Image 1
Image 2

COMPOT PE IARNĂ

Compot de pere

Compot de pere cu scortisoara
În anul 1795, armata franceză a oferit un premiu de 12.000 de franci celui care inventează o nouă modalitate de prezervare a alimentelor. Nicolas Appert a fost cel care a propus conservarea alimentelor prin sterilizare și stocare în recipiente din sticlă, proces care s-a dovedit a fi foarte eficient în anul 1806, într-un test al marinei franceze. Pentru prevenirea stricării fructelor și legumelor se foloseau câteva metode precum pasteurizarea, fierberea (temperaturi ridicate pentru perioade mari de timp), refrigerarea, congelarea, tratametul cu vid și multe alte metode.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Compot de pere cu scortisoara
Compot de pere cu scortisoara

E bine să valorificați orice fel de fructe, mai ales dacă sunt de la țară. Chiar și dacă faceți câte 2-3 borcane de compot, decât să le cumpărați apoi din magazin, mai bine să le aveți în cămară

 

Ingrediente (pentru 5 borcane):

 

– 2 kg de pere coapte, dar încă suficient de tari,

– 10 linguri de zahăr,

– 10 batoane de scorţişoare,

– 15 bucăţi de cuişoare,

– salicil sau conservant conform îndrumărilor de pe ambalaj.

 

Mod de preparare:

Fructele se curăţă şi se taie în 4-6 bucăţi, în funcţie de mărimea lor. Borcanele se opăresc în prealabil, pentru dezinfectare. Fructele bine spălate se aşează în borcan, cât mai aspectuos, apoi lateral se ornează cu batoanele de scorţişoare şi cu câte 3 bucăţi de cuişoare în fiecare borcan. Se adaugă câte 2 linguri de zahăr în fiecare borcan, apoi se adaugă apă, cât să acopere bine fructele. Conservantul se foloseşte conform indicaţiilor. Borcanele se acoperă cu folie de celofan şi se aşează pe o tavă în care se toarnă apă. Se pune la cuptor şi se fierbe la foc mediu circa 30 minute. Când este gata, cât timp mai e fierbinte compotul, borcanele se acoperă cu capace şi se lasă să se răcească învelite în pături.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

CONSERVE PE IARNĂ

Zarzavat pentru ciorbe, la borcan (tocătură)

Zarzavat de legume pentru iarnă– aromat, gustos, cu texturi și arome ce se îmbină perfect, rețeta simplă, naturală, fără conservanți. Putem spune că facem și economie la bugetul casei realizând zarvat pentru ciorbe la borcan, căci vara toate aceste legume sunt mult mai ieftine, fiind în plin sezon. În plus, când ai în grădina proprie o mulțime de legume și verdețuri, nu ar fi păcat să nu profiți de faptul că sunt naturale și sunt crescute cu dragoste?

Piept sau pulpe de pui cu dovleac și smântână

Pulpe de pui cu dovleac și smântână

Această rețetă combină pieptul sau pulpele de pui suculente cu dulceața dovleacului copt, îmbogățită cu smântână cremoasă și aromatizată cu mărar proaspăt. Este un fel de mâncare perfect pentru zilele răcoroase de toamnă.