Image 1
Image 2

Casa Vasile Lucaciu, un obiectiv turistic de excepţie în judeţul Satu Mare

Monumentul din Apa se adaugă altor obiective culturale precum Castelul din Carei, Cetatea Ardud, Cuptoarele din Medieș
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Monumentul din Apa se adaugă altor obiective culturale precum Castelul din Carei, Cetatea Ardud, Cuptoarele din Medieş
Monumentul din Apa se adaugă altor obiective culturale precum Castelul din Carei, Cetatea Ardud, Cuptoarele din Medieş

Luni, 8 septembrie, Casa Memorială “Vasile Lucaciu” din comuna Apa a intrat din nou în circuitul turistic al judeţului Satu Mare şi bineînţeles al României. Evenimentul de o deosebită importanţă a adunat la un loc oficialităţi locale, judeţene şi oameni de cultură.

Localnicii din Apa şi din satele învecinate nu au lipsit nici ei, cu mic cu mare fiind alături de persoanele care au muncit luni de zile pentru ca această casă memorial[ să devină una dintre cele mai frumoase din judeţul nostru.
În perioada în care a trăit Vasile Lucaciu şi anume 1852-1922, a reprezentat una dintre cele mai importante personalităţi politice, culturale şi istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului Austro-Ungar, fiind un militant aprig pentru drepturile românilor din Transilvania.
Născut în comuna Apa, judeţul Satu Mare, în 22 ianuarie, Vasile Lucaciu îşi petrece primii ani ai vieţii în satul natal, provenind dintr-o familie cu frică de Dumnezeu, tatăl său fiind învăţătorul şi cantorul Mihai Lucaciu, acesta conducând şi şcoala confesională greco-catolică românească din sat. Despărţirea de casa unde a văzut lumina zilei pentru întâia oară a avut loc la frageda vârstă de doar şase ani, în anul 1858, atunci când a plecat la Baia Mare, iar mai apoi în Ungaria, Oradea şi la Roma, de unde s-a întors la vârsta de 22 de ani în Transilvania, având titlul de doctor în teologie şi filozofie.
A luptat pentru români prin redactarea şi semnarea în anul 1892 a Memorandumului, a fost întemniţat şi a suferit pentru a obţine drepturi şi libertăţi pentru transilvăneni. Din nefericire, în anul 1922, marele erou naţional a murit răpus de o boală şi uitat de majoritatea celor pentru ale căror drepturi naţionale luptase.
Casa din comuna Apa unde Vasile Lucaciu şi-a petrecut primii ani din viaţă a fost reabilitată, iar expoziţia reamenajată prin intermediul unui proiect numit Cult-Tour, derulat de Muzeul Judeţean Satu Mare şi Muzeul Josa Andras şi finanţat prin programul de cooperare transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. Tot prin acest proiect a mai fost reabilitată şi Casa Memorială Ady Endre din localitatea ce poartă numele poetului şi Cuptoarele Dacice din Medieşu Aurit.

Slujbă de Te Deum şi depuneri de coroane

Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire oficiată de către preotul paroh din localitatea Apa şi de către preotul Ioan Sălăjean din localitatea Seini, judeţul Maramureş. Tedeumul a avut loc în curtea casei memoriale, mai exact în faţa impunătorului bust al lui Vasile Lucaciu, acolo unde au fost depuse şi coroane de flori din partea  reprezentanţilor instituţiilor administrative sau culturale prezente.
Casa Memorială se doreşte a fi un loc de pelerinaj pentru toţi iubitorii de istorie şi nu numai. “Vreau să felicit Muzeul Judeţean şi firma Solpress pentru modul în care au reuşit să reconstruiască imaginea acestei case. Domnule Dumitru Păcuraru, domnişoară Oana Păcuraru, vă felicit pentru că ştiu că aţi pus suflet şi câteodată poate şi nervi în ducerea la bun sfârşit a acestui proiect. Rezultatele sunt extraordinare, aşa cum se poate vedea. Este un proiect complex prin care ne dorim să atragem cât mai mulţi turişti. Toate aceste obiective reprezintă deja foarte bine judeţul Satu Mare”, a declarat Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean.

Din partea Instituţiei Prefectului a fost prezent Eugeniu Avram, din partea Muzeului Judeţean a fost prezent directorul Liviu Marta, Felician Pop a fost şi el prezent în calitate de director al Centrului de Creaţie Satu Mare, Robert Laszlo a reprezentat Biblioteca Judeţeană, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu“ a fost şi el reprezentat de către directorul Ioan Pop, la fel şi Şcoala Gimnazială “Lucian Blaga“ din Satu Mare a fost reprezentată de către directorul Ioan Viman. Muzeul Josa Andras din Ungaria, parte a acestui proiect, a fost reprezentat la eveniment de către Nemeth Peter şi Istvanovits Eszter. Mihai Apan, primarul comunei Apa, şi-a exprimat bucuria de a găzdui un asemenea monument, de o importanţă deosebită pentru întreaga suflare românească. “A fost o personalitate care aduce mândrie comunei noastre. Ne bucurăm că s-au găsit metode de reabilitare şi de finanţare prin care acest monument de o importanţă deosebită să poată renaşte. Vom acorda tot sprijinul nostru Consiliului Judeţean şi Muzeului Judeţean astfel încât un număr cât mai mare de turişti să vină, să vadă, să înveţe şi să se minuneze”, a declarat Mihai Apan.
La realizarea tuturor lucrărilor şi-au adus aportul istoricii Adriana Zaharia şi Szocs Peter, artistul plastic Oana Păcurar şi  dr. Paula Virag, dr. Diana Iegar şi dr. Gindele Robert, din cadrul Muzeului Judeţean. “Lucrările de reconstrucţie au durat aproape un an. Este o casă tradiţională, realizată integral din lemn şi voioage. A trebuit să redescoperim tehnicile exacte prin care a fost construită casa, pentru a o recondiţiona sub o formă cât mai fidelă. Acoperişul este o parte importantă a construcţiei. Acesta a fost realizat din stuf, tehnologie uitată deja din păcate, cu toate că la pragul secolului XX în judeţul Satu Mare majoritatea caselor aveau astfel de acoperăminte”, a declarat Szocs Peter.
Tot istoricul ne mai mărturiseşte că suma investită în această lucrare de reabilitare s-a ridicat la aproximativ 100 de mii de euro. Acesta recomandă totodată persoanelor care vor vizita superbul muzeu să fie foarte atente, deoarece doar aici pot fi găsite scrisorile părintelui Vasile Lucaciu prin care se ilustrează activitatea sa ca memorandist pentru libertatea naţională, lucrările originale ale acestuia, ziarele unde a fost anunţat decesul eroului şi multe alte documente legate de activitatea lui Vasile Lucaciu.

Programul de vizitare a monumentului istoric

Localnicii, veniţi în număr mare la acest eveniment, au fost foarte încântaţi de ceea ce au avut ocazia să vadă. Toţi susţin cu tărie această iniţiativă şi se mândresc cu cel ce a fost Vasile Lucaciu. “Îi cinstim memoria în fiecare an şi ne bucurăm că după mult timp cineva s-a gândit să reabiliteze această casă memorială. Sperăm ca numărul vizitatorilor să fie mare deoarece acest om merită din partea noastră şi a generaţiilor care vor urma toată aprecierea şi iubirea noastră”, a declarat un localnic.
Atmosfera a fost însufleţită de către grupul vocal al Şcolii Gimnaziale “Vasile Lucaciu” din Apa, acompaniat fiind de către o parte a Ansamblului Codrişorul de la Palatul Copiilor din municipiul Satu Mare. Pe lângă multele melodii cântate de aceştia, cea mai importantă a fost bineînţeles “Doina lui Lucaciu“. “Doina lui Vasile Lucaciu a fost cântată de corurile mixte şi bărbăteşti din Apa de-a lungul timpului. Când a fost inaugurată statuia din centrul oraşului Satu Mare, această doină a răsunat la fel ca şi acum”, a declarat învăţătorul Radu Viorel Anton, Şcoala Gimnazială “Vasile Lucaciu”, Apa.
Toţi cei care doresc să viziteze Casa Memorială “Vasile Lucaciu”, trebuie să ştie că o pot face de marţi până sîmbătă între orele 10.00 şi 18.00 şi duminică între orele 14.00 şi 18.00.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with