Image 1
Image 2

CCR discută sesizarea privind salarizarea bugetarilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Curtea Constituțională a României (CCR) ia în discuție, la 14 decembrie 2016, sesizările depuse de guvern și de PNL cu privire la legea care modifică ordonanța privind salarizarea bugetarilor.

 

Legea privind aprobarea OUG nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede majorări salariale în educație și sănătate în medie cu 15%.

 
Curtea Constituțională trebuia să se pronunțe asupra acestei legi la 7 decembrie 2016, dar a amânat decizia pentru 14 decembrie, invocând faptul că membrii CCR nu au avut timp să aprofundeze studiul dosarelor, potrivit declarației din 7 decembrie a președintelui Curții, Valer Dorneanu, citat de Agerpres.

Legea privind aprobarea OUG nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice din 9 iunie 2016 a fost adoptată de Senat, la 4 octombrie 2016, cu 75 de voturi pentru și niciunul împotrivă, iar de Camera Deputaților, la 7 noiembrie, cu 184 de voturi pentru și o abținere.

Camera Deputaților a introdus, la votul din 7 noiembrie 2016, o serie de amendamente care au condus la majorarea salariilor celor două categorii de bugetari cu circa 15%. Astfel, unul dintre amendamente se referă la sistemul sanitar și prevede că, “începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază”, și nu la cel din 2009.

Un alt amendament adoptat de Camera Deputaților prevede că, “începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței”. Majorarea salarială de 15% se va aplica și personalului din inspectoratele școlare, în această categorie fiind inclus personalul administrativ.

La 10 noiembrie 2016, Guvernul a atacat Legea de adoptare a OUG la Curtea Constituțională, în sesizare arătându-se că se încalcă art. 1, alin. (4), art. 111, alin. (1), art. 138, alin. (5) din Constituția României, care prevăd separația puterilor în stat și faptul că nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare.
Și PNL a sesizat Curtea Constituțională la 10 noiembrie 2016, invocând faptul că, așa cum a fost amendată legea la Cameră, la 7 noiembrie, actul normativ se modifică substanțial față de forma adoptată la Senat și față de conținutul inițiatorului, încălcând astfel principiul bicameralismului. Partidul mai invocă și încălcarea art. 69, alin. 2 din Regulamentul Camerei Deputaților, care prevede că un raport adoptat de o comisie permanentă a Camerei trebuie distribuit la caseta electronică a parlamentarilor cu cel puțin cinci zile înainte de dezbaterea în plen.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSPREGĂTIRI PENTRU ALEGERI 2024

Rezultatele de la ultimele alegeri din România

Anul 2024 ne rezervă lupte politice interesante pe toate fronturile. Cetățenii vor ieși la urne la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now