Image 1
Image 2

Comercianţii vând la promoţie produsele aproape expirate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Produsele aproape expirate ar trebui date ONG-urilor, la preturi simbolice, nu vandute la promotie
Produsele aproape expirate ar trebui date ONG-urilor, la preturi simbolice, nu vandute la promotie

În mod normal, ar trebui să le vândă ONG-urilor, la preţuri simbolice

În urmă cu aproximativ un an, guvernanţii anunţau cu surle şi trâmbiţe adoptarea Legii 217/2016 privind risipa de alimente. De atunci şi până acum încă nu s-au născut normele de aplicare a acestui act normativ care, potrivit unor specialişti, ar produce efecte benefice.

Termenul de elaborare şi adoptare a normelor a fost de 6 luni de la adoptarea legii, ceea ce ar fi însemnat mijlocul lunii mai.
Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a propus constituirea unui grup de lucru pentru modificarea legii risipei alimentare.

Legea a fost inaplicabilă de la adoptare

Peste 30 de organizaţii neguvernamentale, reprezentanţi ai unor hypermarketuri, ai Ministerului Agriculturii, ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale au discutat, în săptămâna abia încheiată, pe marginea Legii 217/2016 privind risipa alimentară, dar şi despre implementarea normelor de aplicare ale actului normativ.

Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a propus constituirea grupului de lucru pentru modificarea acestei legi, astfel încât actul normativ să poată fi aplicat şi să ofere beneficii tuturor părţilor implicate.

“Am propus constituirea unui grup de lucru care să preia observaţiile tuturor părţilor interesate, astfel încât prin amendamentele noastre să găsim o formulă prin care această lege a diminuării risipei alimentare să poată fi aplicabilă”, a afirmat ministrul Gabriel Petrea.

Aplicarea Legii nr. 217/2016 a fost suspendată printr-o ordonanţă de urgenţă, până la finalul acestui an, după ce Ministerul Agriculturii a semnalat dificultăţi în redactarea normelor de aplicare.

Propunerea legislativă de modificare a Legii privind diminuarea risipei alimentare se află în lucru la comisiile de specialitate din Senatul României, for decizional în acest caz fiind Camera Deputaţilor.

Iată câteva din prevederile iniţiale ale actului normativ adoptat, iar apoi pus la păstrare până la venirea unor vremuri mai bune. Încă nu s-a avansat un termen de la care legea ar deveni funcţională.

Continuarea o puteţi citi în exclusivitate în ediţia tipărită din data de 20 noiembrie.

1 comentariu

  1. O porcarie de lege facuta in sprijinul ONG-urilor !. Numai ca statul roman
    cersetor si cu pantalonii rupti im fund nu poate impune multinationalelor conditii care contravin legislatiei UE. Ca urmare si aceasta lege facuta de niste prosti va cadea la fel ca si cea cu 51% produse romanesti pe raft !.

Lasă un răspuns

Connect with