Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

Cine îl apără pe Grindeanu?

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

    De obicei zvonurile despre remaniere, despre schimbarea premierului, despre certurile interne vin dinspre opoziţie, prin intermediul presei. La PSD lucrurile stau invers. Zvonurile vin din interior pentru ca apoi ele să fie confirmate.
    La doar două zile de la îndemnul lui Liviu Dragnea adresat tuturor membrilor PSD de a-şi regla conturile în interior, vine el însuşi şi îl atacă pe premierul Grindeanu.

Absenţa acestuia de la şedinţa Camerei Deputaţilor în care s-a supus la vot Legea salarizării a fost catalogată de preşedintele PSD drept o ofensă. Absent a fost şi ministrul de Finanţe. De fapt a fost prezent doar un singur ministru: Olguţa Vasilescu.

    Lucrurile nu pot rămâne aşa. Este de aşteptat ca Liviu Dragnea să-i ridice sprijinul politic lui Sorin Grindeanu. Demisia premierului atrage după sine demisia întregului guvern. Încă de la instalare s-a spus despre acest guvern că va fi unul de sacrificiu, unul de tranziţie către o formulă guvernamentală de mare forţă. Faptul că Liviu Dragnea nu poate fi premier face extrem de grea exercitarea puterii. Deciziile se iau în zigzag.

Informaţiile circulă pe ocolite, dinspre guvern spre partid, de la partid la parlament. Liviu Dragnea este şi nu este un lider autoritar. Chiar dacă se comportă ca un lider autoritar, în momentul în care doreşte să-şi impună punctul de vedere se vede obligat să apeleze la intermediari.

    Pe de altă parte, Sorin Grindeanu a prins foarte repede gustul puterii. Principala sa preocupare este să nu lase impresia unei marionete. Grija lui este să nu fie comparat cu Emil Boc. Izolat în palatul Victoria, are senzaţia că în jurul său s-a format un cerc al puterii, mai credibil decât cercul puterii din jurul preşedintelui PSD.

    Miniştrii cabinetului Grindeanu, majoritatea fără o mare experienţă politică, destul de tineri şi nu foarte mari specialişti în domeniile lor, au format foarte rapid o echipă destul de sudată, o echipă care consideră că are o libertate de mişcare destul de extinsă. Faţă de partid, guvernul Grindeanu afişează un fel de autonomie, un stat în stat.

    Premierul pare să profite de vulnerabilităţile penale ale preşedintelui Liviu Dragnea.
    Aşa se explică şi absenţa lui din parlament cu ocazia votului pentru Legea salarizării. Dragnea a vorbit despre ofensă. Iar ofensa se pedepseşte. Că a fost vorba despre o sfidare nu există nicio îndoială. Poate că premierul a dorit să arate că are o anumită independenţă.

A explicat că nu a fost invitat, el nefiind parlamentar. Indiferent de motivul real, de data aceasta a reieşit cum nu se poate mai clar că între şeful guvernului şi şeful partidului există disensiuni. Să presupunem că Liviu Dragnea, pentru a nu-şi pierde autoritatea, va cere demisia lui.

    Există un grup în PSD, respectiv în Parlament, care îl susţine pe Sorin Grindeanu dincolo de voinţa lui Liviu Dragnea? Este un lucru esenţial. Dacă premierul nu are o susţinere în partid destul de consistentă încât de grupul respectiv să depindă majoritatea parlamentară este fiul ploii, o frunză-n vânt.

    Fără îndoială, Liviu Dragnea are opozanţi tăcuţi în partid. Foarte posibil aceştia au văzut în Grindeanu un posibil lider. Mai ales după ce Victor Ponta a eşuat în încercarea lui de a disloca o bucată din PSD.
    În zilele următoare misterele din PSD se vor dezlega. Fie premierul se va da pe brazda lui Dragnea, fie va fi schimbat. Alte soluţii nu există.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend