Image 1
Image 2

Ceva trebuie schimbat, dar nu știm ce

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În puzderia de evenimente, declarații, dezvăluiri, povești cu personaje de primă mărime din instituțiile-fanion ale luptei anti-corupție, trebuie aleasă bobița de adevăr care oglindește realitatea zilelor noastre. Cei care ar putea da lămuriri sunt ei înșiși prinși în țesătura de intrigi din jurul SRI, DNA, DIPI, CSM, comisii parlamentare etc. Sunt amestecați de-a valma foști miniștri, prim-miniștri, parlamentari, foști parlamentari. 

Deasupra tuturor planează figura unui fugar, fost parlamentar, fost mebru în comisia parlamentară de control al SRI,  om de afaceri, patron al unui trust de presă. Iar mai presus de toate, prieten apropiat al celor mai influenți oameni politici, generali, procurori. Undeva, din plan secund, se aude vocea fostului președinte Traian Băsescu, care nu ezită să catalogheze așa zisul stat “de drept” drept un “stat mafiot”.

Dezvoltat sub oblăduirea SRI-DNA, văduvit prin înlăturarea generalului Coldea, care trecea drept creierul întregii construcții, “binomul” se destramă. Atacurile lui Sebastian Ghiță s-au soldat cu suspendarea din funcție a șefului operativ al SRI. De aici lucrurile în loc să se limpezească, se complică și mai mult. Considerată o creație a generalului Coldea, se cere demisia sau se încearcă forțarea demiterii șefei DNA.

Sunt două teorii despre înlăturarea lui Florian Coldea și a Laurei Codruța Kovesi. Prima presupune “resetarea” sistemului, iar a doua presupune doar înlocuirea celor doi cu un alt cuplu, “Sistemul” în sine supraviețuind.

“Resetarea” cade în sarcina parlamentului. Acest lucru înseamnă adoptarea unor noi legi, modificarea celor care au permis comiterea unor abuzuri, acumularea puterii în mâinile unor personaje numite, și nu alese. Se vorbește despre un moment crucial în istoria democrației din România. Se vorbește despre instaurarea unui regim de teroare, a unei puteri “paralele” având ca suport șantajul cu dosare, arestările selective, după criterii politice. Pot fi astfel caracterizați ultimii ani? Sunt opinii pro și contra, însă toată lumea este de acord că ceva trebuie schimbat. Nu doar oameni, ci sistemul în sine.

A doua variantă presupune păstrarea sistemului, dar înlocuirea la vârf a celor care îl conduc. Anchetele urmează să stabilească dacă, într-adevăr, acuzațiile din spațiul public la adresa generalului Coldea se adeveresc. În funcție de concluzii, se va judeca și poziția șefei DNA.

Lumea este în fierbere. Abia s-au încheiat alegerile. Avem un guvern nou, însă de altă culoare politică decât președintele. Prin urmare, intrăm într-un regim de coabitare. Despre o colaborare în interes național între toate instituțiile statului, dar mai ales între președinție și parlament, nu poate fi vorba. Nu se poate trece peste interesele politice ale principalelor partide. PSD și PNL încă nu și-au precizat pozițiile față de această situație. PSD se consideră a victimă a “Binomului”, în vreme ce PNL a preluat, cel puțin la nivel de slogan, teza luptei anti-corupție. Se vorbește despre “republica procurorilor”, atât într-o parte cât și în alta. 

În subteran, toți parlamentarii, indiferent de culoarea politică, și-ar dori un regim mai lejer în relația cu DNA. Se dorește scoaterea cu desăvârșire a SRI din jocurile politice, precum și din Justiție. Rolul nefast jucat de Securitate în viața românilor este încă viu în memoria colectivă. SRI, chiar și după Traian Băsescu, a acumulat prea multă putere și devine un pericol pentru democrație.

Sunt multe semne de întrebare. Totul pare învăluit în mistere de nepătruns. Singur lucru absolut sigur, este că ne aflăm la o răscruce. Încotro ne vom îndrepta?