Image 1
Image 2

Ce afaceri au scăzut și care sunt domeniile profitabile din ultimii 10 ani?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pomicultura și industria tipografică suferă, activitățile de telecomunicații prosperă

Holdingurile sunt sectorul economic din România cu cea mai mare scădere a veniturilor în ultimul deceniu, de 70%, ajungând la 149 de milioane de lei, potrivit unei analize realizate de Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari din România – AAFBR.

Acest sector este urmat de cel de lucrări de demolare a construcţiilor şi de cultivarea arbuştilor fructiferi, căpşunilor, nuciferilor şi a altor pomi fructiferi, cu o scădere a veniturilor fiecare de câte 68%, la finele anului trecut faţă de 2008 (înainte de impactul crizei financiare pe plan local), până la 348 de milioane de lei, respectiv de 131 de milioane de lei, se subliniază în analiza realizată de Guda.

Analiza evaluează evoluţia veniturilor companiilor active în România pentru 612 sectoare de activitate din CAEN. Pentru a filtra sectoarele reprezentative, preşedintele AAFBR le-a luat în considerare doar pe cele care au cel puţin 100 de companii active şi care înregistrează venituri consolidate de cel puţin 100 de milioane de lei şi le-a eliminat pe cele cu deviaţii extreme (creşteri sau scăderi semnificative), deviaţii care au fost cauzate de ieşirea sau înmatricularea unor companii importante.

Presa, în scădere drastică

Locul 4 în acest top este ocupat de sectorul activităţi de editare a ziarelor (-66%), care şi-a redus veniturile până la 347 de milioane de lei, conform analizei citate. În urma acestuia s-au clasat cu câte o scădere a veniturilor per sector de 59% activităţile de editare a revistelor şi periodicelor şi activităţile fotografice, coborând la 302 milioane de lei, respectiv 168 de milioane de lei.

Pe următoarele locuri în topul reducerii veniturilor, ca dinamică, s-au clasat, în această ordine, următoarele sectoare: fabricarea betonului (-46%, la aproape 1,34 miliarde de lei), lucrări de construcţii ale drumurilor şi autostrăzilor (-43%, la aproape 8,8 miliarde de lei), comerţul cu amănuntul prin standuri, chioşcuri şi pieţe al altor produse (-41%, la 330 de milioane de lei) şi activităţile de arhitectură (-39%, la 1,21 miliarde de lei).

Extinderea marilor supermarketuri şi lanţuri internaţionale de retail a lovit în comerţul cu amănuntul tradiţional (prin standuri, chioşcuri sau pieţele clasice), iar “cultivarea de pomi fructiferi a fost afectată negativ de creşterea importurilor de fructe crescute în mod accelerat pentru maximizarea profiturilor”.

Reparațiile telecom, cel mai profitabil domeniu

La celălalt pol, repararea echipamentelor de comunicaţii este sectorul economic cu cea mai mare creştere, în ultimul deceniu, de 1.197%, până la o cifră de afaceri de 371 de milioane de lei. Acest sector este urmat de activităţi de contractare, pe baze temporare, a personalului (leasing de personal), cu un ritm de creştere a veniturilor în anul 2017 faţă de 2008 de 1.001%, până la 2,73 miliarde de lei.

Pe locul 3 în topul creşterilor sunt activităţile de asistenţă spitalicească (+818%), care au ajuns la venituri de până la 1 miliard de lei, la finele anului trecut, urmate de comerţul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet (+721%), până la 4,4 miliarde de lei, şi de activităţi ale centrelor de fitness (+699%), până la 144 de milioane de lei. Locurile următoare, ca ritm de creştere, sunt ocupate, în această ordine, de: call-centere , comerţ cu ridicata de componente şi echipamente electronice şi de telecomunicaţii, fabricarea altor echipamente electrice, activităţi ale portalurilor web.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

CONTROALE DE PROTECȚIA MUNCII LA SATU MARE

Angajatori din domeniul producției, depozitării şi comercializării carburanţilor auto, sancționați cu avertisment de ITM Satu Mare

Pe parcursul trimestrelor al doilea și al treilea din acest an, Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare a desfăşurat o campanie de verificare a cerinţelor minime privind îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor la angajatorii care desfăşoară activităţi de producţie, depozitare şi comercializare a carburanţilor auto.