Image 1
Image 2

Comisia Iordache a început modificarea codurilor penale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Opoziția a cerut oprirea dezbaterilor parlamentare. Procurorii DNA nu sunt încântați

A început sesiunea extraordinară a Parlamentului pentru modificarea codurilor penale, iar primele decizii s-au luat deja în Comisia Iordache. A fost stabilit un prag în privința abuzului în serviciu.

Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a adoptat, luni, modificarea articolului 297 din Codul penal cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu, astfel că infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie – 1.900 de lei. În plus, se consideră abuz în serviciu dacă scopul este de a obţine foloase materiale necuvenite pentru sine, soţ sau rude până la gradul II.

Comisia a eliminat din sfera infracţiunii de abuz în serviciu elaborarea, emiterea sau aprobarea actelor normative de către Parlament şi Guvern. S-a decis, luni, modificarea definiţiei din Codul penal a grupului infracţional organizat, în sensul că nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate de infracţiuni şi fără a avea o continuitate.

Comisia Iordache a decis și modificarea articolului 277 din Codul penal privind compromiterea intereselor justiţiei, astfel că la propunerea deputatului UDMR Marton Arpad divulgarea de informaţii confidenţiale dintr-un dosar se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. De asemenea, dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

Dacă funcţionarul public se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca şi cum acesta ar fi fost condamnată riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacă declaraţia se face în numele unei autorităţi publice pedeapsa se măreşte cu o treime.

Mita nu se pedepsește dacă mituitorul o denunță rapid

Comisia Iordache a decis modificarea articolului 269 din Codul penal referitor la favorizarea făptuitorului. Astfel, Comisia a decis că favorizarea săvârşită de un membru de familie sau afin până la gradul II, nu se pedepseşte, în condiţiile în care forma actuală a articolului prevede că favorizarea săvârşită de un membru de familie se pedepsea indiferent de gradul de rudenie. De asemenea, mituitorul nu este pedepsit dacă denunţă fapta înainte de organul penal să fi fost sesizat, dar nu la ma mult de un an de la săvârşirea faptei. La articolul 290 privind darea de mită, în forma actuală se precizează că “mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta”.

PNL cere oprirea dezbaterilor, DNA strâmbă din nas

Conducerea PNL a decis, luni, să le trimită scrisori preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru a cere suspendarea dezbaterilor la Codul Penal până când se pronunţă Comisia de la Veneţia asupra modificărilor. Liberalii vor trimite o scrisoare şi Curţii Constituţionale pentru a solicita amânarea dezbaterii sesizării opoziţiei la Codul de Procedură Penală tot până când se pronunţă Comisia de la Veneţia.

Ludovic Orban a amintit, că, săptămâna trecută, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), prin Comisia de monitorizare, la solicitarea PNL, a luat decizia de a sesiza Comisia de la Veneţia pe toate modificările la Codurile penal şi de procedură penală.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a transmis, luni, că procurorii au analizat impactul pe care îl vor avea modificările aduse abuzului în serviciu, stabilind că numeroase dosare vor fi închise ca urmare a intervenirii prescripţiei. Modificările ”aduc o atingere semnificativă valorilor sociale ocrotite de lege”, susţin procurorii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with