21.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 01.40 Cultură – Concert dedicat Centenarului Mari Unirii. 03.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 04.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Dragoş. Titlul emisiunii: Pesta Porcină Africană şi soarta vânatului în judeţul Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sanatate frumusete stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 17.20 Cultură – Hoinar prin Satu Mare 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dana Criste, Gheorghe Cormoş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextul globalizării.

Confirmări şi reconfirmări

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Din când în când, chiar dacă alegerile sunt departe, partidele simt nevoia de reconfirmări. Munceşti şi eşti pe placul cetăţenilor, creşti în sondaje. Tragi chiulul, faci gafe, scazi în sondaje. De asemenea, sondajele au menirea să facă un top al personalităţilor în funcţie de încredere. Ierarhia stabilită rareori se confirmă din simplul motiv că încrederea nu se transformă automat în vot.

După multă vânzoleală a apărut, în sfârşit, un sondaj. Au fost lansate multe teorii, s-au făcut multe speculaţii pe marginea evenimentelor generate de Ordonanţa 13. Unul dintre liderii PSD s-a lansat ca om politic cu o gândire independentă, dar era cât pe ce să fie dat afară din partid. Primarul din Iaşi a declarat că PSD a scăzut cu 20 de procente din cauza modului în care a adoptat OUG 13 din 28 ianuarie.

Sondajul, neoficial, transmis “pe surse”, oferă o imagine în oglindă a prestaţiei partidelor după alegerile din decembrie. Un procent de 42% este rezonabil pentru PSD. Şi confortabil. O scădere cu două puncte este o nimica toată pentru un partid aflat la guvernare atunci când următorul partid nu-i suflă în ceafă. PNL nu se află într-o astfel de postură. A crescut de la 19,5% la 22%. Deci este încă departe de adversarul său tradiţional. USR nu s-a remarcat ca un partid cu o platformă politică autentică. Scăderea de la 8,6% la 5% este drastică. Poate că a fost amendat de cei care au comandat sondajul pentru rolul jucat de acest USR în organizarea protestelor de stradă. Cum, deocamdată, USR nu este nici partid în adevăratul sens al cuvântului, nici asociaţie civică, pentru că, totuşi, este partid parlamentar, scorul din sondaje nu are nicio importanţă pentru el. Rămâne în continuare o stare de spirit, un stadiu bun pentru o mişcare politică, însă cu condiţia să depăşească stadiul de larvă şi să zboare.

Partidele din jurul pragului electoral bat pasul pe loc. ALDE şi PMP sunt tractate de Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu. Dacă liderul, dintr-un motiv sau altul, dispare, aceste partide se dezumflă, ca un balon în care un copil neastâmpărat îl înţeapă cu un ac. UDMR transcende orice sondaj, dar populaţia maghiară este tot mai greu de ţinut strâns unită în jurul său. Mulţi dintre liderii săi nu confirmă încrederea cu care au fost investiţi de populaţie.

Socotind strict aritmetic şi trăgând o linie se poate uşor observa că partidele se află, în linii mari, în punctul de unde au plecat. Atâta vreme cât PNL nu va trece de 30% va persista acest mare dezechilibru între stânga şi dreapta. Oricât ar trage la rame, preşedintele Iohannis nu poate echilibra barca. O creştere de peste 50% nu este o glumă. Dar se ia PNL în serios? Cu cele două fătuci la cârmă nu faci mare brânză. Cu integritatea pe post de flamură, liberalii se decimează între ei, fără să câştige nimic. Pierd general după general, de la Vasile Blaga, la Marian Petrache, Gheorghe Falcă la cei care le iau locul este o distanţă nu ca de la cer la pământ, ci de la 42% la 22%. PSD, cu orice risc, îşi prezervă liderii, se bate pentru fiecare membru care poate aduce votul. PNL îi spulberă, aşa cum a făcut şi cu Ludovic Orban. Distanţa din sondaje, care o reconfirmă pe cea de la alegeri, nu este doar o chestiune şi opţiune de vot, ci şi de organizare.

PNL pierde pe puţin 10 puncte procentuale din cauza proastei organizări. Lipsa unei discipline de partid, oricât sună de demagogic, se reflectă în rezultate. Integritatea de care face atâta caz, nu suplineşte lipsa de organizare şi disciplina. Liberalii confundă libertatea de gândire cu libertinajul. Când un lider naţional îl sună pe un lider local, cel de la PNL dacă este prins în picioare se aşează jos şi-şi pune picioarele pe masă, iar cel de la PSD, dacă stă jos, se ridică respectuos în picioare.

Apoi ar mai fi ceva: dacă în urmă cu 20 de ani cei de la liberali erau mai inteligenţi, mai şcoliţi, au ajuns acum pe aceeaşi treaptă cu cei pe care-i credeau inferiori.

Abonează-te acum Online!