Image 1
Image 2

Cavalerii medievali s-au luptat în curtea Castelului din Carei

Nobilii și domnițele au dansat în curtea Castelului dansuri specifice Evului Mediu, spre deliciul participanților
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Nobilii și domnițele au dansat în curtea Castelului dansuri specifice Evului Mediu, spre deliciul participanților
Nobilii și domnițele au dansat în curtea Castelului dansuri specifice Evului Mediu, spre deliciul participanților

Sâmbătă 28 iunie și duminică 29 iunie, în Parcul dendrologic, fosta grădină nobiliară a grofilor care au locuit în Castelul Karolyi, a avut loc a doua ediție a festivalului medieval Villa Karul 2014. Un program inedit le-a fost pregătit persoanelor care au ieșit din case pentru a reintra în atmosfera secolelor IX-XV.

Demonstrații de mânuire a armelor medievale, dansuri medievale, bătălii, ateliere de meșteșug[rit, recitale de muzică renascentistă au fost doar câteva dintre manifestări.
Fluxul cetățenilor prezenți la eveniment a fost unul continuu. Aceștia au urmărit cu mare atenție tot ce se întâmplă. Cele mai impresionante momente ale festivalului au fost bătăliile fără niciun strop de regie și spectacolul de foc al celor de la “Fire Dream”.

Atmosfera medievală recreată în jurul Castelului Karolyi

Atmosfera timpurilor medievale a fost readusă pentru două zile în orașul Carei, unde a avut loc festivalul Villa Karul 2014, un eveniment ce se dorește a avea continuitate și în următorii ani. Grație prestanței pe care parcul bine îngrijit și castelul proaspăt renovat o conferă acestui municipiu, organizatorilor, dar și participanților le-a fost foarte ușor să introducă publicul într-o ambianță de epocă, pe care cu siguranță nu o vor uita repede. “Ne aflăm la a doua ediție a Festivalului Medieval de la Carei. Încercăm și în acest an să reînviem atmosfera medievală în jurul castelului Karolyi, drept pentru care am invitat aici trei ordine de cavaleri din Mediaș, Oradea și Alba Iulia. Vor fi aici, alături de toate persoanele curioase arcași, meșteșugari din mai multe regiuni ale României. Evenimentul va dura două zile și sperăm să atragem cât mai mulți curioși și de ce nu turiști în Carei“, a declarat Bogdan Georgescu, Directorul Direcţiei pentru Cultură din Carei.
Tot Bogdan Georgescu ne mărturisește că în acest an, pe lângă toate cele enumerate în rândurile de mai sus, copiii au avut parte de multe surprize. Aceștia au participat la ateliere de modelare a lutului, de confecționare a bijuteriilor, de preparare săpunuri, de confecționare a papioanelor. Prichindeii au mai avut ocazia să urmărească și proiecțiile desenelor animate cu teme istorice, atât în limba română cât și în limba maghiară. Ca și noutate mai pot fi menționate standuri cu preparate tradiționale din Carei, degustare de vinuri și standul de promovare a municipiului.  “Noi, cei de la Asociația Poarta de Aur din Satu Mare, am organizat ateliere pentru copii. Timp de două ore, toți cei doritori au avut ocazia să învețe ceva nou și să ducă acasă ceva făcut de mânuțele lor”, ne povestește Oana Torța, membră a Asociației Poarta de Aur Satu Mare.
Pe platoul din fața intrării vestice în castelul Karolyi și-au instalat taberele Paladinii din Terra Mediaș, Grupul Reenactor Şoimul de Argint din Oradea și Arcașii Corvus Regia din Carei. ~ncepând cu ora 15.00 și până la ora 20.00, cetățenii au avut ocazia de a fi părtași la demonstrații de mânuire a armelor medievale, bătălii, dansuri medievale și demonstrații și ateliere de tir cu arcul. “Echipa Șoimul de argint s-a format acum trei ani și îi reprezentăm pe vikingii din secolul XI. Noi am făcut sporturi de contact și, după ce am venit de la un festival medieval din Polonia, ne-am hotărât că vrem și noi să intrăm în această lume. Noi folosim armele în adevăratul lor sens, am fost primii care au început să se bată cu adevărat fără nicio coregrafie. Este periculos și doar dacă ai forța și tăria necesară poți face așa ceva, dar cu toate acestea trebuie să știți că noi nu promovăm violența”, ne mărtuisește Arany Jozsef, membru al grupului Reenactor Șoimul de Argint din Oradea.
Nobilii, cavalerii, scutierii și domnițele grupului Paladinii din Terra Mediaș ne povestesc că toate armele pe care careienii au avut ocazia să le vadă, corturile și armurile sunt construite în totalitate de către ei prin diferite tehnici. Bucuria pe care paladinii o simt în momentul în care publicul îi aplaudă și îi încurajează în luptele pe care le poartă șterge orice urmă de oboseală și efort, totul văzându-se că este făcut cu multă dragoste față de istorie.
Lăncile, spadele, săbiile, topoarele, buzduganele, buzduganele cu lanț, coifurile, zalele, scuturile și multe alte accesorii necesare celor ce intră cu curaj în luptă au lăsat audiența fără suflare. Echipaţi corespunzător, bravii vikingi, nobili, cavaleri, scutieri s-au duelat fără niciun strop de regie, totul fiind cât se poate de real.
Oamenii au fost încântați de cele văzute și așteaptă următoarea ediție

“Este foarte frumos, vin pentru a doua oară și sper ca și în 2015 să se mai organizeze, la o scară și mai largă. Spectacolul de foc mi-a dat cele mai multe palpitații, dar și bătăliile au fost foarte interesante”, a declarat un cetățean aflat cu familia în parcul dendrologic din Carei.
Privirile cetățenilor au fost furate și de meșterii fierari, olari, sticlari, pielari, iconari și lutieri. Cel mai interesant punct a fost sistemul de aprindere a focului, o copie fidelă a unei mașinării folosite de către meșterii fierari daci. Este un foi de pe timpul dacilor. Partea de jos împinge aerul în partea de sus, iar partea de sus împinge aerul pe țeavă, ceea ce creează foarte multă presiune înspre foc.
“La Carei vin pentru prima dată, în Satu Mare am fost acum o lună de zile. Oamenii sunt interesați, atât cei mici cât și cei mari, ceea ce ne bucură foarte tare”, a declarat Scorillo Mamusa, membru al grupului Lupii de Fier din Alba Iulia.
În ambele zile de festival, de la ora 20.00 și 20.30 atmosfera a fost însufleţită cu muzică veche. Sâmbătă, în fața cetățenilor din județul Satu Mare, Filarmonica Oradea a susținut un concert rock, iar duminică, ansamblul Carmina Renascentia din Carei a susținut un concert tradițional de muzică veche.
Sâmbătă seară, de la ora 21.30, toți cei prezenți au fost uimiți când au văzut în fața ochilor cum echipa Fire Dream a mânuit atât de bine focul, stârnind ropote de aplauze.
Organizatorii evenimentului au fost: Primăria Municipiului Carei, Consiliul Local Carei, Centrul de Promovare a Turismului Cultural “Grof Karolyi”, Direcția de Cultură Sport și Turism și Ștrandul din Carei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns