Image 1
Image 2

Circa 100 de participanți din diverse colțuri ale țării la Lira Salamandra, la Tășnad

Evenimentul a reunit 8 cluburi de montaniarzi din tara
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Evenimentul a reunit 8 cluburi de montaniarzi din tara
Evenimentul a reunit 8 cluburi de montaniarzi din tara

Timp de 3 zile, în perioada 17 și 19 noiembrie, Tășnadul a fost capitala iubitorilor de turism ecologic, adunați într-un eveniment unic în județul nostru, Lira Salamandra – ediția a XIII-a, concurs organizat de Asociația de Turism și Ecologie Salamandra Satu Mare.

După cum ne-a relatat organizatoarele principale ale evenimentului< Felicia Hrihorișan și Ana Alcazar, cele 8 cluburi înscrise în concurs au fost< Asociația de Ecoturism Opaițul Rodnei Baia Mare, Condor Club Arad, CTM Someșul Sălaj, Pro Terra Carei, Cutezătorii Munților – Satu Mare, Every Day Love, Clubul Fulger și Clubul “Șoimii Patriei”, ultimele două fiind echipe de copii din Satu Mare. După primirea la locul desfăşurării evenimentului (Motel Biamin din Tăşnad) și înscrierea celor aproape 100 de participanți, seara de vineri a început cu o probă surpriză în care toți doritorii și-au putut exersa talentul muzical. A continuat apoi cu un maraton folk susținut de artiști veniți atât din județ, cât și din țară< Lorant Boejete (Baia Mare), Dana Blage (Tășnad), Luana Erdös şi Gabi Koka (Satu Mare), Florin Banici (Arad), Răzvan Creţ (Someş Odorhei). Chitările au răsunat până târziu în noapte, vocile artiştilor fiind ajutate şi de publicul care i-a primit cu căldură şi cu multe aplauze.

Ziua de sâmbăta, 18 noiembrie, a fost dedicată probelor de concurs, respectiv< orientare sportivă (pe două categorii< adulţi şi copii sub 14 ani), fotografie, slide show, afiş ecologic şi proba culturală. Toate probele au avut reguli stricte şi au respectat tematica impusă< montană, ecologică sau ecoturistică. După provocarea sportivă prin proba de orientare, a urmat o provocare mai creativă, cluburile având misiunea de a realiza un afiş ecologic pe loc, din materiale puse la dispoziţie de organizatori, în special materiale reciclabile. Lucrările au stârni aprecieri reciproce între cluburi şi au făcut misiunea juriului extrem de dificilă, proba fiind câştigată după îndelungi deliberări de Clubul Fulger Satu Mare, urmată de Clubul Şoimii Patriei – locul 2 şi Every Day Love – locul 3.

Proba slide show a adus în faţa publicului experienţe ecoturistice inedite, trăite, fotografiate şi împărtăşite de membri ai cluburilor prezente. Cu o incursiune în Alpii Italieni şi Francezi, proba a fost câştigată de echipa Opaiţului Rodnei Baia Mare, locul 2 revenind Condor Club Arad şi locul 3 echipei CTM Someşul Sălaj, care şi-a purtat spectatorii pe meleaguri îndepărtate, în munţii din Iran.

Seara de sâmbătă a fost dedicată probei culturale, ultima din concurs, probă pentru care participanţii s-au pregătit cu scenete, cântece, poezii cu tematica ecoturistică şi montană. Proba a avut şi o misiune provocatoare, aceea de a crea o poezie pornind de la 4 cuvinte date de organizatori în dimineaţa aceleiaşi zile. Momentele pregătite au fost deosebit de interesante şi captivante, arătând talentele ascunse în participanţi, copii şi adulţi deopotrivă. Proba a fost câştigată de Condor Club Arad, pe locul secund fiind sătmărenii Cutezători ai Munţilor, iar pe locul III Clubul Fulger Satu Mare, o echipă formată exclusiv din copii cu vârste cuprinse între 8 şi 11 ani.

Pe parcursul evenimentului, organizatorii au avut mai multe surprize pentru invitaţii lor, întreaga Liră desfăşurându-se sub semnul promovării valorilor locale (apele termale, ospitalitatea, cultura şi tradiţia codrenească şi oşenească). Una dintre aceste surprize a fost  programul folcloric de dans şi muzică codrenească oferit de Ansamblul Folcloric “Doruri Sătmărene” cu soliştii Silvia Şut şi Dariu Câmpean, rezultat al primei colaborări dintre ATE Salamandra şi Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale şi susţinut de Informaţia Zilei.

Duminica a fost rezervată festivităţii de premiere şi felicitării echipelor, foarte bine pregătite în acest an şi dornice să câştige fiecare probă. Premiul cel mare la proba foto a revenit Opaiţului Rodnei, urmată de Condor Club Arad şi Someşul Sălaj. Premiile la această probă au fost oferite de magazinul Fuji din Satu Mare (Ginseng Prod SRL).

Probele de orientare au fost câştigate de Clubul Pro Terra Carei la categoria adulţi şi de echipa Şoimii Patriei la categoria copii, rezultatele obţinute aducând puncte importante echipelor în clasamentul general. În final, echipa cu cele mai multe puncte în clasamentul general a fost Condor Club Arad, cei care în acest an au plecat cu Trofeul Salamandra 2017.

Participarea echipei Cutezătorii Munţilor, care a obținut locul 2 în clasamentul general, echipă formată exclusiv din elevi, a fost posibilă prin sprijinul financiar alocat de SC Alpin SRL. Locul 3 în clasamentul general a fost obţinut de băimărenii de la Opaiţul Rodnei, o echipă cu tradiţie şi experienţă competiţională.

Organizatorii mulţumesc tuturor sponsorilor ( Alpin SRL, Ginseng Prod, AMG SRL, domnului Sîrbe Gheorghe) şi partenerilor implicaţi (Informaţia Zilei, Motel Biamin, Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Istvanfy Geza-meşter popular), care şi-au adus aportul la dezvoltarea şi implementarea acestui concurs, evenimentul devenind de la an la an tot mai bine conturat în peisajul ecoturistic naţional, un punct de reper pe harta evenimentelor de profil din ţară.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with