Image 1
Image 2

Consiliul Judeţean trimite un convoi umanitar în raionul ucrainean Vinogradov

Presedinta Judit Petei povesteste, cu lacrimi in ochi, ororile razboiului ce se resimt in raionul pe care il conduce
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Presedinta Judit Petei povesteste, cu lacrimi in ochi, ororile razboiului ce se resimt in raionul pe care il conduce
Presedinta Judit Petei povesteste, cu lacrimi in ochi, ororile razboiului ce se resimt in raionul pe care il conduce

Punctului de frontieră Tarna Mare-Hija va fi redeschis după zeci de ani.

Marţi, 10 martie, de la ora 11,30, în Sala mică a prefecturii a avut loc o conferinţă de presă susţinută de şefa Administraţiei raionale Vinogradov (Ucraina) şi consilier regional, Judit Petei şi de conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare.

La întâlnirea cu media au mai participat Varga Valeria, şefa Finanţelor raionale ucrainene, primarii localităţilor Hija (peste graniţăde Tarna Mare), Haiduc Ivan şi Cerna (peste graniţă de Halmeu), Ivaşco Vasil din partea ucraineană, Adrian Ştef, preşedintele CJ, Rudolf Riedl, vicepreşedintele CJ şi directoarea Crucii Roşii, Rodica Borlan.

Discuţiile bilaterale au vizat mai multe domenii de colaborare

Preşedintele Ştef a descris în câteva cuvinte situaţia grea a locuitorilor din Ucraina, inclusiv a celor din raionul Viogradov unde circa 1.000 de familii tinere au rămas fără întreţinător, care fie e pe front fie a murit.

De asemenea, preţurile au crescut mult, s-au închis firme şi oamenii au rămas ăe drumuri şi nici cei în vârstă nu pot trăi din pensiile mici.

Ca urmare, deşi vizita a fost gândită a fi una de curtuazie de cunoaştere reciprocă, preşedintele CJ Ştef a propus şefei delegaţiei ca Satu Mare să adune ajutoare pe care să le trimită locuitorilor din raion.

Pentru a semna un Protocol de colaborare între cele două zone, raionul Vinogradov şi judeţul nostru au fost făcute demersurile la guvern şi la fel şi din partea celor din Ucraina.

“Nu ne-au cerut dânşii ajutorul ci noi i-am înrebat cu ce i-am putea ajuta data fiind situaţia grea de la dânşii şi le-am propus să organizăm un convoi umanitar pentru a-i ajuta pe semenii noştri de peste graniţă. Fac un apel la sătmăreni să sprijine acest demers şi să doneze bani şi lucruri cât mai repede pentru a le putea trimite peste graniţă”, a spus Adrian Ştef.

Între proiectele discutate, un loc important, subliniat de altfel şi de preşedintele Ştef, îl ocupă proiectele comune din fonduri europene.

 

Preşedintele CJ a informat că s-au făcut demersuri la guvern pentru a se putea redeschide punctele de frontieră care au existat odată şi ca exemplu l-a dat pe cel Tarna Mare-Hija.

Haine, alimente şi materiale sanitare se pot dona la sediul Crucii Roşii

Rodica Borlan a oferit detalii privind caravana umanitară respectiv modul în care sătmărenii pot dona haine – să fie însă dacă nu noi, cel puţin în stare foarte bună – pentru copii şi tineri -, alimente neperisabile, iar din banii ce se vor aduna se vor cumpăra materiale sanitare şi pastile de purificare a apei.

“Fac apel şi eu la sătmăreni, în special la cei care au trăit inundaţiile din 1970 şi care s-au bucurat că au fost ajutaţi atunci inclusiv cu donaţii din Ucraina”, a spus în încheierea intervenţiei sale şefa Crucii Roşii sătmărene.

Mai multe în ediția tipărită din “Informația Zilei” disponibilă la chioșcurile de ziare sau în ediția electronică (abonament pdf).

2 comentarii

  1. Ivan Haiduc primarul din Hija este stranepotul lui Vasile Haiduc din Valea Seaca,care in 1917 se casatoreste in Hija,deci are origini romanesti!In plus multi in Valea Seaca poarta denumirea de ,,a Cernarului” ,adica erau veniti din Cerna,ca de exemplu familia Ilascau.

Lasă un răspuns

Connect with