Image 1
Image 2

Conform unui studiu, salariile în România sunt mult mai scăzute decât productivitatea

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Salariile în România sunt mult mai scăzute decât productivitatea şi, contrar a ceea ce se spune în spaţiul public, creşterile salariale din ultimul deceniu au fost însoţite de creşteri echivalente ale productivităţii muncii, astfel că dezbaterea publică trebuie să se reorienteze spre creşterea productivităţii, nu către limitarea creşterilor salariale. A;a arată un studiu elaborat de FES (Friedrich-Ebert-Stiftung, o fundaţie politică germană non-profit) şi Syndex Rom]nia (membră a grupului Syndex, realiz]nd expertize economice şi sociale pentru sindicatele româneşti şi pentru reprezentanţii salariaţilor români în structurile de dialog social de dimensiune europeană).

“Neluarea în calcul a distribuţiei valorii adăugate între muncă şi capital face ca discursul public despre productivitate să fie unul extrem de partizan, scopul fiind de fapt limitarea creşterilor salariale şi menţinerea unui raport cât mai mare între productivitate şi costuri, fără ca angajatorii să facă eforturi investiţionale şi organizaţionale pentru creşterea productivităţii. Nu e deci deloc întâmplător că tema productivităţii apare în spaţiul public doar atunci când situaţia de pe piaţa muncii tinde să împingă salariile în sus”, se menţionează în studiul ‘Chestiunea productivităţii – controverse şi clarificări’.

Potrivit studiului, dacă ne uităm la raportul dintre productivitatea muncii şi costurile cu forţa de muncă, costurile cu forţa de muncă sunt atât de reduse în România, încât nici nu se pune problema ca majorările salariale să “ameninţe cu adevărat activitatea economică la nivel macro”. Astfel, pe termen mediu şi mai ales pe termen lung, situaţia se poate schimba, drept pentru care dezbaterea publică trebuie să se reorienteze spre “problema cu adevărat importantă: creşterea productivităţii, şi nu limitarea creşterilor salariale”.

Studiul mai arată că în cazul României, ponderea redusă a salariaţilor în totalul populaţiei ocupate duce la o subestimare a productivităţii muncii în comparaţie cu alte ţări. De asemenea, preţurile joacă un rol extrem de important, existând o legătură puternică între preţurile reduse şi productivitatea redusă din România. “Nu e vorba doar de preţurile de piaţă, ci şi de preţurile practicate pentru transferurile de bunuri şi servicii între filialele companiilor multinaţionale. “, susţin autorii studiului.

Chiar dacă productivitatea muncii în România a crescut semnificativ şi relativ constant în ultimele două decenii, ea a rămas la un nivel scăzut în comparaţie cu ţările occidentale şi chiar cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with