Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    După cum decurge campania electorală se pare că politicienii în loc să-i facă pe cetățeni să meargă la vot mai mult îi sperie. Se ceartă atât de urât, se amenință reciproc cu pușcăria, se fac mincinoși, hoți și incompetenți. Dacă se iau de bune cele spuse, considerând că ceea ce spune Ponta despre Băsescu este adevărat și ceea ce spune Băsescu de Ponta, de asemenea este adevărat, rezultă că nu merită votat nimeni. Nu ar trebui să mire pe nimeni că participarea la vot este situată undeva la 30%. Restul cetățenilor sunt total dezinteresați.

Dar să vedem cine merge la vot?  În general se prezintă la urne oamenii doritori să afle ce se întâmplă în jurul lor. În primul rând se duc la vot cei care sunt înscriși în partide politice. În al doilea rând se duc cei care citesc ziarele și se uită la televizor. În al treilea rând votează cei care sunt contactați în mod direct de candidați, urmați de cei contactați direct de echipele de campanie. Am putea spune că de bună voie aproape nimeni nu votează.

Omul în general pune ștampila pe un partid sau altul pentru că dorește să se schimbe ceva. Nu prea va fi cazul la alegerile din 25 mai pentru că nu s-au creat datele pentru lansarea unui vot negativ, așa cum a fost în 2012. Mai degrabă la alegerile de peste două săptămâni se va merge la vot pentru a conserva actuala stare de lucruri.  PSD va încerca să conserve starea actuală. PNL a ieșit prea târziu de la guvernare pentru a putea provoca o schimbare. PNL încă este perceput ca parte a guvernării. Propaganda PSD a reușit să mențină ideea de USL, ca și când ar fi în  funcțiune.

Confruntat cu probleme interne, fracționat de Mișcarea Populară și de președintele Băsescu, PDL nu a avut nici timpul, nici forța necesară pentru a declanșa mecanismele votului megativ. USL a sucombat înainte să se fi născut o mișcare anti-USL. Cu cel puțin trei partide de dreapta, în față, toate având legătură cu președintele Băsescu, foste aliate în ARD, cu un PNL nici la putere, nici în opoziție, oamenii nu se pot decide pe cine să voteze.

Este foarte posibil ca grosul absenteiștilor să provină din electoratul de dreapta. În schimb, mașinăria PSD funcționează la parametri maximi. Apele în PSD nu au fost tulburate, deși există competiții inter-personale, bine ascunse de ochii publicului. Sunt mici dispute la nivel local, dar care nu vor avea un efect negativ asupra unității PSD la alegerile din 25 mai. Tensiunea va cuprinde partidul lui Ponta după alegeri, din cauza prezidențialelor.

Mai mult decât în cazul altor partide, pentru PSD prezența la urne la europarlamentare va fi un barometru al alegerilor prezidențiale. Se poate estima că bazinul electoral social democrat, mai disciplinat, va fi mai activ și mai prezent la alegeri. Numărul indecișilor, estimat la peste 10%, se regăsește mai degrabă în zona  electoratului de dreapta. Prin urmare partidele de dreapta trebuie să-și intensifice acțiunile electorale.

Un alt partid pentru care europarlamentarele vor fi un test decisiv este PP-DD. Reușind să creeze o stare de spirit în 2012, transformând un capital de simpatie în capital electoral, Dan Diaconescu le-a dat frisoane partidelor. Lipsa structurilor din teritoriu, a unui program politic, fără  o ideologie, PP-DD a devenit o victimă ușoară a partidelor-stat. Dacă obține un scor bun, PP-DD va reintra în calcul pentru viitoarele sisteme de alianțe post-prezidențiale. Depind rezultatele la alegerile europarlamentare de modul în care fiecare partid își face campania sau alegătorii sunt deja deciși pe cine să voteze? Este o întrebare la care nu se poate deocamdată răspunde. Se pare că, totuși, numărul celor indeciși este foarte mare.