00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar , invitaţi: Ioana Bran, Doina Feher, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Scandal între PSD şi PNL după o declaraţie a senatorului Cîţu. (reluare) 01.30 Conversaţii nocturne invitat: Cătălin Sălăgean. 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiuni: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor .(reluare) 03.30 Portret de artist invitat: Nicolae Sabău. 05.15 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: teatrul şi tinerii din ziua de azi. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar , invitaţi: Ioana Bran, Doina Feher, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Scandal între PSD şi PNL după o declaraţie a senatorului Cîţu. (reluare) 09.30 Info magazin cu Adirana Mureşan. Titlul emisiuni: Meseriile viitorului. 10.15 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia. Titlul emisiuni: . 11.15 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Rolul artei în dezvoltarea copilului. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiuni: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor .(reluare) 13.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni: Acţiuni cu tânăra generaţie în scopuri ecologice. 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar , invitaţi: Ioana Bran, Doina Feher, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Scandal între PSD şi PNL după o declaraţie a senatorului Cîţu. (reluare) 15.30 Teleshopping 15.50 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitaţi: Maria Tripon. 17.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Obezitatea se plăteşte cu sănătatea. 17.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Crescătorii de vaci nu-şi pot valorifica producţia. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 22.08.2019

Cine intervine pentru a distruge păduchele lânos de pe raza reşedinţei de judeţ?

Scris de Ioan Aniţaş, 09 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Vremea schimbătoare din ultimii ani a favorizat apariţia în peisajul sătmărean a unor insecte precum păduchele lânos, dar şi alte insecte care au atentat în ultima perioadă la producţia puţinilor smochini din reşedinţa de judeţ.

Pe aceste teme am fost sunaţi la redacţie de către mai mulţi cititori ai ziarului nostru, care şi-au propus ca prin intermediul presei să sensibilizeze factorii de decizie, pe cei care pot dispune măsuri în situaţii precum cele menţionate mai sus.

Iată ce ne-a spus Ilonczai K.: „Nu am pretenţia că circul frecvent prin toate cartierele reşedinţei de judeţ, dar pretind că sunt un fin observator a ceea ce se petrece în jurul meu. Dacă anul trecut am văzut atac al păduchelui lânos mai ales pe tufele de trandafir din mai multe cartiere, iată că această insectă expansivă a apărut şi pe alţi arbuşti. Fără să fie deranjată, este bine mersi, în vreme ce persoane care m-au abordat aşteaptă intervenţie de la primărie, cu implicarea specialiştilor de la Oficiul de Protecţie a Plantelor Satu Mare. M-am întristat atunci când în faţa unui bloc din cartierul Micro 15, pe fructele unui smochin, arbust mai rar cultivat pe la noi, au apărut nişte gâze de culoare maroniu verzuie, cu mărime de aproximativ jumătate de centimetru. Aceste insecte s-au dovedit deosebit de harnice. În câteva zile au compromis aproape toate smochinele despre care vorbesc. Intervenţia insectelor face fructele să se stafidească înainte de a se coace, după care cad de pe ramurile arbustului. Oare are cineva din conducerea reşedinţei de judeţ curiozitatea de a evalua situaţia, iar apoi a dispune măsuri menite a distruge aceste insecte? Dacă răspunsul ar fi negativ, vin eu cu rugăminte de a se implica specialiştii în protecţia plantelor pentru a ţine măcar sub control aceste insecte care produc pagube”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.