este posibil ca înlocuirea lui Iohannis să fie în favoarea unui candidat al dreptei. Până în acest moment Dacian Cioloş fiind cel mai bine plasat, ar fi în interesul lui să fie eliminat Klaus Iohannis din cursă.

Aceste considerente l-au determinat pe preşedinte să nu rămână pe o poziţie fermă. Ieri, înainte de şedinţa coaliţiei de guvernare, printr-un purtător de cuvânt, a anunţat că  o revocă pe şefa DNA. Aşadar, ameninţarea PSD-ALDE a avut efectul scontat. Nu era convins că referendumul nu va trece. În funcţie de prezenţa la urne, preşedintele este demis sau rămâne în funcţie. Pentru demitere, la o prezenţă de 30% din listele electorale este nevoie de circa 4 milioane de voturi „pentru”. Victor Ponta a adunat în 2014 puţin peste cinci milioane de voturi. Prin urmare exista posibilitatea demiterii.

Odată terminată această lungă criză, practic prin victoria Constituţiei asupra orgoliilor, se va intra într-o altă spirală a confruntării. Cu alte cuvinte, să aşteptăm următoarea întărâtare.

Abonează-te acum Online!