17.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Adrian Albu, Ioan Leitner, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: PNL şi USR susţin protestele spontane fără autorizaţie.(reluare) 02.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 03.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Începuturile Miliţiei Judeţene Satu Mare. 04.00 Cultură – 10x10 Născut în România 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko invitat: Alfatter Tamas. Titlul emisiunii: Vor fi suficienţi bani pentru curăţirea drumurilor la iarnă? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Adrian Albu, Ioan Leitner, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: PNL şi USR susţin protestele spontane fără autorizaţie.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – 10x10 Născut în România 15.00 Teleshopping 15.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Relaţia miliţiei cu judeţeana de partid. 16.00 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 17.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitaţi: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Se înscrie istorie in bocul sătmărean. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal.

Confirmări şi reconfirmări

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Din când în când, chiar dacă alegerile sunt departe, partidele simt nevoia de reconfirmări. Munceşti şi eşti pe placul cetăţenilor, creşti în sondaje. Tragi chiulul, faci gafe, scazi în sondaje. De asemenea, sondajele au menirea să facă un top al personalităţilor în funcţie de încredere. Ierarhia stabilită rareori se confirmă din simplul motiv că încrederea nu se transformă automat în vot.

După multă vânzoleală a apărut, în sfârşit, un sondaj. Au fost lansate multe teorii, s-au făcut multe speculaţii pe marginea evenimentelor generate de Ordonanţa 13. Unul dintre liderii PSD s-a lansat ca om politic cu o gândire independentă, dar era cât pe ce să fie dat afară din partid. Primarul din Iaşi a declarat că PSD a scăzut cu 20 de procente din cauza modului în care a adoptat OUG 13 din 28 ianuarie.

Sondajul, neoficial, transmis “pe surse”, oferă o imagine în oglindă a prestaţiei partidelor după alegerile din decembrie. Un procent de 42% este rezonabil pentru PSD. Şi confortabil. O scădere cu două puncte este o nimica toată pentru un partid aflat la guvernare atunci când următorul partid nu-i suflă în ceafă. PNL nu se află într-o astfel de postură. A crescut de la 19,5% la 22%. Deci este încă departe de adversarul său tradiţional. USR nu s-a remarcat ca un partid cu o platformă politică autentică. Scăderea de la 8,6% la 5% este drastică. Poate că a fost amendat de cei care au comandat sondajul pentru rolul jucat de acest USR în organizarea protestelor de stradă. Cum, deocamdată, USR nu este nici partid în adevăratul sens al cuvântului, nici asociaţie civică, pentru că, totuşi, este partid parlamentar, scorul din sondaje nu are nicio importanţă pentru el. Rămâne în continuare o stare de spirit, un stadiu bun pentru o mişcare politică, însă cu condiţia să depăşească stadiul de larvă şi să zboare.

Partidele din jurul pragului electoral bat pasul pe loc. ALDE şi PMP sunt tractate de Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu. Dacă liderul, dintr-un motiv sau altul, dispare, aceste partide se dezumflă, ca un balon în care un copil neastâmpărat îl înţeapă cu un ac. UDMR transcende orice sondaj, dar populaţia maghiară este tot mai greu de ţinut strâns unită în jurul său. Mulţi dintre liderii săi nu confirmă încrederea cu care au fost investiţi de populaţie.

Socotind strict aritmetic şi trăgând o linie se poate uşor observa că partidele se află, în linii mari, în punctul de unde au plecat. Atâta vreme cât PNL nu va trece de 30% va persista acest mare dezechilibru între stânga şi dreapta. Oricât ar trage la rame, preşedintele Iohannis nu poate echilibra barca. O creştere de peste 50% nu este o glumă. Dar se ia PNL în serios? Cu cele două fătuci la cârmă nu faci mare brânză. Cu integritatea pe post de flamură, liberalii se decimează între ei, fără să câştige nimic. Pierd general după general, de la Vasile Blaga, la Marian Petrache, Gheorghe Falcă la cei care le iau locul este o distanţă nu ca de la cer la pământ, ci de la 42% la 22%. PSD, cu orice risc, îşi prezervă liderii, se bate pentru fiecare membru care poate aduce votul. PNL îi spulberă, aşa cum a făcut şi cu Ludovic Orban. Distanţa din sondaje, care o reconfirmă pe cea de la alegeri, nu este doar o chestiune şi opţiune de vot, ci şi de organizare.

PNL pierde pe puţin 10 puncte procentuale din cauza proastei organizări. Lipsa unei discipline de partid, oricât sună de demagogic, se reflectă în rezultate. Integritatea de care face atâta caz, nu suplineşte lipsa de organizare şi disciplina. Liberalii confundă libertatea de gândire cu libertinajul. Când un lider naţional îl sună pe un lider local, cel de la PNL dacă este prins în picioare se aşează jos şi-şi pune picioarele pe masă, iar cel de la PSD, dacă stă jos, se ridică respectuos în picioare.

Apoi ar mai fi ceva: dacă în urmă cu 20 de ani cei de la liberali erau mai inteligenţi, mai şcoliţi, au ajuns acum pe aceeaşi treaptă cu cei pe care-i credeau inferiori.

Abonează-te acum Online!