Casa Dăinuirii, deschisă în curtea Catedralei Romano-Catolice

Scris de Eva Laczko, 09 septembrie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

“Astăzi aniversăm o dublă zi de naştere: cea a Sfintei Fecioare Maria, respectiv cea a noului nostru centru pastoral-spiritual” – a afirmat epsicopul Eugen Schönberger în cadrul Sfintei Liturghii celebrată în Catedrala episcopală din Satu Mare, cu ocazia sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, cunoscută în termeni populari drept Sfânta Maria Mică.

Ceremonia de binecuvântare a Casei Dăinuirii, centrul pastoral-spiritual al Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare a început cu Sfânta Liturghie solemnă celebrată la Catedrală joi, 8 septembrie, de către ierarh, în prezenţa celor care, prin sprijinul lor financiar, au făcut posibil realizarea acestui proiect.  

Participanţi la eveniment

Este vorba de o finanţare în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei, provenind de la Guvernul Ungariei, respectiv Fundaţia Renovabis din Germania.
Din delegaţia maghiară au făcut parte: viceprim-ministrul dr. Semjén Zsolt, Potápi János Árpád, secretar de stat al biroului prim-ministrului responsabil cu politica naţională, Brendus Réka, şeful Departamentului Secretariatului de Stat pentru Politică Naţională, Debreczeni Tóth Gabriella, şef de cabinet, Seszták Oszkár, preşedintele Consiliului Judeţean Szabolcs-Szatmár-Bereg, dr. Tilki Attila, deputat în Parlamentul Ungariei, Grezsa Csaba, consul general al Ungariei la Cluj, dr. Grezsa István, Consilier al Ministerului Construcţiilor şi Investiţiilor, Kiss András, director operaţional al Parteneriatului Civil Judeţean Szabolcs-Szatmár-Bereg (membru al Consiliului Naţional KDNP).
Au fost prezente de asemenea şi personalităţi ale vieţii politice judeţene şi locale: Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, subprefectul Altfatter Tamás, precum şi primarul municipiului, Kereskényi Gábor. De asemenea, au fost prezenţi şi parlamentarii UDMR de Satu Mare, deputaţii Magyar Lóránd şi Nagy Szabolcs, senatorul Turos Lóránd, secretarul de stat Kallós Zoltán, precum şi numeroşi actori politici şi sociali sătmăreni.
“Sperăm ca această structură va dăiuni până există lumea, slujind îmbogăţirea noastră spirituală” – a mai afirmat episcopul romano-catolic de Satu Mare, care în predica sa a vorbit despre rolul Sfintei Fecioare în istoria mântuirii, subliniind importanţa dogmelor cu privire la maica Mântuitorului.
Sfânta Liturghie a fost urmată de ceremonia de inaugurare a noului centru pastoral diecezan, la care au luat cuvântul viceprim-ministrul Ungariei, Dr. Semjén Zsolt, senatorul UDMR Turos Lóránd, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Pataki Csaba, respectiv Kereskényi Gábor, primarul municipiului. Cu toţii au apreciat în mod pozitiv străduinţa Episcopiei Romano-Catolice de Satu Mare şi au adresat cuvinte de mulţumire pentru contribuţia sa la dezvoltarea comunităţii.
După cuvântări, Excelenţa Sa a binecuvântat noua structură, iar oaspeţii au avut ocazia să viziteze sălile de conferinţe şi celelalte facilităţi de care dispune centrul pastoral-cultural.

 

Casa Dăinuirii are o suprafaţă utilă de 2.580 mp

Casa Dăinuirii, aşa cum a fost numită, are o suprafaţă utilă de 2.580 mp. Dispune de două săli de conferinţe cu capacitatea de 150, respectiv 180 de persoane. De asemenea aici se regăsesc cinci săli mai mici, care oferă spaţiu pentru activităţi ce implică prezenţa a cel mult treizeci de participanţi. Imobilul are şi o sală dedicată rugăciunii şi reculegerii, cu o capacitate de 78 de locuri, dar oferă spaţiu şi pentru prezentări şi expoziţii. La subsol se află o modernă sală de evenimente.
Toate aceste spaţii vor fi folosite de către dieceză pentru organizarea de programe spirituale şi culturale, dar vor putea fi şi închiriate pentru diferite evenimente şi programe de formare.
Suprafaţa de 4400 mp din jurul clădirii serveşte ca şi parcare, dar poate fi folosită, de asemenea şi aceasta, pentru organizarea de programe în aer liber. Toate funcţionalităţile clădirii deservesc necesităţile comunităţii locale.
Proiectul a fost finanţat de către Guvernul Ungariei, cea mai mare parte, respectiv de către entităţi bisericeşti din Germania, prin Fundaţia Renovabis, valoarea investiţiei apropiindu-se de valoarea de 20 milioane de lei.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517