Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 02.10 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.10 Teatru 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 09.45 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.35 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Pallai Bele. Titlul emisiunii: Gorog katolikus elet. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 13.00 Ştiri13.25Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 14.20 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formaţia Clasic. 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Cazul Băsescu

Scris de Dumitru Păcuraru, 26 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Traian Băsescu dă semnalul transformării luptei împotriva corupţiei în luptă politică. Preşedintele care sancţiona orice apreciere asupra magistraţilor ca o presiune asupra justiţiei, după terminarea mandatului nu ezită să se exprime dur şi direct la adresa aceleaşi justiţii. Acum nu mai invocă statul de drept. A trecut la dreptul omului la apărare şi libera exprimare a opiniei. Procurorii nu mai sunt oamenii integri care apără legea, ci devin în viziunea fostului preşedinte nişte “slugi”. Laura Codruţa Kovesi, pe care a numit-o Procuror General al României la 29 de ani, apoi şefă a DNA, nu mai este profesionista desăvârşită, simbolul luptei împotriva corupţiei, ci o persoană avidă de putere.

Traian Băsescu face şi o analiză psihologică a celor numiţi în funcţii mari la o vârstă prea tânără. Aceştia, după terminarea mandatului, fiind încă tineri intră într-un fel de criză de personalitate şi nu se mai pot integra în societate în grupa lor de vârstă. Adică după ce ai fost şef la 30 de ani nu mai poţi fi subordonatul cuiva la 40 de ani.

Este o explicaţie simplistă. El însuşi, deşi a ocupat funcţia supremă în stat, nu a stat pe margine, ci s-a aventurat în viaţa politică. Dacă va intra în parlament, va fi el însuşi în poziţia unui subordonat. Dar fondul problemei este altul. Traian Băsescu este deranjat de faptul că fiica lui cea mare a fost audiată de DNA şi apoi pusă sub control judiciar.  Ioana Băsescu este acuzată că s-a implicat în campania electorală din 2009.

La prima vedere s-ar părea că lupta anti-corupţie a ajuns la faza pe copii. În realitate, lupta politică a ajuns în această fază.  De la cel mai neînsemnat candidat, de la cel care vrea să devină consilier local, la cel ce se angajează într-o campanie pentru parlamentare, printre cei care îl susţin se află la loc de frunte membrii familiei. Sunt foarte rare cazurile când soţia şi copiii nu sunt antrenaţi în lupta politică a soţului, a tatălui, a unchiului etc. Exemplul suprem ni-l oferă chiar candidatul la preşedinţie care se prezintă ca un soţ foarte ataşat de soţie. Simbolul familei unite este la mare căutare.

Familia Băsescu nu a făcut excepţie. Mai mult decât alţi preşedinţi, Traian Băsescu a încercat să-şi facă dintr-o fiică o urmaşă. Elena Băsescu a candidat ca independentă pentru Parlamentul European şi a fost aleasă. PDL a primit sarcina de a o vota. Aflăm acum că şi cea de-a doua fată care nu se arăta interesată de politică a fost antrenată în campania tatălui. Nu ca o simplă susţinătoare, ci ca o procuratoare de fonduri.

Se ajunge de unde s-a plecat. În 2005, după pierderea alegerilor prezidenţiale, fostul contracandidat al lui Traian Băsescu era anchetat pentru modul în care a fost finanţată campania electorală. Adrian Năstase a fost condamnat, a făcut puşcărie şi i s-a luat dreptul de a mai candida la o funcţie publică. Năstase l-a acuzat pe preşedintele Băsescu că s-ar fi aflat în spatele condamnării sale. De data aceasta, Traian Băsescu o acuză pe şefa DNA că vrea să-i distrugă familia.

Cum se va termina această poveste? Traian Băsescu este antrenat în campania electorală. El conduce un partid despre care se spune că va înclina majoritatea parlamentară într-o parte sau alta. Desigur, cu condiţia ca PMP să treacă pragul parlamentar. Noua situaţie îl pune pe Traian Băsescu într-o postură nouă. Politician abil, încearcă să scoată capital electoral, prezentându-se ca o victimă. În ce măsură va reuşi să convingă alegătorii că are dreptate, rămâne de văzut.

Abonează-te acum Online!