Image 1
Image 2

Câte ceva despre alegeri și moțiune

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La mai puțin de un an până la alegerile pentru Parlamentul European, partidele dau semne destul de firave că se pregătesc serios pentru prima mare confruntare electorală de la victoria senzațională a PSD din 2016. Ar trebui, desigur, să ne amintim de surprinzătoarea victorie a lui Klaus Iohannis în fața candidatului PSD. Victor Ponta a fost învins fără drept la replică. Practic a fost snopit în bătaie de un politician amator, de un primar al unui oraș de provincie.

Demnitatea de parlamentar european este râvnită nu doar pentru prestigiu, ci și pentru multele mii de euro, bani câștigați destul de ușor. Așadar, nu-i de mirare că se dă o bătălie mare pentru un loc eligibil. Se cam știe de pe acum cine va părăsi parlamentul de la Bruxelles. Un nume sigur nu se va regăsi pe listele PSD: soția lui Victor Ponta.
Asta nu înseamnă că nu va putea candida pe lista altui partid, respectiv pe cea a nou înființatului partid de fostul premier.

Victor Ponta începe să joace un rol pe scena politică. Fostul lider al PSD redevine jucător politic după ce și-a adunat un număr de parlamentari. Se spune că ar avea vreo 15, dar oficial grupul său nu depășește zece. Aceștia se declară în opoziție. Mai mult, sunt cei mai virulenți adversari ai PSD. Grupul anti-PSD își îngroașă rândurile, însă nu în măsura în care să poată răsturna guvernul PSD-ALDE la viitoarea moțiune de cenzură.

Într-adevăr, se pregătește o moțiune de cenzură pentru sesiunea actuală. Este limpede că PNL, USR, PMP și grupul lui Ponta, Pro România. Pregătirea moțiunii prinde PNL într-un moment dificil. La câteva luni de la preluarea conducerii, Ludovic Orban are probleme. Se vorbește că i se pregătește debarcarea.

Motivul invocat este denunțul penal pe care Orban, ca persoană fizică, l-a depus împotriva guvernului Dăncilă. O seamă de liberali consideră că politica nu se face prin denunțuri, ci prin mijloace mai oneste, care nu implică procurori și anchete penale. Foarte probabil nemulțumirile față de Ludovic Orban țin de modul în care înțelege să conducă partidul.

Presupunând că se va reuși răsturnarea guvernului PSD-ALDE este cât se poate de dificilă o nominalizare a liderului PNL pentru funcția de prim ministru. PNL pare să fie în fața unei rupturi. Fuziunea nu este pe deplin realizată. La câțiva ani după contopire există grupul foștilor PDL-iști și grupul PNL-iștilor.

Cei care au avut de pierdut au fost cei din fostul partid condus de Vasile Blaga. EL însuși a fost eliminat din viața politică printr-un dosar penal. Achitat, Vasile Blaga probabil va fi readus în prim planul vieții politice de foștii lui colegi din fostul PDL. Este posibil să fie introdus pe lista pentru Parlamentul European.

Dar problemele lui Orban nu vin numai dinspre foștii pedeliști. Liberali cu vechime în partid ridică vocea. În situația în care se găsește, PNL-ului nu-i mai lipsește decât o nouă fracționare.

Cu toate aceste neajunsuri opoziția va depune o moțiune de cenzură. Statistic nu există șanse, însă nu se știe niciodată de unde poate apărea surpriza. UDMR în ultima vreme nu-și face simțită prezența pe scena politică. Votează cuminte alături de PSD și ALDE, nu comentează nici declarațiile venite dinspre PSD și ALDE, nici pe cele venite dinspre PNL și președintele Iohannis. Deci nu are motive nici să voteze pentru susținerea guvernului, nici pentru debarcarea lui.