Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Imola Kis, Danciu Zamfir, Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Care este rolul Direcţiei Judeţene de Cultură? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ştefan Ressler, Vasile Ciocan, Dan Burulea, titlul emisiunii: Revoluţia Fiscală a scos oamenii în stradă (reluare) 02.36 Panormaric sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Ştefan Szilagyi, titlul emisiunii: Fotbalul sătmărean la finalul sezonului de toamnă 03.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 04.42 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 05.35 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Marinelo Norberto 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Imola Kis, Danciu Zamfir, Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Care este rolul Direcţiei Judeţene de Cultură? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ramona Farcaş, titlul emisiunii: Raporturile între autoritatea de mediu, operatori economici şi colectori de deşeuri 10.15 Panormaric sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Ştefan Szilagyi, titlul emisiunii: Fotbalul sătmărean la finalul sezonului de toamnă 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ştefan Ressler, Vasile Ciocan, Dan Burulea, titlul emisiunii: Revoluţia Fiscală a scos oamenii în stradă (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 14.40 Teleshopping 15.02 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciurdaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 16.05 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.05 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoala performanţei 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marta Bzduch, titlul emisiunii: Obezitatea se plăteşte cu sănătatea 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia- Metaloglobus Bucureşti 23.30 Ştiri

Cine ar trebui să rezolve problema celor cu credite în franci elveţieni?

Scris de I. Z., 09 februarie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

credit_franciBanca Naţională a României ar trebui să se implice „mult mai mult” în rezolvarea situaţiei persoanelor care au credite în franci elveţieni, întrucât deţine mijloacele prin care să se impună, şi să vină cu soluţii suplimentare după discuţii cu băncile, apreciază ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.

„Aici (despre creditele în franci elveţieni – n.r.) vorbim de politica monetară, pe care o face Banca Naţională a României. Guvernul se ocupă de politica fiscal-bugetară. Cred şi mi-aş dori să văd Banca Naţională implicându-se mult mai mult în această problemă, mai ales că, din punctul meu de vedere, au şi mijloacele prin care pot să se impună. Băncile comerciale trebuie să îndeplinească destul de multe criterii impuse de Banca Naţională şi cred că pentru această situaţie Banca Naţională a României ar putea să aibă o discuţie mult mai aplicată cu aceste bănci astfel încât dumnealor să-şi dorească cât mai mult să reducă aceste credite”, a declarat Vâlcov.
El a arătat că statul poate oferi o parte a soluţiei de împărţire a poverii pentru debitorii cu credite în valută, referindu-se la măsura de rescadenţare cu facilităţi fiscale, urmând ca celelalte două părţi să fie asumate de bănci şi clienţi.
„Trebuie să se ajungă la următoarea idee, aceast risc trebuie împărţit. Şi noi propunem în felul următor: o parte o preia statul român şi mai rămân două părţi pe care trebuie să le preia altcineva. Cine altcineva decât clienţii şi băncile?”, a afirmat Vâlcov.

Ministrul şi-a exprimat speranţa ca parlamentarii să adopte în această lună sau cel mai târziu în martie „Electorata” îmbunătăţită, măsură redenumită „Scade rata”.
Programul se adresează debitorilor cu venituri de cel mult 3.000 de lei brut. După primii doi ani, în care rata scade cu până la 35%, în următorii ani ai rescadenţării debitorul beneficiază de o deducere a impozitului de venit de maxim 240 de lei lunar.

Spuneţi-vă părerea despre situaţia creditelor în franci elveţieni!

 

Cine ar trebui să rezolve problema celor cu credite în franci elveţieni?
Abonează-te acum Online!
Baby Trend
 1. lucian a spus: 23 februarie 2015, ora 16:07

  banii din droguri se transforma in franci astae buba

 2. ovi a spus: 16 februarie 2015, ora 13:51

  Johannis s-o rezolve

 3. c vasile a spus: 16 februarie 2015, ora 09:23

  Vad ca sunt si cativa care nu prea au inteles treaba,omul sa indatorat cat la tinut plapuma,exp in 2007 suma de 640 ron,tine plapuma,iar in 2015 ,1450 ron nu prea mai tine plapuma,pt uni cunoscatori.

 4. bilar a spus: 15 februarie 2015, ora 08:09

  Aici se vede ce prost si analfabet e romanul bugetar cu studi superioare si cu diplome false care habar nau de sistemul valutar si cum se manipuleaza valuta in europa,un om destept se orienteaza cel putin trei ani inainte ca sa aiba un risc cel mai mic,dar ce se poate astepta de la prostul romani

 5. bilar a spus: 15 februarie 2015, ora 07:54

  Cine ar trebui să rezolve problema celor cu credite în franci elveţieni? Ori cum statul roman pentru ca statul roman a obligat sa ia credite ca sa investeasca in bunuri proprie si operatiunea asta a fost o ordonata de urgenta ca bugetari sa poate sa mareasca preturile imobilelori proprie si sa poate sa achitioneze cat mai scump autoturisme luxoase,si cei sclavi sa fie insaracit si mai rau,partidul salvari a romaniei in frunea cu Ponta si Iohannis

 6. Roatis Alexandru a spus: 15 februarie 2015, ora 04:10

  Cand e vorba de valute vedem cum cursul acestora este stabilit dupa niste calcule pe care cei de la BNR le stiu cel mai bine. Nu de putine ori am vazut cum BNR-ul intervenea atunci cand pe piata un anumit curs se ducea aiurea. Ceea ce vreau sa zic e ca pentru francul elvetian BNR-ul nu s-a prea obosit sa-l tina in frau si ma intreb de ce?Nu insinuez nimic dar as vrea sa stiu daca cei din conducerea BNR si din conducerile altor banci de stat sau private au depozite in aceasta moneda in tara, in strainatate si mai ales in Elvetia?

 7. anonim a spus: 13 februarie 2015, ora 12:36

  guvernul romaniei si bnr . pentru ca tot ei au dat aprobare bancilor sa fie clauze abuzive in contractele de credit cum ar fi ,comision de risc ,interdictie de inchiriere ,conision de administrare ,comision de analiza ,comision de gestiune …etc . incalcand flagrant legea 193/2000 iar acordarea creditelor sa facut in ani 2006 ,2007 , 2008 .legea 193/2000 face referire ca banca ar fi trebuit sa faca negociere cu fiecare client in parte ceea ce nu sa intamplat iar acordarea creditului trebuia sa fie in franci, nu in lei transformati in chf . la un curs de schimb impus de banca…iar acum fiecare client trebuie sa se judece cu banca de ce ptr ca statul nu face nimic decat jupuiesc oameni cu tot felul taxe …?

 8. ema a spus: 11 februarie 2015, ora 00:41

  Si persoanelor cu credite in euro si lei li s-a majorat rata,si asta datorita cresterii valorii euro. Cine le scade sau le plateste datoriile la banca? Fiecare a hotarat singur daca ia sau nu un imprumut. Fiecare persoana isi asuma sau nu riscul atunci cand semneaza un contract de imprumut. Important e sa nu te intinzi mai mult decat te cuprinde plapuma !

 9. Eugen a spus: 10 februarie 2015, ora 14:50

  Cel mai bun credit este sa nu iei credit !, si numai asa problema este rezolvata.

 10. mutu2 a spus: 10 februarie 2015, ora 14:29

  Când au luat banii nu ne-au întrebat pe noi.Acum de ce ne întreabă?Au ştiut de la început în ce să bagă.Împrumutatul în altă monedă este o loterie curată.Nu ştii când creşte şi când scade.S-au crezut mai deştepţi dacât alţii şi acum au probleme pe care nu le pot rezolva decât cei ce au luat împrumutul şi banca.

 11. ado a spus: 10 februarie 2015, ora 07:11

  Exemple de rezolvare ar fi,nu ? Dar mai sunt si niste interese la mijloc.

 12. unu a spus: 09 februarie 2015, ora 21:14

  Sa si le rezolve singuri, singurei,nu i-a obligat nimeni sa semneze contractual,vorba aia „au buletin” sa se descurce nu sa ceara , ci sa fie mai atenti la „mediul inconjurator” cand iau astfel de decizii.Si eu am credit , dar l-am gandit cand l-am luat.

 13. adi a spus: 09 februarie 2015, ora 15:21

  Eu cred ca bancile trebuie sa-si assume si ei o parte din cresterea francului. Asa cum s-a asigurat prin contract pentru cazul in care se davalorizeaza foarte mult, lucru mult mai putin pobabil decat ceea ce se intampla acum cu francul. Contractul este din start facut inechitabil.
  Pentru cei care sunt asa de destepti incat ne-au sfatuit sa nu luam credite in valute exotice, de ce nu si-au facut economii in franci elvetieni?
  Pentru Isarescu: daca vrei ca lumea sa ia credite in lei, nu pui dobanda de 15-16% in lei fata de 3,99% in franci….
  Sa auzim de bine si sa ne permitem toti sa ne platim ratele.

 14. SI noi a spus: 09 februarie 2015, ora 13:21

  Si noi cei care avem credite in euro suntem intr-o situatie similara……de ce atata doscriminare pozitiva ptr franci?

 15. 007 a spus: 09 februarie 2015, ora 13:20

  Creditele trebuie platite de cei care le-au contractat.Sunt milioane de creditori in alte valute care platesc mai mult acum, decat in momentul incheierii contractului si nu se plang.Apoi cei cu credite in franci elvetieni spun ca la data creditarii li s-au parut avantajoase,deci si-au asumat un risc.
  Din pacate eu ca roman nu inteleg Banca Nationala a Romaniei si pe Mugur Isarescu, care spune ca,citez din memorie ,,BNR nu are cadrul legislativ sa intervina intre banca creditoare si contractant”.Asa o fi… ???. ROMANII s-a inteleaga ca UNELE banci care au venit in Romania au aplicat regula,,jafului”asupra creditorilor,FARA NICIUN CONTROL din partea statului,recte BNR?!.TU ca BNR,de ce nu ai impus un regulament de functionare si CREDITARE al bancilor LA INTRARE PE PIATA ROMANEASCA, cel putin similar cu al tarii mama???!!!
  De ce d-le Isarescu, de ce ?!

 16. Eugen a spus: 09 februarie 2015, ora 12:39

  Statul nu ar trebui sa ia asupra lui nici macar o parte ca asta ar insemna sa platim noi cu totii „consumatia” unora. De ce ar trebui sa platim noi in locul lor ?, ne-au intrebat atunci cand au negociat creditul ?. Consider ca este treaba lor !, sa-si rezolve intre ei asa cum pot !. Bine ca inca nu vin cu propunerea introducerii unui Fond de Solidaritate obligatorie(!) numita „taxa de solidaritate” din care sa ajute pe acestia.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.