Cine este vinovat pentru respingerea clubului CSM Satu Mare din Liga 3? | Informaţia Zilei

Cine este vinovat pentru respingerea clubului CSM Satu Mare din Liga 3?

Scris de Constantin Demian, 24 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pornit la drum în urmă cu un an, cu mult entuziasm, proiectul revitalizării fotbalului sătmărean prin înfiinţarea secţiei de profil în cadrul Clubului Sportiv Municipal Satu Mare a eşuat lamentabil. Şi nu din pricini sportive, ci din motive de orgolii prosteşti, asociate cu nerespectarea regulamentelor FRF. Regulamente care trebuie respectate chiar dacă ni se par abuzive sau nedrepte.

Proiectul ambiţios, dar fezabil, căruia i s-a alăturat şi subsemnatul, viza alcătuirea unei echipe de fotbal cu jucători preponderent din judeţul nostru. Mai întâi însă s-a angajat un antrenor priceput, cu experienţă, bun cunoscător al fotbalului sătmărean. Apoi au fost legitimaţi la CSM o serie de jucători de valoare, majoritatea tineri şi foarte tineri, unii revenind acasă, la Satu Mare, din Bucureşti, Timişoara etc.

Odată alcătuit lotul s-a fixat obiectivul, promovarea în Liga 3 a României. :i, evident, s-a alocat şi un buget corespunzător care să asigure condiţii bune de pregătire, echipamente, deplasări, indemnizaţii etc.

Obiectivul a fost atins după câştigarea campionatului judeţean şi a barajului de promovare.

Mai era de făcut însă un pas, depunerea la Federaţie a dosarului de înscriere în Liga 3. Dosarul a fost depus în termen util, dar cu un document lipsă. Un act care să certifice faptul că CSM a depus, într-un cont fixat de FRF, suma de 20.000 de lei drept garanţie. Dar CSM Satu Mare nu a depus aceşti bani în cont. Urmarea, firească din punctul de vedere al FRF, a fost că echipa sătmăreană nu a fost acceptată în Liga 3.

“Noi suntem un club finanţat din bani publici. Nu putem să depunem această sumă. Este un abuz. Şi cei de la Federaţia de Baschet ne cer suma de 50.000 de lei garanţie. Dar n-am plătit-o niciodată. Am să vorbesc cu cei de la FRF şi am să le explic”, a spus Vasile Fogel, preşedintele clubului, când l-am întrebat despre situaţia echipei de fotbal. Aşa o fi, dar să nu uităm, “una-i una, alta-i alta”. La baschet feminin poţi pune presiune că sunt doar 10 echipe în toată ţara, iar retragerea uneia sau respingerea la înscriere ar compromite în mod fatal desfăşurarea campionatului.

Una peste alta “bucureştenii…” nu au ţinut cont de explicaţiile preşedintelui Fogel şi CSM a rămas pe dinafară. Văzând că situaţia se îngroaşă s-a găsit soluţia şi Consiliul Local, organismul care finanţează clubul, a alocat suma necesară. Banii s-au virat în cont, dar după expirarea termenului de înscriere şi după alcătuirea seriilor. Iar CSM Satu Mare nu a apărut pe lista cluburilor din Liga 3. Drept urmare, conducerea CSM a atacat decizia la două instanţe din cadrul FRF. Degeaba însă, pentru că atât Comisia de Apel cât şi cea de Recurs au respins contestaţiile CSM-ului sătmărean. Aici însă considerăm şi noi că Federaţia s-a grăbit şi a greşit. An de an se reduce numărul echipelor de fotbal din România. Tu, Federaţie, când ai în faţă o echipă care a trecut de toate etapele sportive pentru a promova într-un eşalon superior, nu poţi să o blochezi doar pentru că a achitat cu întârziere o factură. Poţi face o concesie, poţi să fixezi un nou termen. Trebuia aplicat criteriul sportiv, pentru că acesta primează. Pentru că, deşi cu întârziere, banii au ajuns unde trebuie. Aici, poate, Federaţia s-a dovedit a fi prea rigidă. Dar lucrurile puteau fi şi altfel. Dacă unii dintre decidenţii clubului ar fi folosit un vocabular adecvat în unele conversaţii…

Cine achită factura?

Şi uite aşa, pornit la drum cu mult entuziasm, proiectul s-a încheiat cu un făsâit. Un eşec ruşinos, că nu poate fi numit altfel. Care putea fi evitat lesne dacă se respectau regulile. Pentru că, odată ce ai intrat într-o nouă casă, ligă în cazul de faţă, respecţi regulile casei. Şi punct. Sigur, poţi să le comentezi, poţi chiar să iei poziţie într-un cadru oficial şi să ceri modificarea lor. Dar în primul rând trebuie să reprezinţi interesele clubului în mod onorabil. Nu părerile personale contează.

Dar la final mai întrebăm ceva. Cine achită factura? Pentru că s-a alocat un buget echipei de fotbal. S-au făcut investiţii, cheltuieli serioase pentru atingerea unui obiectiv. Unul ratat după ce ai trecut pragul. Şi nu din vina jucătorilor, a antrenorilor. Cu ei, jucători, antrenori, ce faci? Ce le poţi spune? Poate oare domnul Fogel să se uite în ochii lor? “Obiectivul nostru este numai, şi numai, promovarea în Liga 3”, a spus domnul Fogel în direct la Informaţia TV în emisiunea Panoramic Sportiv din 27 august 2018. Curat murdar.

La final vom mai spune că pe site-ul CSM Satu Mare a apărut un comunicat. Care, la final, spune aşa: „Fotbalul sătmărean va merge mai departe, urmând să punem accent pe Centrul de Copii şi Juniori…”. Mai departe spre ce? După juniorat ce se întâmplă? Unde vor mai juca băieţii? Care va fi viitorul lor?

Dată fiind situaţia vă adresăm următoarea întrebare:

Cine este vinovat pentru respingerea clubului CSM Satu Mare din Liga 3?

Dacă aveţi o altă variantă aşteptăm să o treceţi mai jos la comentarii.

Abonează-te acum Online!
 1. y a spus: 26 august 2019, ora 00:20

  Nu că ar fi capătul de lume dar dacă Fogel nu e tras la răspundere înseamnă că de fapt asta s-a vrut. În acest caz însă este un mare semn de întrebare legat de banii publici cheltuiţi pe sezonul trecut.

 2. freddy cha a spus: 25 august 2019, ora 18:08

  Macar nu se risipesc bani publici si timp pretios pentru un gunoi de divizia C.

 3. Oros vasile a spus: 25 august 2019, ora 13:22

  De vină e fogel o distrus handbalul o distrus voleiul urmează fotbalul asa e rusinea judeţului un oraş care sa nu poata sa tina o echipă de fotbal scrima era prima in ţară nu auzi nimic de el apoi despre ce vb rusine sa fie la toti care n-au un pic de interes pt sportul satmarean mi-ar fi rusine sa astept sa vina ungurii sa faca academie de fotbal

 4. zoli a spus: 25 august 2019, ora 12:08

  De vina este primarul gaBIKA si super mami marsKURlik

 5. Dac Bulibas a spus: 25 august 2019, ora 11:11

  Numai mai rau sa nu fie. Bine ca nu au fost amendati (penalizati) pt. ca au intarziat cu plata si sa fie si exclusi…..Mai bine desfiintam fotbalul satmarean mancatoare de bani publici. Cheltuielile in Liga 3 sunt mult mai mari decat in cea inferioara ca urmare cel „vinovat „a facut prin neplata economie Orasului pt. care merita felicitat !. Nu exista nici o dauna, s-a evitat risipa !. Exista economie in dauna risipei.

 6. fane a spus: 24 august 2019, ora 21:13

  prima masura urgenta este sa fie dat afara acest fogel
  si sa plateasca despagubiri tot ce sau cheltuit cu echipa

 7. koko a spus: 24 august 2019, ora 18:51

  sa vedeti cind vine scandalul cu echipa de baschet!!!! bani dati la greu
  plus alte „beneficii”

 8. Cristi a spus: 24 august 2019, ora 16:08

  nu-i gasca udmr este gasca lui gabor care si-a dus toti prietenii pe functii. sunt la udmr si oameni seriosi cum e depuatul erdei si pataki de la consiliu

 9. Robi a spus: 24 august 2019, ora 12:06

  La toata gasca de incompetenti de la udmr. Dupa ce a cazut Coica am crezut ca va fi mai bine cu sportu. Nici vorba. Chefuiesc in fiecare zi. Unde esti tu Valeriu Neagu?! Ala macar bea bere fara alcool, nu palinca stinsa cu tuica.

 10. prestor a spus: 24 august 2019, ora 12:02

  Dumnezeu nu bate cu bota. Le programeaza asa de frumos… Fiecare primeste ce merita! Ia rapid sa dati stadionul voluntarilor olimpisti!!! Tradatori de neam si tara.

 11. lotus a spus: 24 august 2019, ora 11:59

  la cine faci aluzie robi la fogel sau la primar?

 12. Robi a spus: 24 august 2019, ora 11:57

  La FRF toleranta este ZERO PENTRU alcool

 13. vasile a spus: 24 august 2019, ora 11:53

  as vrea sa aud declaratia primarului
  acuma nu are nimic de spus? ar trebui sa se faca o ancheta chiar de dna

 14. fan a spus: 24 august 2019, ora 11:51

  @sandu buna propunere pt fiecare jucator minim 10 000 euro
  baietii sunt compromisi daca nu se apara

 15. sandu a spus: 24 august 2019, ora 11:47

  jucatorii au dreptul sa pretinda despagubiri as propune sa angajeze avocati si sa se indrepte catre primaria satu mare

 16. Jianu a spus: 24 august 2019, ora 11:44

  Vinovati in ordine
  1. primarul Gabor Kereskeni
  2. Fogel
  3. Consiliul muncip. Satu Mare care voteaza sume uriase de bani pentru sport fara sa pretinda nici o justificare

 17. GIGI a spus: 24 august 2019, ora 11:10

  si cat a fost bugetul stie cineva sa ne zica

 18. szabi a spus: 24 august 2019, ora 10:31

  Abia astept sa-l vad pe kereskenyi la Babta cum se uita dupa minge la deal in sus. Io zic ca primaru e de vina si maskulic

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345