Image 1
Image 2

Ce va hotărî AJF-ul sătmărean la Adunarea Generală?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Unii vor o Ligă a Elitelor puternică, iar alţii o Ligă a patra cu trei serii

Sâmbătă va avea loc Adunarea Generală a Asociaţiei Judeţene de Fotbal Satu Mare. O şedinţă importantă la care şi-au dat întâlnire reprezentanţii tuturor asociaţiilor şi cluburilor sportive aflate în structura AJF Satu Mare.

Nu ştim exact ce se va discuta la această şedinţă. Dar cu siguranţă se va face o analiză a sezonului recent încheiat şi se va stabili calendarul competiţiilor judeţene 2019-2020.

Pentru calitate trebuie schimbare

Dacă se va face o analiză pertinentă şi dacă se doreşte o îmbunătăţire a activităţii fotbalistice pentru viitorul apropiat se va ajunge la câteva concluzii importante. O concluzie ar fi că, pentru îmbunătăţirea calităţiii fotbalului, ceva trebuie schimbat. Şi două aspecte trebuiesc avute în vizor, sistemul competiţional şi echipele de copii şi juniori.

Pe această temă am abordat mai mulţi conducători de cluburi, antrenori, jucători. Cei mai mulţi au fost de părere că actualul sistem competiţional, cu trei serii de Liga 4 şi două de Liga 5 nu s-a dovedit a fi cea mai bună soluţie. Ne referim în special al Liga 4 cu trei serii şi cu un număr redus de echipe în fiecare serie. Pus în practică din dorinţa de a reduce distanţele de deplasare şi implicit costurile, sistemul a dus, în mod vădit, la diluarea calităţii fotbalului practicat.

Fiecare din cele trei serii a avut în componenţă 2-3 echipe mai solide, cu jucători valoroşi, cu echipe de seniori şi juniori pregătite de antrenori calificaţi, care au în program antrenamente pe tot parcusul săptămânii şi beneficiază de o finanţare satisfăcătoare. Aceste echipe au şi contat în lupta pentru supremaţie în fiecare serie, dintre aceste echipe s-a ales campioana judeţului şi câştigătoarea barajului de promovare. ”Jucăm 2-3 meciuri adevărate pe sezon. Restul nu le putem numi nici măcar meciuri amicale sau de antrenament”, ne-a spus finaţatorul unei echipe din L4. Restul echipelor au trăit din elanul, ambiţia şi dorinţa şi plăcerea unor tineri de a juca fotbal, de a avea la nivel de comunităţi locale o echipă. De apreciat, ne bucurăm că există oameni de acest fel în comunităţile rurale. Dar elanul şi bunăvoinţa nu sunt suficiente. Asta s-a dovedit şi prin faptul că la meciuri au fost un fel de sparring-parteneri pentru adversari. Dar merită să continue la un alt nivel.

Ca o concluzie firească, credem că se impune revenirea la o Ligă Elite în fotbalul judeţean. În fiecare din cele trei serii de L4, sunt câteva echipe care au şi jucători, au şi finanţare , şi baze sportive şi pot face faţă exigenţelor. Talna Oraşu Nou, Energia Negreşti, Victoria Apa (Seria A), Ştiinţa Beltiug, Crasna Moftin, Luceafărul Decebal (Seria B), Victoria Carei, AS Căpleni, Fortuna Căpleni, Swaben Cămin, Unirea Tăşnad (Seria C) sunt doar câteva din echipele care, considerăm noi, că ar putea evolua cu succes într-o Ligă a Elitelor. Argumentul cu reducerea cheltuielilor prin scurtarea distanţelor, nu prea stă în picioare. Dacă în Liga 5 au fost echipe, din Crucişor, Homoroade care s-au deplasat până la Turţ, Porumbeşti sau Turulung, cale de 70-80 de kilometri, atunci cu siguranţă şi cele din L4 o pot face.

Sigur, dacă se vrea o schimbare, trebuie făcută o analiză serioasă, trebuie argumentată şi la final supusă votului Adunării Generale.

O eventuală propunere în acest sens, ar putea să treacă sau, ar putea să cadă. Din discuţiile purtate cu mai mulţi reprezentanţi ai echipelor, am constatat că părerile sunt împărţite. Iar rezistenţa cea mai mare nu vine de la echipe cu o finanţare mai ”subţire” ci de la cele din zona Careiului care vor să aibă un campionat numai al lor. De parcă ar trăi în altă ţară.

Bune şi rele la juniori

Referitor la campionatele juniorilor, şi bune şi rele. Ideea de a permite juniorilor de la LPS sau de la alte cluburi, de a juca şi pentru echipele din L4 a fost bună. Parţial doar, nu în întregime. Bună pentru că juniorii au putut avea mai multe meciuri în picioare, că s-au călit în lupta cu adversari mai puternici. Din păcate, în felul acesta, cele mai multe echipe din judeţ nu mai sunt interesate de a căuta şi antrena juniori la nivel local pentru că li se livrează pe tavă un jucător gata format.

Legat de juniori, ştim că regulamentul cere fiecărei echipe de seniori din L4 să aibă şi echipă de juniori. Altfel nu se pot înscrie în campionat. Ori, noi ştim, că în L4 au evoluat echipe care nu au avut şi formaţii de juniori!!!

La final vom scrie câteva rânduri despre Cupa României. O competiţie mai puţin bogată în seamă şi mai puţin respectată. Dovadă şi finala care a fost plimbată, de ici colo pe parcursula două zile, pe mai multe stadioane. Motivele ? Hilare, puerile, revoltătoare. Cică se deteriorează gazonul! De parcă gazonul de pe Olimpia este întreţinut din bani proprii şi nu ai noştri. În cele din urmă finala s-a jucat pe stadionul Someşul, a fost câştigată de Olimpia MCMXXI şi, nota bene în prezenţa a peste 500 de spectatori. Ne-am fi aşteptat ca printre spectatorii, cel puţin pe final, să fie şi un reprezentant al administraţiei locale. Să facă premierea. Dar…

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with