Image 1
Image 2

Cine îl apără pe Grindeanu?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    De obicei zvonurile despre remaniere, despre schimbarea premierului, despre certurile interne vin dinspre opoziție, prin intermediul presei. La PSD lucrurile stau invers. Zvonurile vin din interior pentru ca apoi ele să fie confirmate.
    La doar două zile de la îndemnul lui Liviu Dragnea adresat tuturor membrilor PSD de a-și regla conturile în interior, vine el însuși și îl atacă pe premierul Grindeanu.

Absența acestuia de la ședința Camerei Deputaților în care s-a supus la vot Legea salarizării a fost catalogată de președintele PSD drept o ofensă. Absent a fost și ministrul de Finanțe. De fapt a fost prezent doar un singur ministru: Olguța Vasilescu.

    Lucrurile nu pot rămâne așa. Este de așteptat ca Liviu Dragnea să-i ridice sprijinul politic lui Sorin Grindeanu. Demisia premierului atrage după sine demisia întregului guvern. Încă de la instalare s-a spus despre acest guvern că va fi unul de sacrificiu, unul de tranziție către o formulă guvernamentală de mare forță. Faptul că Liviu Dragnea nu poate fi premier face extrem de grea exercitarea puterii. Deciziile se iau în zigzag.

Informațiile circulă pe ocolite, dinspre guvern spre partid, de la partid la parlament. Liviu Dragnea este și nu este un lider autoritar. Chiar dacă se comportă ca un lider autoritar, în momentul în care dorește să-și impună punctul de vedere se vede obligat să apeleze la intermediari.

    Pe de altă parte, Sorin Grindeanu a prins foarte repede gustul puterii. Principala sa preocupare este să nu lase impresia unei marionete. Grija lui este să nu fie comparat cu Emil Boc. Izolat în palatul Victoria, are senzația că în jurul său s-a format un cerc al puterii, mai credibil decât cercul puterii din jurul președintelui PSD.

    Miniștrii cabinetului Grindeanu, majoritatea fără o mare experiență politică, destul de tineri și nu foarte mari specialiști în domeniile lor, au format foarte rapid o echipă destul de sudată, o echipă care consideră că are o libertate de mișcare destul de extinsă. Față de partid, guvernul Grindeanu afișează un fel de autonomie, un stat în stat.

    Premierul pare să profite de vulnerabilitățile penale ale președintelui Liviu Dragnea.
    Așa se explică și absența lui din parlament cu ocazia votului pentru Legea salarizării. Dragnea a vorbit despre ofensă. Iar ofensa se pedepsește. Că a fost vorba despre o sfidare nu există nicio îndoială. Poate că premierul a dorit să arate că are o anumită independență.

A explicat că nu a fost invitat, el nefiind parlamentar. Indiferent de motivul real, de data aceasta a reieșit cum nu se poate mai clar că între șeful guvernului și șeful partidului există disensiuni. Să presupunem că Liviu Dragnea, pentru a nu-și pierde autoritatea, va cere demisia lui.

    Există un grup în PSD, respectiv în Parlament, care îl susține pe Sorin Grindeanu dincolo de voința lui Liviu Dragnea? Este un lucru esențial. Dacă premierul nu are o susținere în partid destul de consistentă încât de grupul respectiv să depindă majoritatea parlamentară este fiul ploii, o frunză-n vânt.

    Fără îndoială, Liviu Dragnea are opozanți tăcuți în partid. Foarte posibil aceștia au văzut în Grindeanu un posibil lider. Mai ales după ce Victor Ponta a eșuat în încercarea lui de a disloca o bucată din PSD.
    În zilele următoare misterele din PSD se vor dezlega. Fie premierul se va da pe brazda lui Dragnea, fie va fi schimbat. Alte soluții nu există.

Comasarea alegerilor nu întărește democrația

Ideea comasării alegerilor, lansată și susținută de PNL, ne trimite la primele alegeri de după 1918, când acela;i partid, PNL, a organizat alegeri separate în Regat, apoi după ce le-a câștigat, a organizat alegeri parlamentare și în Transilvania.