Image 1
Image 2

Ciorbă de pește

Cred că ciorba e unul dintre alimentele cu cel mai mare impact asupra memoriei noastre afective. E bunica, e mama, e vreo mătușă sau o soră mai mare, care se joacă cu cei mici și-i hrănește. Ciorba e alături de noi cam oricând avem nevoie de puțin confort. Nu e doar combustibil, că e apă lungă și ne umple stomacul, ci ne și lecuiește, ne face bine. Ciorba ne este clar identitară. Și o spun și o să o repet. Firescul ei ne face să o ignorăm, dar o mâncăm în fiecare zi. Avem sute de variațiuni de rețete și, de multe ori, supa aia clară, zama, e folosită și să te întremezi, când ești bolnav sau e cea mai importantă masă în familie, de duminică, de după liturghie, și vorbesc de o istorie de 300 de ani.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ingrediente:

600 g pește curățat, 500 g zarzavaturi (morcovi, pătrunjei, țelină, gulie), 3-400 g amestec de diverse legume (mazăre verde, fasole verde, conopidă, brocoli, varză, etc.), 2-3 cartofi, 2-3 linguri de pastă de tomate (sau 500 g bulion), o ceapă, un ardei, ulei, sare, piper, boia de ardei dulce sau iute, după preferință, verdețuri după gust (pătrunjel, mărar, leoștean, cimbru).

Mod de preparare:

Zarzavaturile se taie bucăți, sau se răzuiesc, după preferință, iar celelalte legume se taie bucăți. Ceapa mărunțită se călește în ulei, se adaugă zarzavaturile și ardeiul și se călesc puțin și acestea. Se presară cu boia, se adaugă legumele, inclusiv cartofii, se stinge cu aproximativ 2 litri de apă, se condimentează și se fierbe circa 30 minute, apoi se adaugă și pasta de roșii. Peștele se taie bucăți, aproximativ de câte o jumătate de palmă. Se adaugă la supă și se mai fierbe încă circa 10-15 minute. Verdețurile, fie legate, fie mărunțite, se pot adăuga deodată cu bucățile de pește, sau chiar la sfârșit, pentru a-și păstra aroma proaspătă. Se poate servi cu ardei iute.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

RETETA DE POST

Laște cu varză proaspătă, ca in Ardeal

Aceste paste de casă cu varză călită sunt specifice perioadei de post, la noi, în Ardeal. Îmi amintesc că bunica mea pregătea acest fel de mâncare miercurea sau vinerea și niciodată nu simțeam lipsa cărnii, pentru că îmi plăcea foarte mult. E o rețetă foarte simplă, se poate face atât cu paste de casă, dar și cu paste din comerț. Dacă folosiți paste din comerț, este important să verificați lista de ingrediente, să nu conțină ou. Firește, asta contează doar dacă vă interesează ca rețeta să rămână una de post.

Spritzer

Spritzer

Spritzerul ușor și spumant este o băutură răcoritoare făcută cu o combinație de vin alb și sifon. Deși există o poveste despre posibila sa origine maghiară, este de obicei respinsă ca o legendă, iar majoritatea surselor susțin că are originea în Austria secolului al XIX-lea, când a fost inventat ca o modalitate de a crea vin spumant.

INFOCONS AVERTIZEAZĂ

Gustările vegetale pot avea până la 50 de aditivi

A început postul Sfintei Maria sau cel al Adormirii Maicii Domnului, în care creștinii se pregătesc trupește și sufletește pentru sărbătoarea de la 15 august. Aplicația InfoCons vine în ajutorul românilor, pentru a-i avertiza în privința aditivilor din gustările vegetale preferate de numeroși consumatori în această perioadă.