Image 1
Image 2

Christine Lagarde (BCE): Lupta contra inflaţiei ridicate nu s-a încheiat

Christine Lagarde (BCE): Lupta contra inflaţiei ridicate nu s-a încheiat
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Eforturile de reducere a inflaţiei ridicate nu s-au încheiat, a afirmat joi, 11 mai, Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), consolidând mesajul că vor urma mai multe majorări ale dobânzilor, transmite Bloomberg.

“Inflaţia este de prea mult timp la un nivel prea ridicat. BCE este pe drumul combaterii inflaţiei, iar lupta nu s-a încheiat şi se va încheia doar când vom avea suficientă încredere că vom atinge ţinta BCE pe termen mediu de 2%”, a declarat şeful BCE la postul nipon de televiziune NHK.

Declaraţiile vin după publicarea unui studiu BCE care arată o creştere semnificativă a aşteptărilor consumatorilor privind inflaţia iar unii colegi ai Christinei Lagarde discută despre posibilitatea continuării majorării dobânzilor dincolo de lunile iunie şi iulie. Mai mulţi oficiali au avertizat recent că majorările de dobândă ale BCE vor trebui să continue până când inflaţia de bază va începe să scadă şi să se îndrepte spre ţinta BCE de 2%.

Referindu-se la recentele turbulenţe din sectorul bancar, Lagarde a declarat că Europa a fost norocoasă să scape relativ neafectată. “Este important ca activitatea de reglementare şi supervizare să fie solidă şi aprofundată, pentru a ne asigura că nu ne vom confrunta cu instabilitatea care nu ajută la îndeplinirea mandatului băncii centrale de menţinere a stabilităţii preţurilor”, a explicat preşedintele Băncii Centrale Europene.

Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7% în aprilie 2023, de la un nivel de 6,9% înregistrat în martie şi 8,5% în februarie.

Pe de altă parte, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în mod surprinzător până la 7,3% în aprilie, de la 7,5% în martie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

ANALIZĂ ECONOMICĂ

Dolarul a crescut ușor

Leul nu a fost afectat la jumătatea săptămânii atât de creșterea inflației din ianuarie atât pe plan local cât și în Statele Unite.
Majorarea prețurilor din SUA a avut ca efect ieșiri de pe activele considerate riscante precum moneda unică sau cele de la marginea zonei euro. Astfel, media monedei maghiare s-a depreciat la 388,12 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,3435 zloți/euro