Image 1
Image 2

Cine ar trebui să rezolve problema celor cu credite în franci elveţieni?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

credit_franciBanca Naţională a României ar trebui să se implice “mult mai mult” în rezolvarea situaţiei persoanelor care au credite în franci elveţieni, întrucât deţine mijloacele prin care să se impună, şi să vină cu soluţii suplimentare după discuţii cu băncile, apreciază ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.

“Aici (despre creditele în franci elveţieni – n.r.) vorbim de politica monetară, pe care o face Banca Naţională a României. Guvernul se ocupă de politica fiscal-bugetară. Cred şi mi-aş dori să văd Banca Naţională implicându-se mult mai mult în această problemă, mai ales că, din punctul meu de vedere, au şi mijloacele prin care pot să se impună. Băncile comerciale trebuie să îndeplinească destul de multe criterii impuse de Banca Naţională şi cred că pentru această situaţie Banca Naţională a României ar putea să aibă o discuţie mult mai aplicată cu aceste bănci astfel încât dumnealor să-şi dorească cât mai mult să reducă aceste credite”, a declarat Vâlcov.
El a arătat că statul poate oferi o parte a soluţiei de împărţire a poverii pentru debitorii cu credite în valută, referindu-se la măsura de rescadenţare cu facilităţi fiscale, urmând ca celelalte două părţi să fie asumate de bănci şi clienţi.
“Trebuie să se ajungă la următoarea idee, aceast risc trebuie împărţit. Şi noi propunem în felul următor: o parte o preia statul român şi mai rămân două părţi pe care trebuie să le preia altcineva. Cine altcineva decât clienţii şi băncile?”, a afirmat Vâlcov.

Ministrul şi-a exprimat speranţa ca parlamentarii să adopte în această lună sau cel mai târziu în martie “Electorata” îmbunătăţită, măsură redenumită “Scade rata”.
Programul se adresează debitorilor cu venituri de cel mult 3.000 de lei brut. După primii doi ani, în care rata scade cu până la 35%, în următorii ani ai rescadenţării debitorul beneficiază de o deducere a impozitului de venit de maxim 240 de lei lunar.

Spuneţi-vă părerea despre situaţia creditelor în franci elveţieni!

 

[cardoza_wp_poll id=84]

16 comentarii

  1. Aici se vede ce prost si analfabet e romanul bugetar cu studi superioare si cu diplome false care habar nau de sistemul valutar si cum se manipuleaza valuta in europa,un om destept se orienteaza cel putin trei ani inainte ca sa aiba un risc cel mai mic,dar ce se poate astepta de la prostul romani

  2. Cine ar trebui să rezolve problema celor cu credite în franci elveţieni? Ori cum statul roman pentru ca statul roman a obligat sa ia credite ca sa investeasca in bunuri proprie si operatiunea asta a fost o ordonata de urgenta ca bugetari sa poate sa mareasca preturile imobilelori proprie si sa poate sa achitioneze cat mai scump autoturisme luxoase,si cei sclavi sa fie insaracit si mai rau,partidul salvari a romaniei in frunea cu Ponta si Iohannis

  3. Cand e vorba de valute vedem cum cursul acestora este stabilit dupa niste calcule pe care cei de la BNR le stiu cel mai bine. Nu de putine ori am vazut cum BNR-ul intervenea atunci cand pe piata un anumit curs se ducea aiurea. Ceea ce vreau sa zic e ca pentru francul elvetian BNR-ul nu s-a prea obosit sa-l tina in frau si ma intreb de ce?Nu insinuez nimic dar as vrea sa stiu daca cei din conducerea BNR si din conducerile altor banci de stat sau private au depozite in aceasta moneda in tara, in strainatate si mai ales in Elvetia?

  4. guvernul romaniei si bnr . pentru ca tot ei au dat aprobare bancilor sa fie clauze abuzive in contractele de credit cum ar fi ,comision de risc ,interdictie de inchiriere ,conision de administrare ,comision de analiza ,comision de gestiune …etc . incalcand flagrant legea 193/2000 iar acordarea creditelor sa facut in ani 2006 ,2007 , 2008 .legea 193/2000 face referire ca banca ar fi trebuit sa faca negociere cu fiecare client in parte ceea ce nu sa intamplat iar acordarea creditului trebuia sa fie in franci, nu in lei transformati in chf . la un curs de schimb impus de banca…iar acum fiecare client trebuie sa se judece cu banca de ce ptr ca statul nu face nimic decat jupuiesc oameni cu tot felul taxe …?

  5. Si persoanelor cu credite in euro si lei li s-a majorat rata,si asta datorita cresterii valorii euro. Cine le scade sau le plateste datoriile la banca? Fiecare a hotarat singur daca ia sau nu un imprumut. Fiecare persoana isi asuma sau nu riscul atunci cand semneaza un contract de imprumut. Important e sa nu te intinzi mai mult decat te cuprinde plapuma !

  6. Când au luat banii nu ne-au întrebat pe noi.Acum de ce ne întreabă?Au știut de la început în ce să bagă.Împrumutatul în altă monedă este o loterie curată.Nu știi când crește și când scade.S-au crezut mai deștepți dacât alții și acum au probleme pe care nu le pot rezolva decât cei ce au luat împrumutul și banca.

  7. Sa si le rezolve singuri, singurei,nu i-a obligat nimeni sa semneze contractual,vorba aia “au buletin” sa se descurce nu sa ceara , ci sa fie mai atenti la “mediul inconjurator” cand iau astfel de decizii.Si eu am credit , dar l-am gandit cand l-am luat.

  8. Eu cred ca bancile trebuie sa-si assume si ei o parte din cresterea francului. Asa cum s-a asigurat prin contract pentru cazul in care se davalorizeaza foarte mult, lucru mult mai putin pobabil decat ceea ce se intampla acum cu francul. Contractul este din start facut inechitabil.
    Pentru cei care sunt asa de destepti incat ne-au sfatuit sa nu luam credite in valute exotice, de ce nu si-au facut economii in franci elvetieni?
    Pentru Isarescu: daca vrei ca lumea sa ia credite in lei, nu pui dobanda de 15-16% in lei fata de 3,99% in franci….
    Sa auzim de bine si sa ne permitem toti sa ne platim ratele.

  9. Creditele trebuie platite de cei care le-au contractat.Sunt milioane de creditori in alte valute care platesc mai mult acum, decat in momentul incheierii contractului si nu se plang.Apoi cei cu credite in franci elvetieni spun ca la data creditarii li s-au parut avantajoase,deci si-au asumat un risc.
    Din pacate eu ca roman nu inteleg Banca Nationala a Romaniei si pe Mugur Isarescu, care spune ca,citez din memorie ,,BNR nu are cadrul legislativ sa intervina intre banca creditoare si contractant”.Asa o fi… ???. ROMANII s-a inteleaga ca UNELE banci care au venit in Romania au aplicat regula,,jafului”asupra creditorilor,FARA NICIUN CONTROL din partea statului,recte BNR?!.TU ca BNR,de ce nu ai impus un regulament de functionare si CREDITARE al bancilor LA INTRARE PE PIATA ROMANEASCA, cel putin similar cu al tarii mama???!!!
    De ce d-le Isarescu, de ce ?!

  10. Statul nu ar trebui sa ia asupra lui nici macar o parte ca asta ar insemna sa platim noi cu totii “consumatia” unora. De ce ar trebui sa platim noi in locul lor ?, ne-au intrebat atunci cand au negociat creditul ?. Consider ca este treaba lor !, sa-si rezolve intre ei asa cum pot !. Bine ca inca nu vin cu propunerea introducerii unui Fond de Solidaritate obligatorie(!) numita “taxa de solidaritate” din care sa ajute pe acestia.

Lasă un răspuns

Connect with