Ce nu vom învăţa din criza coronavirus? | Informaţia Zilei

Ce nu vom învăţa din criza coronavirus?

Scris de Dumitru Păcuraru, 07 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

De la criza forţei de muncă am sărit brusc la un grad foarte ridicat de şomaj. Coronavirusul a rezolvat şi unul din proiectele pe care şi le-au propus toate partidele: întoarcerea românilor din străinătate. Păcat că deocamdată nu se pot exploata aceste oportunităţi.

Nu dispunem de o statistică foarte exactă a investiţiilor puse în relaţie cu forţa de muncă necesară. Nu avem date foarte exacte nici despre românii întorşi acasă, despre clasificarea lor, despre intenţiile lor de viitor.

Se vorbeşte, dar nu pe baza unor date certe, că s-au întors în ţară persoanele care nu aveau un loc de muncă stabil. Nu este exclus ca printre cei sosiţi buluc în ţară să se afle şi cei cu care poliţia şi jandarmii au probleme în multe zone din ţară.

Sunt politicieni care au curajul să spună că în primul rând s-au întors în ţară interlopii, hoţii şi prostituatele.
Până la urmă, dar nu foarte târziu, va fi necesară întocmirea unei baze de date pentru integrarea acestor persoane în procesul de producţie.

Nu este pentru nimeni un secret că singura soluţie pentru dezvoltare este munca. Altfel spus, secretul dezvoltării este munca. Omul ştie acest lucru încă de când s-a dat jos din copac sau de când a fost alungat din Eden.

Schimbarea care se presupune că va fi radicală după terminarea pandemiei provocate de noul coronavirus presupune adoptarea unor legi drastice care să încurajeze munca şi să descurajeze măsurile de protecţie socială nejustificate. Toţi cei apţi de muncă trebuie puşi să muncească sau lăsaţi să crape de foame. Altă soluţie nu există.

Vom vedea care partid va avea curajul să-şi asume rolul de catalizator al schimbării.

Prin însăşi ideologia sa, un partid social-democrat îşi acumulează capitalul electoral prin aşa-zisele măsuri de protecţie socială. Pe scurt, împart banii celor care se spetesc muncind celor care nu vor să muncească.

Partidele de dreapta, cel puţin până acum, s-au lăsat molipsite de bolile stângii politice şi s-au complăcut să amplifice măsurile populiste iniţiate de PSD.

Va avea PNL curajul de a reînvia sloganul „prin noi înşine”? Va deveni USR un partid de dreapta necruţător, care va pune în centrul politicilor sale sociale competitivitatea, care nu poate fi obţinută decât prin muncă? Nu ştim.

Campaniile electorale în care se intră cu forţă chiar în aceste zile împiedică formaţiunile politice să avanseze proiecte de viitor curajoase. Ce partid spune tranşant că dacă vine la guvernare nu va mai acorda ajutoare sociale celor care nu muncesc deşi sunt sănătoşi-tun? Desigur, se poate vorbi şi despre o nouă relaţie între angajat şi angajator, în care angajatul să aibă mai multe obligaţii şi respect faţă de locul lui de muncă.

Pe de altă parte, acest concediu prelungit, desigur din cauză de forţă majoră, îi obişnuieşte pe oameni cu lenea. Aşa-zisa „muncă la domiciliu” nu în toate cazurile este măsurabilă. Desigur, în cele mai multe situaţii este benefică şi pentru angajat şi pentru angajator.

În orice caz, cu ocazia acestei crize, fiecare salariat poate fi judecat la justa lui valoare. Cât de curând vom vedea în ce măsură omul este dispus să-şi facă o lume mai bună, mai echitabilă, mai sigură. Aşa cum omenirea nu a învăţat nimic din experienţa primului război mondial, declanşându-l pe al doilea şi mai sângeros, ne putem aştepta să nu tragă învăţăminte nici de pe urma ravagiilor provocate de pandemia coronavirusului Covid-19.

În general, omul este o fiinţă socială care prinde greu, dar uită iute. Va fi foarte interesant de văzut ce nu vom învăţa din criza prin care trecem, în faţa căreia, deocamdată, suntem neputincioşi.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345