Image 1
Image 2

Circa 5% din reclamaţiile care ajung la OPC vizează comerţul online

Sigla Informatia Zilei
Circa 5% din reclamaţiile care ajung la OPC vizează comerţul online
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Circa 5% din reclamaţiile care ajung la OPC vizează comerţul online
Circa 5% din reclamaţiile care ajung la OPC vizează comerţul online

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Satu Mare trage un semnal de alarma cu ocazia Zilei Mondiale a Consumatorilor pentru o mai atenta analiza din partea consumatorilor a termenilor şi condiţiilor prevazute la vânzarea online. Maria Pinter, comisar şef ajunct al CJPC Satu Mare a subliniat ca 5% din cele peste 600 de reclamaţii înregistrate anul trecut vizeaza comerţul online. Majoritatea reclamaţiilor au fost direcţionate la Bucureşti, întrucât operatorii economici care fac comerţ online au sediul social în capitala.

Şi în acest an, Ziua Mondiala a Consumatorului a fost marcata la Satu Mare printr-o noua ediţie a concursului “Alege! Este dreptul tau!”. Concursul a fost organizat de CJPC Satu Mare în parteneriat cu Inspectoratul :colar Judeţean Satu Mare. Faţa de ediţiile anterioare, numarul celor înscrişi la concurs a fost mult mai scazut, situaţie pe care Protecţia Consumatorilor a explicat-o prin faptul ca s-a suprapus ca perioada cu simularile pentru Evaluarea Naţionala şi Bacalaureat la clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a.  “La cei care au participat s-a constatat ca au un nivel destul de ridicat al cunoştinţelor. Tinerii în general, teoretic cunosc totul despre comerţul online” a fost de parere comisar şef adjunct, Maria Pinter

În schimb la partea practica, lucrurile stau total diferit.  Dupa cum a precizat comisarul CJPC Satu Mare, majoritatea reclamaţiilor pe comerţ online care ajung pe masa instituţiei sunt din partea tinerilor, în general de la consumatori cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani.”Ei doresc sa-şi aleaga produse diversificate, telefoane, tablete, smartphone -uri, plasme. Cu toate acestea condiţiile  de pe site nu sunt studiate de catre tineri, chiar şi atunci când încheie un contract pentru telefonie mobila, la distanţa sau prin telefon. De cele mai multe ori am întâmpinat aceste probleme din cauza neinformarii. Cei care doresc sa cumpere un astfel de bun nu se intereseaza daca se poate restitui, despre garanţia produsului şi alte aspecte ce vizeaza bunul cumparat” a spus comisar şef adjunct Maria Pinter

O alta greşeala din partea consumatorilor este aceea ca nu deschid coletele în faţa reprezentantului de curierat, deşi în colet s-ar putea afla produse vechi sau deteriorate. Protecţia Consumatorilor a înregistrat mai multe sesizari la produse precum < plasme, tablete, maşini de spalat, aragaze. “Sunt cazuri greu de soluţionat  şi de multe ori au fost înaintate instanţei de judecata, deoarece CJPC poate sa soluţioneze aceste cazuri doar pe baza de documente probatorii” a explicat Maria Pinter. Comisarii Protecţiei Consumatorilor precizeaza ca orice consumator care a plasat o comanda online are dreptul sa deschida coletul în prezenţa curierului, sa verifice produsul şi sa nu amâne înlocuirea lui, daca constata care are anumite deficienţe. Daca un consumator este nemulţumit de calitatea produsului comandat online, poate sa îl refuze, iar curierul este obligat sa îl restituie operatorului economic.

La nivelul judeţului Satu Mare sunt trei operatori economici care comercializeaza online diferite produse< electrice şi electrocasnice, jucarii, patuţuri , triciclete etc.
Tot aici este semnalata prezenţa unui operator economic din Ungaria cu punct de lucru în Satu Mare, care vinde online produse textile şi încalţaminte, însa cum precizeaza conducerea CJPC, acesta nu are reglementata partea pentru returnarea produselor şi restituirea banilor. “Firma fiind înregistrata în  Ungaria este de competenţa Centrului European al Consumatorului, iar noi aceste reclamaţii le  direcţionam spre aceasta instituţie” a spus Maria Pinter.

Nu în ultimul rând se doreşte modificarea legislaţiei în aşa fel încât toţi acei operatori economici din afara ţarii, cu puncte de lucru în România, sa îşi adapteze site-urile şi sa respecte prevederile legale din România, în sprijinul consumatorilor.

Dintre cazurile care au ajuns recent în atenţia  Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului se numara şi o sesizare privind angajarea de lucrari de renovare a unui imobil (casa particulara) interior – exterior ce ar fi trebuit efectuate de o persoana juridica din Ungaria. Proprietara imobillului a platit suma integral, respectiv  7200 de euro şi înca 13.000 de lei firmei respective fara a încheia în prealabil un contract sau orice alt document (factura, chitanţa, bon fiscal) care sa ateste plata în avans a lucrarilor. Insa femeia s-a trezit cu toţi banii daţi , însa firma nu a mai venit sa onoreze lucrarea . “Aceste reclamaţii nu le putem cerceta chiar daca consumatorul pagubit este din Satu Mare.  Noi am înaintat reclamaţia Centrului European al Consumatorilor din Bucureşti deoarece reclamaţiile transfrontaliere sunt de competenţa acestei instituţii. ~n astfel de situaţii, consumatorii prima data trebuie sa încheie prima data un contract cu clauze concrete, cu garanţie cine asigura, cine rezolva litigiul şi mai ales nişte chitanţe pentru banii daţi. Pentru noi documentele probatorii sunt baza la un proces verbal de constatare a contravenţiei” a subliniat Maria Pinter.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with