Image 1
Image 2

Consolidarea puterii noilor aleși

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După validarea noilor primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni urmează o etapă foarte importantă: formarea majorităților în consilii și alegerea viceprimarilor și vicepreședinților consiliilor județene.

Dacă în timpul campaniilor electorale partidele se prezintă “ca echipe”, după alegeri una din cele mai delicate probleme este consolidarea puterii noilor aleși. Mulți simt instinctiv că puterea nu se împarte, însă puțini știu cum să procedeze să nu o împartă.

A nu împărți puterea contravine principiilor democratice pe care partidele pretind că le respectă. Dar nici crearea mai multor centre de putere în interiorul aceleiași formațiuni politice nu aduce beneficii formațiunii respective.

Nu există partid care să nu fi trecut prin experiențe neplăcute. Pro România, ALDE, PMP, și multe alte partide mici sunt rezultatul formării unor nuclee de putere care la un moment dat s-au revoltat și s-au ridicat împotriva direcției decise de conducerea legal aleasă a partidului.

Victor Ponta s-a răzvrătit împotriva lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu s-a desprins de PNL după ce Crin Antonescu a decis să scoată PNL din USL. Traian Băsescu s-a răsculat împotriva PDL pe motiv că Elena Udrea a pierdut competiția în fața lui Vasile Blaga.

Păstrând proporțiile, la nivel local se petrece același fenomen. Repercusiunile, pe termen scurt, pot fi dezastruoase pentru partidele care se confruntă cu lupte interne în momente delicate, cum ar fi campaniile electorale.

În multe județe PSD a pierdut pentru că în preajma alegerilor locale s-au format tabere adverse. Pro România și ALDE s-au confruntat cu o serie de plecări ale unor persoane pe care mizau în alegeri.
PNL, de data aceasta, a adunat nu a împrăștiat. Dar după aflarea rezultatelor în PNL au avut loc o serie de maziliri.

Singura formațiune care pare în regulă, care nu dă afară și nu primește noi membri și nu numește în funcții persoane noi, este UDMR.

Din cauza pandemiei, atenția opiniei publice a fost deturnată de la problemele din interiorul partidelor politice. Până la urmă pandemia va trece, dar probleme vor rămâne.

Peste aproximativ o săptămână se intră în campanie electorală. Campania pentru parlamentare nu va fi la fel pentru că s-au schimbat în bună măsură raporturile de forțe dintre partide, dar și arhitectura puterii în interiorul partidelor.

La Satu Mare PNL are o nouă conducere. Figurile centrale din organizația PSD Satu Mare sunt altele. Adversare la locale, Pro România și ALDE merg împreună în alegerile parlamentare. Candidatul PMP pentru primăria Satu Mare nu mai face parte din partid. Din cauza rezultatelor, președintele PLUS și-a dat demisia. UDMR a rămas constant, cu mici modificări în linia a doua.

După alegerile locale putem vorbi despre mari schimbări, dar nu foarte spectaculoase, doar la nivelul primarilor și consilierilor locali și județeni.

Povara pentru alegerile parlamentare cade pe umerii noilor aleși, dar nu și responsabilitatea. Singurii responsabili politici pentru eventualul eșec la parlamentare sunt liderii partidelor. Cum majoritatea dintre ei sunt chiar candidați, nu pot fi trași la răspundere ca în cazul alegerilor locale.

De fapt, după parlamentare imaginea fiecărui partid trece în plan secundar pentru că nu mai urmează o nouă campanie electorală în viitorul apropiat. După parlamentare, urmează o etapă importantă, dar mai puțin vizibilă pentru populație. După aflarea rezultatelor, după instalarea noului guvern, urmează o perioadă în care se duce o luptă în culise pentru puterea din interiorul partidelor.

Cum va fi folosită puterea politică obținută depinde de nivelul intelectual, de caracterul, cinstea, spiritul de sacrificiu pentru binele general pe care îl are omul politic.

Nu este o perioadă în care te poți juca cu destinul oamenilor. Nici conjunctura politică națională și internațională, nici situația economică și financiară națională și internațională, nu este favorabilă dezvoltării comunităților locale. Dacă și noii lideri o iau aiurea sau își urmăresc doar interesul personal chiar că avem motive de îngrijorare.

Cum pot fi obligați politicienii să se mențină pe o traiectorie politică și executivă reală, productivă, în consens cu gravitatea perioadei pe care o traversăm? Greu de spus.

Opinia publică, la fel ca DNA sau mass-media, și-a pierdut puterea de intimidare. Cu alte cuvinte, mai marii zilei nu se tem de nimeni. Este cel mai grav lucru care se poate întâmpla în interiorul democrației. Mai ușor sau mai greu, cu opinteli sau din întâmplare, noua garnitură de aleși locali își va consolida puterea. Întrebarea este ce vor face cu această putere? Latinii spuneau “ne puero gladium”. Ceva de genul nu lăsa sabia la îndemâna copilului.

Chiar atât de periculoasă este inteligenţa artificială?

În timp ce ţări precum Germania şi Franţa consideră că este nevoie de o întâlnire la cel mai înalt nivel pentru a dezbate un subiect ce părea un nou joc pe internet, inteligenţa artificială, a izbucnit un nou focar de instabilitate, un război între Israel şi grupările Hamas.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

La moartea a doi mari scriitori

Vestea că Adam Puslojic, marele poet român născut în Serbia, a încetat din viaţă, mi-a dat-o Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române. L-am anunţat, la rândul meu, pe George Vulturescu, mereu la curent cu ce se mai întâmplă în lumea literară. Nu ştia. Nu a apărut nicăieri, a spus poetul sătmărean.