Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Traian Băsescu dă semnalul transformării luptei împotriva corupției în luptă politică. Președintele care sancționa orice apreciere asupra magistraților ca o presiune asupra justiției, după terminarea mandatului nu ezită să se exprime dur și direct la adresa aceleași justiții. Acum nu mai invocă statul de drept. A trecut la dreptul omului la apărare și libera exprimare a opiniei. Procurorii nu mai sunt oamenii integri care apără legea, ci devin în viziunea fostului președinte niște “slugi”. Laura Codruța Kovesi, pe care a numit-o Procuror General al României la 29 de ani, apoi șefă a DNA, nu mai este profesionista desăvârșită, simbolul luptei împotriva corupției, ci o persoană avidă de putere.

Traian Băsescu face și o analiză psihologică a celor numiți în funcții mari la o vârstă prea tânără. Aceștia, după terminarea mandatului, fiind încă tineri intră într-un fel de criză de personalitate și nu se mai pot integra în societate în grupa lor de vârstă. Adică după ce ai fost șef la 30 de ani nu mai poți fi subordonatul cuiva la 40 de ani.

Este o explicație simplistă. El însuși, deși a ocupat funcția supremă în stat, nu a stat pe margine, ci s-a aventurat în viața politică. Dacă va intra în parlament, va fi el însuși în poziția unui subordonat. Dar fondul problemei este altul. Traian Băsescu este deranjat de faptul că fiica lui cea mare a fost audiată de DNA și apoi pusă sub control judiciar.  Ioana Băsescu este acuzată că s-a implicat în campania electorală din 2009.

La prima vedere s-ar părea că lupta anti-corupție a ajuns la faza pe copii. În realitate, lupta politică a ajuns în această fază.  De la cel mai neînsemnat candidat, de la cel care vrea să devină consilier local, la cel ce se angajează într-o campanie pentru parlamentare, printre cei care îl susțin se află la loc de frunte membrii familiei. Sunt foarte rare cazurile când soția și copiii nu sunt antrenați în lupta politică a soțului, a tatălui, a unchiului etc. Exemplul suprem ni-l oferă chiar candidatul la președinție care se prezintă ca un soț foarte atașat de soție. Simbolul familei unite este la mare căutare.

Familia Băsescu nu a făcut excepție. Mai mult decât alți președinți, Traian Băsescu a încercat să-și facă dintr-o fiică o urmașă. Elena Băsescu a candidat ca independentă pentru Parlamentul European și a fost aleasă. PDL a primit sarcina de a o vota. Aflăm acum că și cea de-a doua fată care nu se arăta interesată de politică a fost antrenată în campania tatălui. Nu ca o simplă susținătoare, ci ca o procuratoare de fonduri.

Se ajunge de unde s-a plecat. În 2005, după pierderea alegerilor prezidențiale, fostul contracandidat al lui Traian Băsescu era anchetat pentru modul în care a fost finanțată campania electorală. Adrian Năstase a fost condamnat, a făcut pușcărie și i s-a luat dreptul de a mai candida la o funcție publică. Năstase l-a acuzat pe președintele Băsescu că s-ar fi aflat în spatele condamnării sale. De data aceasta, Traian Băsescu o acuză pe șefa DNA că vrea să-i distrugă familia.

Cum se va termina această poveste? Traian Băsescu este antrenat în campania electorală. El conduce un partid despre care se spune că va înclina majoritatea parlamentară într-o parte sau alta. Desigur, cu condiția ca PMP să treacă pragul parlamentar. Noua situație îl pune pe Traian Băsescu într-o postură nouă. Politician abil, încearcă să scoată capital electoral, prezentându-se ca o victimă. În ce măsură va reuși să convingă alegătorii că are dreptate, rămâne de văzut.