Image 1
Image 2

Casele din Livada crapă din cauza traficului greu

Patronul firmei Tarr și primarul Piricsi Arthur dau vina pe drumul fără fundație solidă și casele prea vechi
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Patronul firmei Tarr și primarul Piricsi Arthur dau vina pe drumul fără fundație solidă și casele prea vechi
Patronul firmei Tarr și primarul Piricsi Arthur dau vina pe drumul fără fundație solidă și casele prea vechi

Neglijenţa şoferilor de autovehicule de mare tonaj are repercusiuni asupra oamenilor. Din păcate problemele cu care cetăţenii se confruntă nu pot fi rezolvate atât de uşor, neexistând nici bază legală şi nici deschidere pentru acest lucru.

La redacţia cotidianului Informaţia Zilei ne-au contactat mai mulți cetățeni din Livada, speriați că le crapă casele din cauza traficului greu. Ţiproc Iuliana a reclamat firma Tarr Beton, acuzând-o de distrugerea casei. În aceeaşi situaţie se află şi Seman Ileana, care ne mărturiseşte că în fiecare an este nevoită să investească sume considerabile pentru reparaţii.
Tarr Csongor, patronul firmei, este de părere că nu are cum să repare toate casele oamenilor, iar primarul Piricsi Arthur promite că în cursul săptămânii viitoare va repara pe cât se poate pereţii şi fundaţiile caselor.

Șoferii merg cu viteză peste limita admisă

Drumurile neasfaltate, casele vechi, nesimţirea şi neglijenţa şoferilor de camioane sau de alte utilaje de mare tonaj reprezintă ingredientele principale care au dus cel puțin 100 de cetăţeni ai oraşului Livada în prag de disperare. Acolo îşi are sediul una dintre cele mai mari firme distribuitoare de beton din judeţul Satu Mare. Numărul maşinilor care circulă pe diferite străzi ale localităţii este mare, iar cei care au de suferit din această cauză sunt cetăţenii ce îşi au casele aproape de carosabil sau aproape de locul unde aceştia îşi desfăşoară activitatea.
Ţiproc Iuliana, în vârstă de 50 de ani, este domiciliată pe strada Albinelor. Ajunsă în pragul disperării, ea a cerut prin intermediul presei să i se rezolve problema. Are o casă bătrânească rămasă moştenire de la mama ei. Fără vreun venit substanţial, aceasta se găseşte în imposibilitatea de a-şi repara locuinţa distrusă din cauza maşinilor de mare tonaj care circulă cu viteză mare în zonă, cu toate că un indicator le atrage atenţia să reducă viteza la 10 kilometri pe oră. “Nu vă puteţi imagina cât de înfricoşător este să nu ştii dacă îţi va mai rezista peretele sau va cădea peste tine. Pereţii din două camere şi podeaua din bucătărie îmi este crăpată. Nu am pensie, nici salar, sunt întreţinută de fiul meu, deci nu am bani să îmi repar casa. Am ghinionul de a locui chiar aici în această curbă. Şoferii sunt foarte neglijenţi şi cu toate că au indicatorul care îi obligă să reducă viteza, de cele mai multe ori nu o fac“, a declarat Ţiproc Iuliana.
Şi vecina Seman Ileana se confruntă cu aceeaşi problemă. Femeia ne mărturiseşte că a încercat să ceară ajutor de la Primărie, dar s-a lovit de un refuz. Nici ceea ce i s-a promis, şi anume trei saci de ciment, nu i-au fost daţi. La rândul ei foarte supărată, Seman Ileana spune că în fiecare an începând cu 2012 este nevoită să îşi repare casa.

Primăria nu poate ajuta cetățenii să-și reabiliteze casele

Tarr Csongor, patronul firmei Tarr Beton, consideră că nu este vinovat de absolut nimic. Din punctul său de vedere casele sunt vechi şi de aceea pereţii şi podelele nu rezistă. Pe lângă toate astea, drumul trebuie asfaltat, şi acesta fiind un factor ce duce la distrugere. Acesta soluţii nu vede, cel puţin nu din partea firmei pe care o deţine. “Într-adevăr, maşinile care circulă pe acele străzi, şi nu numai, sunt multe. Trebuie să fim conştienţi că acele case nu sunt noi şi că nici drumul nu este cel mai practicabil. Ceea ce aţi putut vedea acolo, şi aici mă refer la carosabil, a fost făcut de mine. Nu am cum să le repar oamenilor casele. Cum ar fi dacă a; face asta cu toată lumea?“, ne spune Tarr Csongor.
Tot patronul ne spune că în fiecare lună face şedinţe cu şoferii. În cadrul acestora le spune ceea ce trebuie să facă şi le aduce la cunoştinţă problemele legate de resortul lor. De asemenea, patronul ne mai spune că şi alte firme sunt servite de el în acea zonă, iar nesimţirea acelor şoferi nu are cum să o stăpânească.
Piricsi Arthur, primarul oraşului Livada, a mers şi el la faţa locului pentru a constata pagubele şi a linişti cetăţenii. Din păcate nu există temei legal pentru astfel de lucrări de reabilitare, aşa că problema este destul de greu de rezolvat. De asemenea, şi acesta este de părere că dacă drumul ar fi asfaltat, aceste probleme nu ar mai exista. “Văd ceea ce se întâmplă, dar din păcate sunt legat de mâini din cauza mai multor factori. În primul rând nu avem niciun temei legal pentru astfel de lucrări, iar dacă o ajut pe această doamnă vor veni şi alţi 200 de cetăţeni să îmi ceară să le repar casele. În al doilea rând, trebuie să ştiţi că planul de asfaltare a drumului din această zonă este finalizat demult. Aşteptăm ca sistemele de canalizare şi apă potabilă să fie introduse. Am face risipă dacă am executa lucrarea şi după am distruge pentru ţevile ce vin băgate în pământ“, declară Piricsi Arthur.
Primarul a promis că în cursul săptămânii viitoare o va ajuta pe femeie să îşi repare pereţii, podelele şi să îşi întărească fundaţia.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Asculta acest articol Unirea Tăşnad – Oaşul 1969 2-0 Olimpia MCMXXI – Talna Oraşu Nou 8-1 AFC Botiz – Recolta