Image 1
Image 2

Cazul fraţilor Micula poate influenţa negocierile comerciale UE – SUA. România, între “ciocan şi nicovală”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul nu va achita, deocamdată, banii solicitaţi în instanţă de fraţii Micula, deoarece există o dispoziţie în acest sens a Comisiei Europene, a declarat premierul Victor Ponta, adăugând că Executivul se află între “ciocan şi nicovală” şi că a avut o discuţie pe această temă şi cu preşedintele.

“Comisia Europeană ne-a zis ieri că nu putem da, că este ajutor de stat. Suntem între ciocan şi nicovală, pentru că Tribunalul de la Washington ne-a obligat să dăm banii, iar Comisia Europeană ne-a obligat să nu dm banii. Deocamdată, pot să spun că nu (vor fi achitaţi banii-n.r.)”, a spus Ponta la postul B1 TV, citat de Mediafax.

El a precizat că a avut o discuţie pe această temă şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

“Când sunt probleme economice care privesc siguranţa naţională, sigur că le discut cu preşedintele, aşa cum l-am informat despre cazul Micula. Printr-o modificare legislativă făcută în Parlament la cererea fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov, o modificare despre care l-am informat pe preşedinte şi a promulgat-o, am putut să punem într-un cont banii respectivi, aşa cum ne-a cerut instanţa de la Washington. Pe de altă parte, odată aflaţi în cont, banii au fost blocaţi cu condiţia să ne spună Comisia Europeană dacă putem să-i dăm, dar Comisia a spus că nu putem să îi dăm. L-am informat pe preşedinte, pentru că fără domnia sa nu aveam legea în vigoarea”, a spus Ponta.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, au câştigat în decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului român în urma sistării programului de facilităţi fiscale ei urmând să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi.

Bătălia fraţilor Micula cu UE în cazul despăgubirilor câştigate din partea României la Curtea de Arbitraj de la Washington, faţă de care Comisia Europeană a decis că trebuie returnate întrucât încalcă reglementările UE, poate influenţa negocierile comerciale UE-SUA, potrivit blogului Financial Times.

Încercarea fraţilor Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, de a-şi salva imperiul din Bihor, pare să nu aibă o legătură directă cu negocierile comerciale dificile ale Uniunii Europene cu Statele Unite şi Canada, dar stă de fapt la baza uneia dintre cele mai dificile probleme, statutul tribunalelor de arbitraj comercial.

Autorităţile de la Bruxelles consideră însă că aceste despăgubiri înseamnă de fapt plata “pe uşa din dos” a subvenţiilor.

Oricine urmăreşte negocierile comerciale dintre UE şi Statele Unite ştie că aceste tribunale internaţionale reprezintă un subiect incendiar. Aceste instanţe permit companiilor care consideră că au fost nedreptăţite de justiţia naţională să apeleze la arbitri numiţi potrivit termenilor acordurilor comerciale, explică autorul articolului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with