Image 1
Image 2

Caută PSD pretexte pentru a ieși de la guvernare?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cum se sparg coalițiile de guvernare? Mai simplu decât se fac. După “marile coaliții” formate de-a lungul timpului, prima în anul 1996, CDR-USD-UDMR, spartă din cauza PNL, după Alianța DA (Dreptate și Adevăr) din 2004 spartă prin alungarea PD-ului e la guvernare în anul 2007, după spargerea USL ( PNL+PSD), alianță stânga-dreapta realizată de Victor Ponta și Crin Antonescu, ieșită câștigătoare la un scor istoric la alegerile parlamentare din anul 2012, după coaliția de dreapta PNL-USR-UDMR, formată după parlamentarele din anul 2020, dar spartă prin ieșirea USR de la guvernare în 2021, cu greu se mai poate susține ideea unei alianțe, a unei coaliții care să reziste un întreg ciclu electoral de patru ani.

Stânga și drepta s-au încruscrit, s-au logodit, s-au căsătorit din interes de nenumărate ori. Căsnicia politică nu a mers. Dacă CDR, după alegerile din 1996, nu a mers, dacă Alianța D.A. La alegerile din 2004 a sucombat, dacă USL, formată pentru câștigarea alegerilor din2012 a murit după doi ani și ceva de la naștere, dacă PNL și USR s-au certat iremediabil după alegerile parlamentare din 2020, oare de ce actuala cumetrie PNL-PSD ar putea rezista până la alegerile din 2024?

Primele semnale ale unei posibile ruperii a alianței PNL-PSD, sau PSD-PNL, au venit din zone obscure, de la nivelele doi, trei sau patru de la la cele două pertide. Niciodată președintele unui partid nu va confirma un zvon care, de fapt, a fost lansat de la vârful partidului. Pentru face să explodeze un butoi de pulbere este nevoie doar de o scânteie. Întrebarea fundamentală este dacă prietenia PSD-PNL stă pe un butoi de pulbere? Dar oare există o prietenie PNL-PSD? Nu cumva este doar o căsătorie din interes?

Semnele clare ale unei unei posibile rupturi vin dinspre PNL. Potrivit tuturor sondajelor, indiferent de cine sunt comandate, la alegerile parlamentare din 2024, PSD are șansa de a se situa pe primul loc, la o distanță apreciabilă de locul doi, ocupat de PNL. Cum de regulă prezidențialele sunt câștigate de candidatul dreptei, este clar că PSD nu speră la o victorie a propriului candidat. Prin urmare are nevoi de un atu, prin câștigarea unor alegeri organizate anticipat.

Cum se pot organiza alegeri anticipate? Prin ieșirea PSD de la guvernare. Încrezător în șansele proprii, și PNL ar putea fi favorabil organizării alegerilor anticipate. PNL nu are ce pierde. Un scor mai bun decât cel de acum nu are cum obține.

Practic, după socotelile proprii, profund subiective, și PSD și PNL au ajuns la concluzia că pot câștiga alegerile organizate înainte de termen, și există șanse să le piardă dacă alegerile vor fi organizate la timp, în anul 2024.
Cam așa trebuie pusă problema dintr-un punct de vedere neutru. Dar când este vorba despre partide, despre interese majore, personale și de grup, realitatea este totalmente diferită. Nimic nu corespune planului inițial. Nimic nu se potrivește cu teoria rotativei la guvernare, trei ani PNL, pe urmă următorii trei ani vine la guvernare PSD.

Dar rezistă fiecare partid trei ani prin forțe proprii? Momentul adevărului va veni abia când, conform protocolului, se va schimba primul ministru PNL cu un prim ministru PSD.

Cele patru rânduri de alegeri – europene, locale, parlamentare și prezidențiale – vor fi organizate de un guvern condus de reprezentantul PSD. Asta s-ar putea să fie o problemă pentru liberali. Ei vor deveni a doua vioară în cel mai important an electoral.

Când este vorba despre pomeni electorale social-democrații sunt mult mai pricepuți decât liberalii. pricep mult mai bine decât liberalii. PNL conduce guvernul într-o perioadă foarte grea. Restricții în pandemie, crize, scumpiri, secetă, război la graniță, probleme după probleme.

Presupunând că vor veni vremuri mai bune poate că 2024 va fi anul adevăratei redresări economice. Cine va culege roadele electorale? Partidul care va da primul ministru.

Sigla Informatia Zilei

Promisiuni cu iz electoral

Asculta acest articol Cutremurul din Turcia pune în plan secund războiul din Ucraina. Mii de morţi, de câteva ori mai