10.10.2019 00.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Paula Gabor, Mihai Paşolea . Titlul emisiunii: Ce modificări ale codului rutier au intrat recent în vigoare? (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Rolul asociaţiei cazacilor şi obiectivelele sale în România. 05.00 O partidă de pescuit 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Ionela Toma. 11.00 Ne cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Paula Gabor, Mihai Paşolea . Titlul emisiunii: Ce modificări ale codului rutier au intrat recent în vigoare? (reluare) 14.40 Dezbatere electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.30 Panoramic Sportiv cu Constantin Demian, invitat: Cosmin Iuhas. Titlul emisiuni: Despre fotbalul sătmărean cu antrenoul Cosmin Iuhas. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Anxeitatea cauze şi tratament. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Ce s-a făcut şi ce nu s-a făcut?

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Indiferent de metoda aplicată, dacă punem faţă în faţă două liste, una cu „Ce n-au făcut” va fi mai lungă decât lista cu „Ce au făcut”. Este vorba despre ce au făcut şi ce n-au făcut cei care au condus ţara, municipiul, oraşul, ultima comună, ultimul sat din România.

Restanţele sunt atât de mari încât se resimt în toate colţurile ţării. Rezultatele nesatisfăcătoare ale activităţii administrative sunt evidente în capitala ţării, în marile oraşe, în comune, în sate.

Nimeni nu este mulţumit pe deplin de prestaţia clasei politice. Nu sunt mulţumite nici partidele. Nu este mulţumit preşedintele ţării, nu sunt mulţumiţi de cum a evoluat situaţia politică, economică şi socială nici foştii preşedinţi, nici foştii premieri, miniştri, primari, preşedinţi de consilii judeţene.

Nu este mulţumit de propria lui prestaţie nici actualul guvern, din moment ce plănuieşte o remaniere guvernamentală, poate şi o restructurare a guvernului.

Nu sunt mulţumiţi magistraţii, poliţiştii, cadrele didactice, medicii etc. Putem lucra zile întregi la lista celor nemulţumiţi de cum decurg lucrurile în ţară, acum şi în trecut. Prin urmare, dacă am face o listă cu ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani şi una cu ce s-a făcut, prima ar fi infinit mai lungă.

S-ar putea începe cu autostrăzile nefăcute, lucru cel mai evident, şi s-ar putea continua cu cele mai mărunte lucruri nefăcute, resimţite de fiecare cetăţean în parte.

Restanţe organizatorice sunt peste tot. Primarii aleşi în 2016 provoacă mai degrabă nemulţumiri decât satisfacţii, la fel cum parlamentarii aleşi în urmă cu trei ani s-au dovedit la fel de ineficienţi cu cei de dinaintea lor.

S-a ajuns atât de departe încât o majoritate parlamentară şi-a dărâmat propriul guvern printr-o moţiune de cenzură. Confruntările interne din partide sunt mai dure decât lupta dintre partidele cu programe diferite.

După ce se luptă între ei, după ce nu fac decât într-o foarte mică măsură ce au promis, politicienii vin şi cer din nou şi din nou voturi pentru a-şi păstra funcţiile. Iar cetăţenii, deşi nemulţumiţi, în speranţa că va fi mai bine, îi mai votează încă o dată, fie pe cei pe care i-au votat, fie pe alţii. Tot în speranţa că va fi mai bine.

La ultimele alegeri au fost votaţi cei care ne reprezintă în Parlamentul European. Partidul care s-a clasat la ultimele euroalegeri pe primul loc a pierdut. Acum cele mai multe mandate au fost obţinute de două formaţiuni de dreapta, în bune relaţii cu partidele de dreapta europene, care practic conduc UE. Şi totuşi România nu s-a ales cu funcţii importante în instituţiile europene. Aşa cum, de altfel, nu s-a ales niciuna dintre ţările Europei de Est. Din moment ce au murit şi caprele vecinilor, Ungaria, Cehia, Polonia, parcă nu suntem atât de supăraţi.

Iată că am ajuns şi într-un punct în care pe lista nemulţumirilor putem adăuga şi Uniunea Europeană, modul în care ne tratează marile puteri europene, politicienii din ţările în care şi pentru care lucrează aproape patru milioane de români.

În comparaţie cu marile probleme, reîmpărţirea Europei între ţări care au făcut parte din vechea UE şi noii sosiţi, problemele interne par mici, nesemnificative. Se vorbeşte şi despre o împărţire a bugetului UE după criteriul monedei, de-o parte ţările care au trecut la euro, de altă parte cele care au rămas la moneda proprie, Polonia, Ungaria, Cehia, Croaţia, Bulgaria. Leului nostru i se scot şi ultimii dinţi.

Asta să fie ultima mare nemulţumire notată pe lista nemulţumirilor, a lucrurilor pe care nu le-am făcut? Nici vorbă. Vor urma şi alte lucruri mai rele.

Abonează-te acum Online!