Image 1
Image 2

Centrul Cultural Tășnad și-a anunțat programul de evenimente în 2014

Anca Deaconu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Activitatea culturală locală e coordonată de Anca Deaconu, inspector în cadrul Primăriei

Anca Deaconu
Anca Deaconu

Succesul obținut în ultimii ani de Direcția de Cultură a Primăriei Carei, condusă de Bogdan Georgescu, a motivat și alte primării din județ întru dinamizarea activităților culturale. La Tășnad echipa Centrului Cultural este condusă, de la finalul anului trecut, de Anca Deaconu, inspector de specialitate în cadrul Primăriei.

Anca va împlini 29 de ani în această primăvară. A absolvit Liceul Teoretic din Tășnad și Universitatea de Vest “Vasile Goildș”, iar din 2006 până luna trecută a fost angajata Muzeului Județean din Satu Mare, în ultimii 4 ani activând ca muzeograf și șef de secție la Muzeul Orășenesc din Tășnad. Din decembrie 2013 a preluat atribuții de coordonare a Centrului Cultural din oraș.

Echipa numită de primarul Vasile Mitrașca și condusă de Anca Deaconu a dat o primă măsură a capacității ei organizatorice în 22 decembrie, când a organizat un concert de colinde foarte apreciat de public, în sala de spectacole amenajată în fostul cinematograf Unirea, cu talente locale și invitați din Carei, starul serii fiind cunoscutul preot și cântăreț Cristian Pomohaci. Deplasându-ne la acest eveniment am fost încântați de potențialul locației, care mai găzduise, după renovare, spectacole ale Teatrului de Nord.

Anul 2014 a început cu evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale și nașterii lui Eminescu, apoi Zilei Unirii Principatelor, iar în programul anunțat pentru următoarele luni figurează mai multe spectacole și festivaluri. În februarie, în colaborare cu Forumul Democrat German, va avea loc Faschingfest, la începutul Postului Mare. În martie e prevăzut un spectacol dedicat Zilei Femeii, iar în aprilie Săptămâna lecturii și cărții pentru copii și concursul interjudețeasn “Icoana copiilor – Surâsul îngerilor pe pământ”.

În luna mai vor fi marcate festiv Ziua Europei, Ziua Internațională a Muzeelor și Ziua Eroilor și va avea loc Gala Olimpicilor locali, “Medaliile cunoașterii”. Iunie va fi luna festivalurilor, cu Festivalul interjudețean de folclor “Drag mi-i cântecul și jocul” și un Festival inter-regional de muzică ușoară și folk.

La mijlocul lunii iulie sunt anunțate Zilele Culturale ale Șvabilor, pe 29 iulie va fi omagiată Ziua Imnului Național, iar în 1 august se dedică o zi poetului Kolcsey Ferenc, urmînd ca a doua zi să aibă loc a treia ediție a șezătorii folclorice “Datină și voie bună”.

Ca de obicei, Ziua orașului va coincide cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în 15 august, și va prilejui, printre altele, a șaptea ediție a Festivalului-concurs de toacă. Pe finalul acelei luni e programat și un Festival gastronomic.

Toamna va începe cu comemorarea lui Avram Iancu și un pelerinaj de la Tășnad la Țebea, iar în octombrie sunt preconizate Ziua Recoltei și spectacolul grupului Simbol al Clubului copiilor din localitate. În noiembrie, după Sărbătoarea șvăbească a Lanternelor, este programată Săptămâna Culturală Tășnădeană, în cadrul căreia va avea loc și comemorarea lui Ady Endre. Un triptic ce arată dimensiunea multiculturală a programelor și activității Centrului tășnădean. Evident, sărbătorile lunii decembrie vor fi și ele onorate prin spectacole festive.

Pe lângă aceste repere orientative comunicate nouă de Anca Deaconu, Centrul Cultural intenționează să găzduiască spectacole invitate de teatru și concerte muzicale de diferite facturi, iar în sezonul cald, când Tășnadul se umple de turiști, vor fi organizate cu siguranță momente speciale destinate lor. Asociațiile comunităților etnice locale, școlile, Muzeul și Biblioteca au fost cointeresate în acest demers cultural care pare pornit sub auspicii bune. Rămâne de văzut, în timp, în ce măsură încrederea în tinerețe arătată de Primărie va aduce roadele așteptate.

4 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with

1 DECEMBRIE

Ziua Națională a României, marcată la Satu Mare

Asemeni altor oraşe mari din ţară, şi la Satu Mare, pe o vreme urâtă, de toamnă târzie, pe o ploaie mocănească, vineri 1 Decembrie, au fost organizate o serie de manifestări menite a sărbători Ziua Naţională a României, fiind marcaţi 105 ani de la Marea Unire de la 1918, de la Alba Iulia.