Program ITV: 00.00 Audiențe în direct, cu Sergiu Podină, invitați Felicia Hrihorișan, Alina Perșa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Anițaș, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureșan, un veteran al festivalului Oțeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanță 05.10 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viață pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitați Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii și Raza Speranței de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audiențe în direct, cu Sergiu Podină, invitați Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor și obiceiurilor de iarnă 10.40 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetățenii chemați să se implice în săptămâna mobilității europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Știri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiță, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relația dintre medicul de familie și pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuț Blăjean, invitați Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociației Județene de Atletism Satu Mare 15.25 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creștere la Medieșu Aurit 16.25 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educațional, cu Vasile Nechita, invitați Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea școlară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audiențe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuț Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveți curajul să circulați cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaș 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Știri

Cine îl apără pe Grindeanu?

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

    De obicei zvonurile despre remaniere, despre schimbarea premierului, despre certurile interne vin dinspre opoziție, prin intermediul presei. La PSD lucrurile stau invers. Zvonurile vin din interior pentru ca apoi ele să fie confirmate.
    La doar două zile de la îndemnul lui Liviu Dragnea adresat tuturor membrilor PSD de a-și regla conturile în interior, vine el însuși și îl atacă pe premierul Grindeanu.

Absența acestuia de la ședința Camerei Deputaților în care s-a supus la vot Legea salarizării a fost catalogată de președintele PSD drept o ofensă. Absent a fost și ministrul de Finanțe. De fapt a fost prezent doar un singur ministru: Olguța Vasilescu.

    Lucrurile nu pot rămâne așa. Este de așteptat ca Liviu Dragnea să-i ridice sprijinul politic lui Sorin Grindeanu. Demisia premierului atrage după sine demisia întregului guvern. Încă de la instalare s-a spus despre acest guvern că va fi unul de sacrificiu, unul de tranziție către o formulă guvernamentală de mare forță. Faptul că Liviu Dragnea nu poate fi premier face extrem de grea exercitarea puterii. Deciziile se iau în zigzag.

Informațiile circulă pe ocolite, dinspre guvern spre partid, de la partid la parlament. Liviu Dragnea este și nu este un lider autoritar. Chiar dacă se comportă ca un lider autoritar, în momentul în care dorește să-și impună punctul de vedere se vede obligat să apeleze la intermediari.

    Pe de altă parte, Sorin Grindeanu a prins foarte repede gustul puterii. Principala sa preocupare este să nu lase impresia unei marionete. Grija lui este să nu fie comparat cu Emil Boc. Izolat în palatul Victoria, are senzația că în jurul său s-a format un cerc al puterii, mai credibil decât cercul puterii din jurul președintelui PSD.

    Miniștrii cabinetului Grindeanu, majoritatea fără o mare experiență politică, destul de tineri și nu foarte mari specialiști în domeniile lor, au format foarte rapid o echipă destul de sudată, o echipă care consideră că are o libertate de mișcare destul de extinsă. Față de partid, guvernul Grindeanu afișează un fel de autonomie, un stat în stat.

    Premierul pare să profite de vulnerabilitățile penale ale președintelui Liviu Dragnea.
    Așa se explică și absența lui din parlament cu ocazia votului pentru Legea salarizării. Dragnea a vorbit despre ofensă. Iar ofensa se pedepsește. Că a fost vorba despre o sfidare nu există nicio îndoială. Poate că premierul a dorit să arate că are o anumită independență.

A explicat că nu a fost invitat, el nefiind parlamentar. Indiferent de motivul real, de data aceasta a reieșit cum nu se poate mai clar că între șeful guvernului și șeful partidului există disensiuni. Să presupunem că Liviu Dragnea, pentru a nu-și pierde autoritatea, va cere demisia lui.

    Există un grup în PSD, respectiv în Parlament, care îl susține pe Sorin Grindeanu dincolo de voința lui Liviu Dragnea? Este un lucru esențial. Dacă premierul nu are o susținere în partid destul de consistentă încât de grupul respectiv să depindă majoritatea parlamentară este fiul ploii, o frunză-n vânt.

    Fără îndoială, Liviu Dragnea are opozanți tăcuți în partid. Foarte posibil aceștia au văzut în Grindeanu un posibil lider. Mai ales după ce Victor Ponta a eșuat în încercarea lui de a disloca o bucată din PSD.
    În zilele următoare misterele din PSD se vor dezlega. Fie premierul se va da pe brazda lui Dragnea, fie va fi schimbat. Alte soluții nu există.

Abonează-te acum Online!