Image 1
Image 2

CExN al PSD amână decizia privind componenţa Guvernului Dăncilă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea

Comitetul Naţional al PSD se va reuni, luni, ora 16.00, pentru a decide componenţa Guvernului Dăncilă, urmând ca Parlamentul să fie convocat în sesiune extraordinară şi să se pronunţe prin vot asupra învestirii noului Executiv şi adoptării programului de guvernare în 29 ianuarie.

UPDATE: Liviu Dragnea a anunțat că PSD va modifica modul de numire a miniștrilor în Guvern.

Astfel, fiecare organizație sau membru din CEX va face o nominalizare pentru fiecare minister, iar persoana care va primi cele mai multe voturi va ocupa postul. Vineri PSD va ține o nouă ședință în care va fi votată componența noului executiv.

UPDATE: Liviu Dragnea anunță că persoanele cercetate penal pot intra în Guvern.

“Am hotărât să ne facem noi Guvernul şi nu alte instituţii. Am văzut multe echipe de guvernare la TV, o să ţine cont de ele. Persoanele cercetate penal pot intra în Guvern”, a declarat Dragnea, care a vorbit şi despre programul de guvernare.

“Nu sunt mari întârzieri la programul de guvernare. Vrem să ne încadrăm în indicatorii macoeconomici chiar dacă au fost predicţii mincinoase”, a mai spus Dragnea.

UPDATE: Liderii PSD ar fi decis să nu desemneze componenţa Cabinetului Dăncilă, luni, aşa cum se anunţase iniţial, o nouă şedinţă fiind convocată pentru ziua de vineri.

Negocierile sunt extrem de complicate şi de extinse la nivelul PSD, pentru că se doreşte o schimbare mai amplă, inclusiv în eşaloanele doi şi trei.

 

Potrivit declaraţiilor de până acum ale liderilor PSD, Guvernul Dăncilă va avea aceeaşi structură ca şi fostul Executiv Tudose, respectiv premier, 3 vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, şi 26 de portofolii, 2 miniştri fiind delegaţi. În total, noul Cabinet va avea, ca şi cel precedent, 28 de membri.

În viitorul Guvern nu se vor mai regăsi susţinătorii fostului premier Mihai Tudose, respectiv Marcel Ciolacu (vicepremier fără portofoliu), Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (ministru delegat pentru fonduri europene).

Potrivit Mediafax, Executivul Dăncilă va avea şi nume noi. Unele surse vehiculează întoarcerea în Guvern a Rovanei Plumb, pe postul lui Ciolacu, de vicepremier fără portofoliu. Astfel, Rovana Plumb, Paul Stănescu (Dezvoltare) şi Graţiela Gavrilescu (Mediu) ar urma să fie cei 3 vicepremieri din noul guvern.

La ministerul Educaţiei, Liviu Pop ar putea fi înlocuit de Ecaterina Andronescu, cea care s-a retras, în CExN al PSD, candidatura de la funcţia de premier.

La Ministerul Transporturilor ar putea reveni pe funcţie fostul ministru Răzvan Cuc, dar pentru acest portofoliu a mai fost vehiculat şi numele deputatului PSD Sorin Bota.

O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii în Executivul Grindeanu, care ar putea să îl înlocuiască astfel pe Lucian Romaşcanu.

Şi la Ministerul Sănătăţii ar putea surveni o schimbare, în sensul că numele Rodicăi Nassar, actual secretar de stat, este vehiculat pentru a-l înlocui pe Florian Bodog. Rodica Nassar a fost, anterior, şi preşedinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor.

O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor europene şi ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta. Teodorovici este, de altfel, propunerea PSD Tulcea pentru funcţia de ministru al Finanţelor sau pentru un portofoliu la Ministerul Fondurilor Europene.

Cu semnul întrebării privind prezenţa în Guvernul Dăncilă ar fi ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, dar şi ministrul pentru Turism, Mircea Dobre.

Ioan Deneş va fi sigur ministru în Guvernul Dăncilă, acesta fiind votat de CExN al PSD pentru a o înlocui pe Doina Pană la ministerul Apelor şi Pădurilor încă înainte de demisia lui Tudose.

Vor rămâne în Guvern şi îşi vor păstra portofoliile Olguţa Vasilescu (Muncă), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultură), Mihai Fifor (Apărare), Ionuţ Mişa (Finanţe), Tudorel Toader (Justiţie), Gheorghe Şimon (Economie), Ilan Laufer (Mediul de afaceri), Lucian Georgescu (Cercetare), Lucian Şova (Comunicaţii), Andreea Păstîrnac (Românii de pretutindeni).

Pe de altă parte, ALDE, care a deţinut patru portofolii – Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul, şi le va păstra. De asemenea, şi titularii acestor portofolii se vor regăsi în Guvernul Dăncilă, respectiv Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Toma Petcu şi Viorel Ilie. ALDE va păstra, de asemenea, şi funcţia de vicepremier, deţinută de Gavrilescu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with