19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Ce înseamnă Alianţa pentru Satu Mare?

Scris de Dumitru Păcuraru, 16 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O formulă interesantă avansează Forumul Democrat German pentru alegerile locale de anul acesta. De ceva vreme Forumul German şi-a exprimat  dorinţa de a candida pe liste proprii. UDMR nu a privit cu ochi buni această intenţie. Încă de la primele alegeri libere pe listele UDMR au fost incluse câteva persoane aparţinând minorităţii germane. NU era propriu zis o alianţă.

UDMR putea demonstra că a luat sub aripa sa ocrotitoare o minoritate care altfel nu ar fi reuşit să treacă pragul electoral. UDMR avea în vedere populaţia de origine germană a cărei limbă de comunicare a devenit maghiara. Sigur că limba este cel mai puternic liant. Există un număr semnificativ de români la origine care vorbesc ungureşte.

Prin urmare votează cu UDMR.  Un exemplu ar fi la Vetiş, şi Oar.  Istoricii ştiu că populaţia din aceste localităţi a fost maghiarizată de protopopul Dorobanţ, care timp de peste 50 de ani, în mijlocul românilor,  a ţinut slujbele  în limba maghiară. Sigur, azi nu mai contează. Problema pe care o pune acum Forumul German este mai profundă decât pare la prima vedere.

Revenirea la izvoare a populaţiei de origine germană este un proces lent, şi poate ireversibil. Intenţia este mai veche, dar un puternic impuls a venit după victoria lui Klaus Iohannis. Evident, UDMR-ul nu vrea să piardă un aliat care îi aduce un plus de reprezentativitate. Prin retragerea FDR îşi pierde imaginea de  protector  al minorităţii germane.

Deocamdată lucrurile nu sunt foarte clare. Mai există multe necunoscute, cum ar fi numărul de voturi pe care le-ar pierde UDMR şi numărul de voturi pe care le-ar putea obţine FDG mergând pe liste proprii. Poate că, la fel ca în cazul lui Klaus Iohannis  mulţi români supăraţi pe toate partidele ar vota cu Forumul German. Teama UDMR este că şi mulţi maghiari ar vota listele germanilor.

Îngrijorare, nervi, stupoare s-a creat în toate partidele. Fiecare îşi face propriile socoteli. UDMR consideră că printr-o formulă de genul Alianţa pentru Satu Mare, realizată de PNL şi FDG i se deschide drumul candidatului PSD, Dorel Coica, spre un nou mandat. La rândul său PSD se teme că  Alianţa scade şansele candidatului său.

La PNL nu s-a luat decizia finală, dar se pare că decizia este ca şi luată. Liberalii şi-au cântărit şansele şi au ajuns la concluzia că ar fi în avantaj dacă ar merge într-o alianţă. Mai are un cuvânt de spus ALDE. Se va duce spre PNL-FDG sau spre PSD?

Când se formează o alianţă preelectorală este riscant să rămâi izolat. Dacă se va crea un curent general, aşa cum a fost valul USL, alegerile locale vor aduce multe surprize. Votul nu se limitează doar la alegerea primarului. În funcţie de rezultate şi de înţelegerile prealabile, se va decide şi formula de putere a viitorului consiliu judeţean.

Dacă PNL acceptă un candidat la primărie din partea Forumului German, UDMR va forma o alianţă cu PSD şi va lua cele două funcţii de viceprimar, precum şi preşedinţia şi vicepreşedinţii consiliului judeţean. Dacă nu acceptă, ar putea pierde primăria, dar i se oferă şansa de a intra în alianţă cu UDMR pentru obţinerea unor funcţii în consiliile locale şi în consiliul judeţean.

Fiecare partid are de pierdut şi de câştigat în cazul intrării într-o alianţă electorală. Depinde ce îşi doreşte fiecare. Cel mai mult UDMR îşi doreşte funcţia de primar al municipiului Satu Mare pentru că, dincolo de avantaje,  este o victorie simbolică. Primarii tuturor partidelor vor să aibă reprezentanţi în conducerea Consiliului Judeţean pentru că acolo se repartizează banii.

PSD doreşte săşi conserve poziţia. ALDE vrea la fel de mult ca şi pe vremea când partidul era nedivizat şi condus de actualii lideri. Noul PNL vrea să demonstreze că fuziunea dintre cele două partide componente i-a adus o plus valoare electorală. Un PNL fără un primar sau un preşedinte de CJ rămâne un partid de mâna a doua.

Abonează-te acum Online!