Image 1
Image 2

Casa Dăinuirii, deschisă în curtea Catedralei Romano-Catolice

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Astăzi aniversăm o dublă zi de naștere: cea a Sfintei Fecioare Maria, respectiv cea a noului nostru centru pastoral-spiritual” – a afirmat epsicopul Eugen Schönberger în cadrul Sfintei Liturghii celebrată în Catedrala episcopală din Satu Mare, cu ocazia sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, cunoscută în termeni populari drept Sfânta Maria Mică.

Ceremonia de binecuvântare a Casei Dăinuirii, centrul pastoral-spiritual al Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare a început cu Sfânta Liturghie solemnă celebrată la Catedrală joi, 8 septembrie, de către ierarh, în prezența celor care, prin sprijinul lor financiar, au făcut posibil realizarea acestui proiect.  

Participanți la eveniment

Este vorba de o finanțare în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei, provenind de la Guvernul Ungariei, respectiv Fundația Renovabis din Germania.
Din delegația maghiară au făcut parte: viceprim-ministrul dr. Semjén Zsolt, Potápi János Árpád, secretar de stat al biroului prim-ministrului responsabil cu politica națională, Brendus Réka, șeful Departamentului Secretariatului de Stat pentru Politică Națională, Debreczeni Tóth Gabriella, șef de cabinet, Seszták Oszkár, președintele Consiliului Județean Szabolcs-Szatmár-Bereg, dr. Tilki Attila, deputat în Parlamentul Ungariei, Grezsa Csaba, consul general al Ungariei la Cluj, dr. Grezsa István, Consilier al Ministerului Construcțiilor și Investițiilor, Kiss András, director operațional al Parteneriatului Civil Județean Szabolcs-Szatmár-Bereg (membru al Consiliului Național KDNP).
Au fost prezente de asemenea și personalități ale vieții politice județene și locale: Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, subprefectul Altfatter Tamás, precum și primarul municipiului, Kereskényi Gábor. De asemenea, au fost prezenți și parlamentarii UDMR de Satu Mare, deputații Magyar Lóránd și Nagy Szabolcs, senatorul Turos Lóránd, secretarul de stat Kallós Zoltán, precum și numeroși actori politici și sociali sătmăreni.
“Sperăm ca această structură va dăiuni până există lumea, slujind îmbogățirea noastră spirituală” – a mai afirmat episcopul romano-catolic de Satu Mare, care în predica sa a vorbit despre rolul Sfintei Fecioare în istoria mântuirii, subliniind importanța dogmelor cu privire la maica Mântuitorului.
Sfânta Liturghie a fost urmată de ceremonia de inaugurare a noului centru pastoral diecezan, la care au luat cuvântul viceprim-ministrul Ungariei, Dr. Semjén Zsolt, senatorul UDMR Turos Lóránd, președintele Consiliului Județean Satu Mare Pataki Csaba, respectiv Kereskényi Gábor, primarul municipiului. Cu toții au apreciat în mod pozitiv străduința Episcopiei Romano-Catolice de Satu Mare și au adresat cuvinte de mulțumire pentru contribuția sa la dezvoltarea comunității.
După cuvântări, Excelența Sa a binecuvântat noua structură, iar oaspeții au avut ocazia să viziteze sălile de conferințe și celelalte facilități de care dispune centrul pastoral-cultural.

 

Casa Dăinuirii are o suprafață utilă de 2.580 mp

Casa Dăinuirii, așa cum a fost numită, are o suprafață utilă de 2.580 mp. Dispune de două săli de conferințe cu capacitatea de 150, respectiv 180 de persoane. De asemenea aici se regăsesc cinci săli mai mici, care oferă spațiu pentru activități ce implică prezența a cel mult treizeci de participanți. Imobilul are și o sală dedicată rugăciunii și reculegerii, cu o capacitate de 78 de locuri, dar oferă spațiu și pentru prezentări și expoziții. La subsol se află o modernă sală de evenimente.
Toate aceste spații vor fi folosite de către dieceză pentru organizarea de programe spirituale și culturale, dar vor putea fi și închiriate pentru diferite evenimente și programe de formare.
Suprafața de 4400 mp din jurul clădirii servește ca și parcare, dar poate fi folosită, de asemenea și aceasta, pentru organizarea de programe în aer liber. Toate funcționalitățile clădirii deservesc necesitățile comunității locale.
Proiectul a fost finanțat de către Guvernul Ungariei, cea mai mare parte, respectiv de către entități bisericești din Germania, prin Fundația Renovabis, valoarea investiției apropiindu-se de valoarea de 20 milioane de lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

SĂRBĂTOARE

Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos

În fiecare an, la 6 august, Biserica prăznuieşte Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos pe Muntele Taborului, înaintea Sfinţilor Apostoli Petru, Ioan şi Iacob, cărora li se descoperă slava cea dumnezeiască, potrivit troparului intonat în toate bisericile cu prilejul acestei zile binecuvântate: “Schimbatu-Te-ai la faţă în munte, Hristoase Dumnezeule, arătând Învăţăceilor Tăi mărirea Ta, pe cât li se putea arăta.