Image 1
Image 2

Cod roșu, portocaliu și galben de inundații în aproape toată țara

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Institutul Național de Hidrologie și Gospădarire a Apelor anunță cod roșu de inundații, miercuri, până la ora 16:00, pe râul Bârzava sector aval Gătaia – sector îndiguit (judeţul Timiş).

FENOMENELE VIZATE:

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

COD PORTOCALIU de inundații

–  În intervalul 14.06.2016 ora 13:00 – 15.06.2016 ora 18:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna-bazin superior şi afluenţi, Barcău-bazin superior şi afluenţi (judeţele Sălaj şi Bihor), Crişul Negru (judeţul Bihor), Crişul Alb (judeţele Hunedoara şi Arad), afluenţii Mureşului inferior (judeţele Hunedoara şi Arad), Bega-bazin superior şi afluenţi, Timiş-sector amonte Lugoj şi afluenţi (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Cerna (judeţele Gorj şi Caraş-Severin), Motru superior şi afluenţi (judeţele Mehedinţi şi Gorj), Jiu-sector aval confluenţa Motru-Podari (judeţul Dolj), afluenţii de dreapta ai Oltului din judeţele Vâlcea, Gorj, Dolj şi Olt.

COD GALBEN de inundații

– În intervalul 14.06.2016 ora 13:00 – 15.06.2016 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza (judeţul Maramureş),  Tur (judeţul Satu Mare), Crasna (judeţele Sălaj şi Satu Mare), Barcău (judeţele Sălaj şi Bihor), afluenţii mici ai Someşului aferenţi sectorului aval Dej (judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi, Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi – judeţele Cluj şi Bihor, Crişul Negru, Crişul Alb – judeţele Bihor, Arad şi Hunedoara, Mureş superior (judeţele Harghita şi Mureş) şi afluenţii săi din judeţele Harghita, Mureş, Cluj, Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera – judeţele Caraş Severin şi Timiş, Cerna (judeţele Gorj şi Caraş-Severin), Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), Olt  sector aval confluenţa cu R. Negru şi afluenţii săi din judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeş, Dolj şi Olt, Argeş superior şi afluenţii săi din judeţele Argeş şi Dâmboviţa,  Ialomiţa superioară şi afluenţi (judeţele Dâmboviţa şi Prahova), Buzău – bazin superior şi afluenţi (judeţele Braşov, Covasna şi Buzău), bazinele superioare ale râurilor Râmnicu Sărat, Putna, Trotuş (judeţele Harghita, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Buzău), Bârlad-bazin inferior şi afluenţii mici ai Siretului şi Prutului din judeţele Galaţi şi Vrancea şi râurile din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).

 

Inundaţii în Tulcea
Centrul oraşului Tulcea a fost inundat de ape, marţi după-amiază, după o ploaie torenţială care a durat mai puţin de o oră, dar care a provocat inundarea mai multor gospodării şi imobile, transmite corespondentul Mediafax.

Sistemul de canalizare din oraş nu a făcut faţă cantităţilor mari de apă, centrul localităţii fiind practic paralizat pentru mai multe zeci de minute, mai multe maşini fiind luate de şuvoaiele de apă.

Pompierii au fost solicitaţi în şase cazuri pentru a scoate maşinile rămase blocate de ape.

De asemenea, reprezentanţii autorităţilor locale spun că au fost aproximativ 30 de solicitări în oraş, ale locuitorilor afectaţi, mai multe magazine, locuinţe şi gospodării fiind inundate. La faţa locului au fost trimise cinci echipaje al ISU Tulcea, care au intervenit pentru scoaterea apelor din subsoluri şi din imobile.

 
200 de locuinţe au fost inundate în judeţul Dolj

 
Peste 200 de locuinţe au fost inundate în judeţul Dolj, în urma ploii torenţiale de luni seară, potrivit unei centralizări efectuată, marţi, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU)„Oltenia” transmite corespondentul Mediafax.

În Craiova, în principalele intersecţii nu s-a mai putut circula, multe autoturisme, dar şi un autobuz, rămânând blocate în apa care în unele locuri a atins peste o jumătate de metru. Craiovenii s-au mobilizat şi au
împins maşinile în zonele neinundate. Pe de altă parte, mai mulţi şoferi şi-au pierdut plăcuţele cu numerele de înmatriculare. Ei le pot recupera de la Biroul Rutier Craiova.

Ploaia a inundat şi curtea Liceului Tehnologic Transporturi Auto Craiova şi s-a infiltrat prin tavanul mall-ului de la podul Electroputere.

În judeţ au fost semnalate probleme în cinci comune şi satele aferente acestora. Este vorba de comunele Bulzeşti, Pieleşti, Murgaşi, Mischii şi Goieşti. Sute de case şi gospodării din aceste localităţi au fost cuprinse de ape.

Astfel, potrivit ISU Dolj, trei locuinţe din comuna Goieşti au fost avariate, iar 202 din comuna Murgaşi au fost inundate. Apa a afectat şi peste 400 de anexe gospodăreşti din mai multe comune.

Pe de altă parte, pe două drumuri din judeţ circulaţia a fost restricţionată. Este vorba DJ 643 D, inundat pe o lungime de 200 metri liniari în satul Prejoi, comuna Bulzeşti şi DJ 641 km. 44 + 200. Partea
carosabilă a DJ 641 Mischii – Caracal, din cauza incapacităţii de preluare a tuburilor de scurgere a apei pe sub DJ 641, a fost inundată în zona de subtraversare a podului de cale ferată în localitatea Pieleşti, sat Pârşani, pe o lungime de 70 metri cu o înălţime a lamei de apă de 60 centimetri.

Probleme au fost şi pe unele drumuri comunale, iar două poduri şi două podeţe au fost avariate.

Precipitaţiile căzute au provocat şi inundarea terenurilor arabile şi a păşunilor, peste o mie de hectare de teren fiind inundate în comunele Murgaşi, Mischii şi Goieşti.

Tot în comuna Goieşti au fost afectate 2.400 metri pătraţi de solarii acoperite.

„La nivelul unităţilor administrativ teritoriale riverane pârâului Teslui şi râului Jiu (sector Filiaşi – Podari) a fost instituită permanenţa la sediul primăriilor, fiind înaintate comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, ale acestora, măsuri specifice monitorizării şi gestionării situaţiilor de urgenţă ce pot apărea prin creşterile de debite şi respectiv creşterile cotelor de apărare”, mai informează ISU Dolj.

 
Timiş: Circulaţia pe Autostrada 6, afectată de o viitură

 
Circulaţia pe Autostrada 6, lângă Municipiul Lugoj din judeţul Timiş, a fost afectată marţi după-amiază de o viitură puternică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Timişoara, Alina Sabău, viitura puternică a pătruns pe carosabil în zona unde o echipă de muncitori lucra deja la un taluz al autostrăzii A6. Viitura a avut loc marţi, în jurul orei 17.

„La km 3 +200 pe A6, în zona unde se lucrează la un taluz, a fost o viitură foarte puternică, iar apa a intrat pe carosabil. În aceste moment se circulă normal. În zonă existau restricţii de viteză, la 60 km /h”, a declarat Alina Sabău.

Potrivit acesteia circulaţia nu a fost întreruptă în urma acestui incident. Conform reprezentanţilor ISU Banat, pompierii au ajuns în zonă pentru evacuarea apei de pe carosabil, intervenţia durând aproximativ jumătate de oră

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with