Image 1
Image 2

Cine este vinovat pentru respingerea clubului CSM Satu Mare din Liga 3?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pornit la drum în urmă cu un an, cu mult entuziasm, proiectul revitalizării fotbalului sătmărean prin înfiinţarea secţiei de profil în cadrul Clubului Sportiv Municipal Satu Mare a eşuat lamentabil. Şi nu din pricini sportive, ci din motive de orgolii prosteşti, asociate cu nerespectarea regulamentelor FRF. Regulamente care trebuie respectate chiar dacă ni se par abuzive sau nedrepte.

Proiectul ambiţios, dar fezabil, căruia i s-a alăturat şi subsemnatul, viza alcătuirea unei echipe de fotbal cu jucători preponderent din judeţul nostru. Mai întâi însă s-a angajat un antrenor priceput, cu experienţă, bun cunoscător al fotbalului sătmărean. Apoi au fost legitimaţi la CSM o serie de jucători de valoare, majoritatea tineri şi foarte tineri, unii revenind acasă, la Satu Mare, din Bucureşti, Timişoara etc.

Odată alcătuit lotul s-a fixat obiectivul, promovarea în Liga 3 a României. :i, evident, s-a alocat şi un buget corespunzător care să asigure condiţii bune de pregătire, echipamente, deplasări, indemnizaţii etc.

Obiectivul a fost atins după câştigarea campionatului judeţean şi a barajului de promovare.

Mai era de făcut însă un pas, depunerea la Federaţie a dosarului de înscriere în Liga 3. Dosarul a fost depus în termen util, dar cu un document lipsă. Un act care să certifice faptul că CSM a depus, într-un cont fixat de FRF, suma de 20.000 de lei drept garanţie. Dar CSM Satu Mare nu a depus aceşti bani în cont. Urmarea, firească din punctul de vedere al FRF, a fost că echipa sătmăreană nu a fost acceptată în Liga 3.

“Noi suntem un club finanţat din bani publici. Nu putem să depunem această sumă. Este un abuz. Și cei de la Federaţia de Baschet ne cer suma de 50.000 de lei garanţie. Dar n-am plătit-o niciodată. Am să vorbesc cu cei de la FRF şi am să le explic”, a spus Vasile Fogel, preşedintele clubului, când l-am întrebat despre situaţia echipei de fotbal. Aşa o fi, dar să nu uităm, “una-i una, alta-i alta”. La baschet feminin poţi pune presiune că sunt doar 10 echipe în toată ţara, iar retragerea uneia sau respingerea la înscriere ar compromite în mod fatal desfăşurarea campionatului.

Una peste alta “bucureştenii…” nu au ţinut cont de explicaţiile preşedintelui Fogel şi CSM a rămas pe dinafară. Văzând că situaţia se îngroaşă s-a găsit soluţia şi Consiliul Local, organismul care finanţează clubul, a alocat suma necesară. Banii s-au virat în cont, dar după expirarea termenului de înscriere şi după alcătuirea seriilor. Iar CSM Satu Mare nu a apărut pe lista cluburilor din Liga 3. Drept urmare, conducerea CSM a atacat decizia la două instanţe din cadrul FRF. Degeaba însă, pentru că atât Comisia de Apel cât şi cea de Recurs au respins contestaţiile CSM-ului sătmărean. Aici însă considerăm şi noi că Federaţia s-a grăbit şi a greşit. An de an se reduce numărul echipelor de fotbal din România. Tu, Federaţie, când ai în faţă o echipă care a trecut de toate etapele sportive pentru a promova într-un eşalon superior, nu poţi să o blochezi doar pentru că a achitat cu întârziere o factură. Poţi face o concesie, poţi să fixezi un nou termen. Trebuia aplicat criteriul sportiv, pentru că acesta primează. Pentru că, deşi cu întârziere, banii au ajuns unde trebuie. Aici, poate, Federaţia s-a dovedit a fi prea rigidă. Dar lucrurile puteau fi şi altfel. Dacă unii dintre decidenţii clubului ar fi folosit un vocabular adecvat în unele conversaţii…

Cine achită factura?

Şi uite aşa, pornit la drum cu mult entuziasm, proiectul s-a încheiat cu un făsâit. Un eşec ruşinos, că nu poate fi numit altfel. Care putea fi evitat lesne dacă se respectau regulile. Pentru că, odată ce ai intrat într-o nouă casă, ligă în cazul de faţă, respecţi regulile casei. Şi punct. Sigur, poţi să le comentezi, poţi chiar să iei poziţie într-un cadru oficial şi să ceri modificarea lor. Dar în primul rând trebuie să reprezinţi interesele clubului în mod onorabil. Nu părerile personale contează.

Dar la final mai întrebăm ceva. Cine achită factura? Pentru că s-a alocat un buget echipei de fotbal. S-au făcut investiţii, cheltuieli serioase pentru atingerea unui obiectiv. Unul ratat după ce ai trecut pragul. Şi nu din vina jucătorilor, a antrenorilor. Cu ei, jucători, antrenori, ce faci? Ce le poţi spune? Poate oare domnul Fogel să se uite în ochii lor? “Obiectivul nostru este numai, şi numai, promovarea în Liga 3”, a spus domnul Fogel în direct la Informaţia TV în emisiunea Panoramic Sportiv din 27 august 2018. Curat murdar.

La final vom mai spune că pe site-ul CSM Satu Mare a apărut un comunicat. Care, la final, spune aşa: “Fotbalul sătmărean va merge mai departe, urmând să punem accent pe Centrul de Copii şi Juniori…”. Mai departe spre ce? După juniorat ce se întâmplă? Unde vor mai juca băieţii? Care va fi viitorul lor?

Dată fiind situaţia vă adresăm următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=380]

Dacă aveți o altă variantă așteptăm să o treceți mai jos la comentarii.

18 comentarii

  1. De vină e fogel o distrus handbalul o distrus voleiul urmează fotbalul asa e rusinea județului un oraș care sa nu poata sa tina o echipă de fotbal scrima era prima in țară nu auzi nimic de el apoi despre ce vb rusine sa fie la toti care n-au un pic de interes pt sportul satmarean mi-ar fi rusine sa astept sa vina ungurii sa faca academie de fotbal

  2. Numai mai rau sa nu fie. Bine ca nu au fost amendati (penalizati) pt. ca au intarziat cu plata si sa fie si exclusi…..Mai bine desfiintam fotbalul satmarean mancatoare de bani publici. Cheltuielile in Liga 3 sunt mult mai mari decat in cea inferioara ca urmare cel “vinovat “a facut prin neplata economie Orasului pt. care merita felicitat !. Nu exista nici o dauna, s-a evitat risipa !. Exista economie in dauna risipei.

Lasă un răspuns

Connect with

Care sunt şansele ca efervescenţa din jurul Bitcoin să continue?

Care sunt şansele ca efervescenţa din jurul Bitcoin să continue?

Cu o crestere semnificativă și o atenție sporită, îngrijorările cu privire la corecții de preț și riscurile reglementărilor restricționatoare rămân în prim-plan.
După o perioadă de stagnare, Bitcoin a cunoscut o revenire puternică, alimentată de entuziasm pentru investiții noi, îngrijorările geopolitice și așteptările legate de politicile de dobânzi.