Image 1
Image 2

„Confesiunile cărturarului”, cu poeta Cornelia Bălan Pop

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În cadrul proiectului cultural ,,Confesiunile cărturarului”, devenit deja o tradiţie, Biblioteca Județeană Satu Mare a organizat vineri, 28 iulie 2017, în sala de lectură „Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare, un medalion literar cu poeta Cornelia Bălan Pop.

A fost prezentă poeta şi traducătoarea Cornelia Bălan Pop, vicepreşedinte al Cenaclului Cronograf, membru al Asociaţiei Scriitorilor de Nord Vest, colaborator şi membru în redacţiile a numeroase reviste de cultură. Au fost de faţă Doina Feher, viceprimar al municipiului Satu Mare, Paula Horotan, directoare adjunctă a Bibliotecii Judeţene şi moderatoare a evenimentului, Robert Laszlo, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale, preşedinţii celor două cenalcuri sătmărene – Cronograf şi Afirmarea -, scriitori, poeţi, profesori, jurnalişti, alţi iubitori de cultură, peste 40 de participanţi.
În sală a fost amenajată o expoziţie cu cărţile şi articolele din reviste ale Corneliei Bălan Pop, care, alături de imagini cu autoarea, au fost prezentate pe slide-uri la videoproiector.
Paula Horotan a prezentat cariera didactică şi scriitoricească a autoarei, după care Doina Feher a rostit un cuvânt de salut.
La rândul său, Cornelia Bălan Pop a făcut o analiză critică a poeziei actuale, a unor expresii şi norme literare controversate, a dat mai multe definiţii ale poeziei, apoi a vorbit despre experienţa sa poetică şi despre activităţile culturale pe care le-a iniţiat la liceul unde lucrează.
Ca o întregire a programului, profesorul Alexandru Ivanovici a interpretat cântece pe versurile autoarei, iar poeţii Vasile Bărbuş-Crăţu şi Ioan Tipu Sălăjanu i-au compus reuşite epigrame.

Notă biobibliografică

Poeta Cornelia Bălan Pop s-a născut pe 10 martie 1955, în Dej, judeţul Cluj. Copil unic, a crescut într-o familie formată din oameni cu mare atracţie faţă de muzică, poezie, dans, o familie cu respect pentru artă, pentru frumos. Licenţiată a Facultăţii de Filologie de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, ea afirma că poezia a însoţit-o în multe momente din viată, dar nu s-a impus în aceeaşi măsură ca şi în cariera de profesoară, din care şi-a făurit un adevărat crez. Scrie de dragul de a scrie şi trăieşte cu certitudinea că versurile sale se adresează în mare parte cititorului de rând şi mai apoi criticului (contemporan), de aceea şi-ar dori ca stihurile ce poartă semnătura Corina Petrescu, pseudonimul sub care a ales să publice.
Editorial, a debutat în 2001, cu volumul de versuri „Pentru că tu exişti”, apărut la Editura Timpul, Reşita. Au urmat apoi antologiile colective: „Cuvinte din Nord”, volumul I şi II, ambele apărute la Editura Solstiţiu, Satu Mare, în 2003, respectiv în 2004; „Ce enigmatică eşti, femeie!”, Editura 3D, Drobeta-Turnu Severin, 2008; „Primăveri interioare”, poezie, autori sătmăreni, Editura Eco Print, Satu Mare, 2011 şi „Armonii de toamnă”, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2014.
În 2009, publică la Editura Citadela, Satu Mare, volumul de versuri „Creion”, urmat de „Trei lacrimi. Povara amintirilor ce vor veni”, Editura Citadela, Satu Mare, 2013; „Ironice tu(r)nuri”, Editura Princeps Multimedia, Iaşi, 2014 şi „Gând îmbrăţişând gânduri”, Editura Inspirescu, Satu Mare, 2016.
Colaborează cu reviste din ţară şi străinătate precum: „Poesis” (Satu Mare); „Nord Literar” (Baia Mare); „Citadela” (Satu Mare); „Tribuna noastră” (Canada); „Echipa” (Satu Mare); „Semne Emia” (Deva); „Şcoala sătmăreană” (Satu Mare); „Fereastra” (Mizil); „Destine Adevărate” (Bucureşti); „Patima” (Bucureşti); „Sud” (Bolintin din Vale, Giurgiu); „Autre Sud” (Franţa); „Poésie contemporaine des deux rives” (Franţa); „Archers” (Franţa); „Universul Şcolii” (Alba Iulia); „Formula As” (Bucureşti); „Agora literară” (Cluj-Napoca); „Zeit” (Brăila); „Boem@” (Galaţi); „Feed Back” (Iaşi); „Mesagerul expres” (Satu Mare); „Mesagerul albastru” (Satu Mare); „Spinul” (Baia Mare); „Litera 13” (Brăila); „Cronograf” (Satu Mare); „Apollon” (Urziceni, Ialomiţa); „Apollon Junior” (Urziceni, Ialomiţa); „Profesia” (Satu Mare); „Number 1” (Carei); „Poezia” (Iaşi).
Numele ei este legat şi de 18 volume de traducere literară.
A participat la numeroase concursuri literare judeţene, naţionale şi internaţionale, obţinând peste 30 de premii şi distincţii pentru creaţie literară şi / sau pentru traducere literară.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

ISTORIE LOCALA

Pistol ascuns în perete, găsit în subsolul Muzeului Judeţean

Pistol ascuns în perete, găsit în subsolul Muzeului Judeţean.După cum am mai scris, sediul Muzeului Judeţean Satu Mare din Bulevardul Vasile Lucaciu este în plină renovare. În timpul lucrărilor, un zidar a descoperit, ascuns într-o firidă din beci, un pistol ruginit. Arma era în spatele unor cărămizi nelipite cu mortar, ci doar tencuite pe exterior.