Image 1
Image 2

Confirmări și reconfirmări

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din când în când, chiar dacă alegerile sunt departe, partidele simt nevoia de reconfirmări. Muncești și ești pe placul cetățenilor, crești în sondaje. Tragi chiulul, faci gafe, scazi în sondaje. De asemenea, sondajele au menirea să facă un top al personalităților în funcție de încredere. Ierarhia stabilită rareori se confirmă din simplul motiv că încrederea nu se transformă automat în vot.

După multă vânzoleală a apărut, în sfârșit, un sondaj. Au fost lansate multe teorii, s-au făcut multe speculații pe marginea evenimentelor generate de Ordonanța 13. Unul dintre liderii PSD s-a lansat ca om politic cu o gândire independentă, dar era cât pe ce să fie dat afară din partid. Primarul din Iași a declarat că PSD a scăzut cu 20 de procente din cauza modului în care a adoptat OUG 13 din 28 ianuarie.

Sondajul, neoficial, transmis “pe surse”, oferă o imagine în oglindă a prestației partidelor după alegerile din decembrie. Un procent de 42% este rezonabil pentru PSD. Și confortabil. O scădere cu două puncte este o nimica toată pentru un partid aflat la guvernare atunci când următorul partid nu-i suflă în ceafă. PNL nu se află într-o astfel de postură. A crescut de la 19,5% la 22%. Deci este încă departe de adversarul său tradițional. USR nu s-a remarcat ca un partid cu o platformă politică autentică. Scăderea de la 8,6% la 5% este drastică. Poate că a fost amendat de cei care au comandat sondajul pentru rolul jucat de acest USR în organizarea protestelor de stradă. Cum, deocamdată, USR nu este nici partid în adevăratul sens al cuvântului, nici asociație civică, pentru că, totuși, este partid parlamentar, scorul din sondaje nu are nicio importanță pentru el. Rămâne în continuare o stare de spirit, un stadiu bun pentru o mișcare politică, însă cu condiția să depășească stadiul de larvă și să zboare.

Partidele din jurul pragului electoral bat pasul pe loc. ALDE și PMP sunt tractate de Călin Popescu Tăriceanu și Traian Băsescu. Dacă liderul, dintr-un motiv sau altul, dispare, aceste partide se dezumflă, ca un balon în care un copil neastâmpărat îl înțeapă cu un ac. UDMR transcende orice sondaj, dar populația maghiară este tot mai greu de ținut strâns unită în jurul său. Mulți dintre liderii săi nu confirmă încrederea cu care au fost investiți de populație.

Socotind strict aritmetic și trăgând o linie se poate ușor observa că partidele se află, în linii mari, în punctul de unde au plecat. Atâta vreme cât PNL nu va trece de 30% va persista acest mare dezechilibru între stânga și dreapta. Oricât ar trage la rame, președintele Iohannis nu poate echilibra barca. O creștere de peste 50% nu este o glumă. Dar se ia PNL în serios? Cu cele două fătuci la cârmă nu faci mare brânză. Cu integritatea pe post de flamură, liberalii se decimează între ei, fără să câștige nimic. Pierd general după general, de la Vasile Blaga, la Marian Petrache, Gheorghe Falcă la cei care le iau locul este o distanță nu ca de la cer la pământ, ci de la 42% la 22%. PSD, cu orice risc, își prezervă liderii, se bate pentru fiecare membru care poate aduce votul. PNL îi spulberă, așa cum a făcut și cu Ludovic Orban. Distanța din sondaje, care o reconfirmă pe cea de la alegeri, nu este doar o chestiune și opțiune de vot, ci și de organizare.

PNL pierde pe puțin 10 puncte procentuale din cauza proastei organizări. Lipsa unei discipline de partid, oricât sună de demagogic, se reflectă în rezultate. Integritatea de care face atâta caz, nu suplinește lipsa de organizare și disciplina. Liberalii confundă libertatea de gândire cu libertinajul. Când un lider național îl sună pe un lider local, cel de la PNL dacă este prins în picioare se așează jos și-și pune picioarele pe masă, iar cel de la PSD, dacă stă jos, se ridică respectuos în picioare.

Apoi ar mai fi ceva: dacă în urmă cu 20 de ani cei de la liberali erau mai inteligenți, mai școliți, au ajuns acum pe aceeași treaptă cu cei pe care-i credeau inferiori.

PNL, linia Valeriu Stoica

Pornind de la gafa preşedintelui Iohannis care a negat că pe teritorul României ar fi căzut un rest de dronă rusească, Valeriu Stoica face o analiză rece, la obiect, a stării partidului al cărui lider a fost până i-a cedat de bună voie funcţia lui Theodor Stolojan.