Image 1
Image 2

Ce nu vom învăța din criza coronavirus?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De la criza forței de muncă am sărit brusc la un grad foarte ridicat de șomaj. Coronavirusul a rezolvat și unul din proiectele pe care și le-au propus toate partidele: întoarcerea românilor din străinătate. Păcat că deocamdată nu se pot exploata aceste oportunități.

Nu dispunem de o statistică foarte exactă a investițiilor puse în relație cu forța de muncă necesară. Nu avem date foarte exacte nici despre românii întorși acasă, despre clasificarea lor, despre intențiile lor de viitor.

Se vorbește, dar nu pe baza unor date certe, că s-au întors în țară persoanele care nu aveau un loc de muncă stabil. Nu este exclus ca printre cei sosiți buluc în țară să se afle și cei cu care poliția și jandarmii au probleme în multe zone din țară.

Sunt politicieni care au curajul să spună că în primul rând s-au întors în țară interlopii, hoții și prostituatele.
Până la urmă, dar nu foarte târziu, va fi necesară întocmirea unei baze de date pentru integrarea acestor persoane în procesul de producție.

Nu este pentru nimeni un secret că singura soluție pentru dezvoltare este munca. Altfel spus, secretul dezvoltării este munca. Omul știe acest lucru încă de când s-a dat jos din copac sau de când a fost alungat din Eden.

Schimbarea care se presupune că va fi radicală după terminarea pandemiei provocate de noul coronavirus presupune adoptarea unor legi drastice care să încurajeze munca și să descurajeze măsurile de protecție socială nejustificate. Toți cei apți de muncă trebuie puși să muncească sau lăsați să crape de foame. Altă soluție nu există.

Vom vedea care partid va avea curajul să-și asume rolul de catalizator al schimbării.

Prin însăși ideologia sa, un partid social-democrat își acumulează capitalul electoral prin așa-zisele măsuri de protecție socială. Pe scurt, împart banii celor care se spetesc muncind celor care nu vor să muncească.

Partidele de dreapta, cel puțin până acum, s-au lăsat molipsite de bolile stângii politice și s-au complăcut să amplifice măsurile populiste inițiate de PSD.

Va avea PNL curajul de a reînvia sloganul “prin noi înșine”? Va deveni USR un partid de dreapta necruțător, care va pune în centrul politicilor sale sociale competitivitatea, care nu poate fi obținută decât prin muncă? Nu știm.

Campaniile electorale în care se intră cu forță chiar în aceste zile împiedică formațiunile politice să avanseze proiecte de viitor curajoase. Ce partid spune tranșant că dacă vine la guvernare nu va mai acorda ajutoare sociale celor care nu muncesc deși sunt sănătoși-tun? Desigur, se poate vorbi și despre o nouă relație între angajat și angajator, în care angajatul să aibă mai multe obligații și respect față de locul lui de muncă.

Pe de altă parte, acest concediu prelungit, desigur din cauză de forță majoră, îi obișnuiește pe oameni cu lenea. Așa-zisa “muncă la domiciliu” nu în toate cazurile este măsurabilă. Desigur, în cele mai multe situații este benefică și pentru angajat și pentru angajator.

În orice caz, cu ocazia acestei crize, fiecare salariat poate fi judecat la justa lui valoare. Cât de curând vom vedea în ce măsură omul este dispus să-și facă o lume mai bună, mai echitabilă, mai sigură. Așa cum omenirea nu a învățat nimic din experiența primului război mondial, declanșându-l pe al doilea și mai sângeros, ne putem aștepta să nu tragă învățăminte nici de pe urma ravagiilor provocate de pandemia coronavirusului Covid-19.

În general, omul este o ființă socială care prinde greu, dar uită iute. Va fi foarte interesant de văzut ce nu vom învăța din criza prin care trecem, în fața căreia, deocamdată, suntem neputincioși.

Sigla Informatia Zilei

8 decembrie, ziua adevărului

Asculta acest articol Toate ţările susţin aderarea României la Spaţiul Schengen, cu excepţia Austriei. Azi se dă votul. Motivele nu

Primii pași spre un nou USL

Deocamdată negocierile pe comasarea alegerilor s-au întrerupt fără ca PSD și PNL să cadă de acord asupra unei soluții. Discuțiile se pare că au alunecat spre punctul fierbinte: cine va fi candidatul susținut de ambele partide la funcția supremă în stat?